Arkikatedros vargonai nutrauks kelerių metų tylą

Šv.Apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos remonto darbai baigsis tik kitąmet, tačiau tikinčiųjų čia jau dabar laukia  šiltesnės grindys, naujas čerpinis stogas ir kelerių metų tylą nutraukę vargonai.

Atkurta autentika

Dar pavasarį kauniečių ir turistų pamėgtos šventovės viduje  lankytojų srautus ribojančių atitvarų nebeliko.

Keliolikos kvadratinių metrų polietilenu apgaubti tik metaliniai pastoliai prie Sopulingosios Švč.Mergelės Marijos altoriaus, kur dėliojami paskutiniai architektūrinių paviršių konservavimo ir restauravimo štrichai.

Gavus finansavimą, architektai nusprendė atkurti ankstyvojo laikotarpio Arkikatedros stogą, todėl dar vasarą senosios skardos imtos ardyti, o vietoj jų sudėtos naujos čerpės. Tiesa, darbininkų vis dar galima pamatyti ant bažnyčios stogo.

"Šiuo metu jungiamas žaibosaugos tinklas. Palėpėje jau įrengta signalizacija, priešgaisrinė sistema. Apšiltintas skliautas, pastatyti lietvamzdžiai ir sniego gaudyklės", – varneles ties jau padarytais darbais dėliojo Šv.Apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos vadovas administratorius kunigas Evaldas Vitulskis.

Kuo ypatingi vargonai? Jie turi pasiekti kiekvieną kampelį. Net jei stovite už kolonos ar storos sienos, vis tiek juos turite girdėti.

Išsipildžiusi svajonė

Pasak dvasininko, darbų metu atnaujintas dar 1775 m. statytas didysis altorius, sutvarkytos grindys, o po granitinėmis plytelėmis įrengta šildymo sistema, todėl tikintieji gali būti ramūs – miestą sukausčius dar didesniems šalčiams, Dievo namuose jie bus apgaubti šiluma. Tuo metu drėgmė nebegadins bažnyčios konstrukcijų ir dekoro detalių.

"Pakeistos ir pagrindinės durys", – į drožiniais puoštą įėjimą išdidžiai ranka mostelėjo E.Vitulskis. Petro, Povilo, miesto globėjo Mikalojaus ir kitų šventųjų atvaizdus Arkikatedros bazilikos durims kūrė skulptorius Henrikas Ratautas.

Remontui reikalingą sumą, pasak E.Vitulskio, skyrė Vyriausybė ir Kultūros paveldo departamentas.

Altoriui restauruoti lėšų parūpino parapija. Kauno miesto savivaldybės lėšomis buvo sutvarkytas Arkikatedros bazilikos šventorius ir restauruota tvora.

"Kas toliau? Antrasis etapas", – viltingai šyptelėjo pašnekovas. Radus finansavimą planuojama sutvarkyti bažnyčios bokštą ir pritaikyti jį turizmui.

"Norime toliau atnaujinti Arkikatedros bazilikos vidinį dekorą. Dar labai norime vargonus sutvarkyti. Juk jie – vieninteliai tokie. XIX a. pabaigoje kurti žymiausio Lietuvos vargonų meistro Juozapo Radavičiaus", – antroji svajonė, apie kurią kunigas prasitarė dar baigiantis vasarai, skaičiuojant paskutiniąsias metų dienas virto kūnu.

Erdves užpildantis garsas

Jau šį sekmadienį Kauno arkivyskupijos širdimi vadinamos Šv.Apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos lankytojai galės svaigintis ne sintezatorių ar kompiuterinių, o senųjų vargonų garsais.

"Kartais juokauju, kad jei jau klausome kompiuterinių vargonų muzikos, greit ateis metas, kai šv.Mišias atsisiųsime į išmaniuosius telefonus ir neisime į bažnyčią", – pastebėjo žinoma šalies vargonininkė Dalia Jatautaitė. Vis dėlto dėl kompiuterinių vargonų transliuojamos muzikos kokybės ji nedrįso ginčytis. Profesionalūs, ne vienu šimtu tūkstančių įkainoti pučiamieji klavišiniai instrumentai esą gali apgauti net ir įgudusio muziko ausį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alina

Alina portretas
Kilni idėja - restauruoti Katedros vargonus - muzikei Daliai Jatautaitei kirbėjo daugiau nei dešimtmetį. Vargonininkė tiesiog gyveno jos įkūnijimu. Pagaliau tai virtos realybe.... Te skamba Kauno katedros vargonai kuo balsiau....

Tam, kuris bijo varpų...

Tam, kuris bijo varpų... portretas
Nuostabu, puiku, kad Katedros vargonai vėl skambės! O varpų gaudesio bijo tik liberastai, visiški bedieviai ir šėtono apsėstieji. Tokių pilna visur, pvz., Palemone – čia varpai jau senokai nutildyti, nes kažkam trukdo gyventi paskendus nuodėmėse ir apsileidimuose... Net mediciniškai įrodyta, kad varpų garsas visoje teritorijoje, kur tik jis girdimas, pašalina neigiamas energijas ir apvalo sielą bei protą.

Mielas kaunieti

Mielas kaunieti portretas
pirmiausia reikia skirt vargonus nuo varpo. Vargonais grojama, o neskambinama.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių