Architektas A. Karalius stojo prieš teismą

Kaltinamųjų suole atsidūrė garsus Kauno architektas Audrys Karalius. "Teisme esu trečią kartą, tačiau kaltinamuoju – pirmą", – viešai apie teismą skelbęs architektas prisipažino, kad prieš posėdį darėsi nervingas. Šmeižtu žinomą kaunietį kaltino Valstybinės paveldo komisijos pirmininkė Evelina Karalevičienė.

A. Karaliaus 2015 metų gruodžio 21-osios publikacija "Trumparegių baletas: paveldo komisijos vado kėdę matuojasi Karalevičienė" tapo susitikimo teisme pagrindu. Publikacija paviešinta tinklalapyje pilotas.lt, kurio redaktoriumi ir yra pats A. Karalius. 

Rašinyje architektas skeptiškai vertino E.Karalevičienės kandidatūrą į atsakingą valstybės postą. Kaip vieną iš A.Karalevičienės veiklą kritikuotinų momentų A. Karalius išskyrė hidrotechninio statinio – apsauginės dambos projekto priešais Kauno pilį ir Nemuno – Neries santaką – paveldosauginę ekspertizę, kurią ji pasirašė dar iki paskyrimo komisijos pirmininke. Kliuvo pirmininkei ir už palankumą sovietinėms skulptūros ant Žaliojo tilto Vilniuje.

Baudžiamajame kodekse numatyta bausmė už šmeižtą – bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki dviejų metų.

Privataus kaltinimo tvarka nagrinėjamose bylose pirmasis posėdis skiriamas susitaikymui. Po ne mažiau valandą trukusių diskusijų teismo salėje skirtingas pozicijas užėmę A.Karalevičienė ir A.Karalius susitaikė, byla nutraukta. Tiesa, sąlygas tenkinti teks A.Karaliui.

"Aš sutinku paneigti. Mano buvo nelabai tiksliai aprašyta paveldo komisijos pirmininko skyrimo procedūra. Ne viską gali žinoti", – pareiškė A.Karalius.

Buvo ir daugiau nepasitenkinimo spalvų. "Pagrindinis argumentas – reputacija, kad blogai, nemaloniai parašyta apie asmenį", – sakė A.Karalius, nevengiantis viešai kritikuoti Kaune vykstančių architektūrinių sprendimų.

A.Karalius sutiko, kad E.Karalevičienės ir jos gynėjo parengta publikacija bus paviešinta tinklalapyje pilotas.lt. "Man nieko daugiau nereikia, tik paneigti tai, kas buvo parašyta", – savo pozicijos laikėsi E.Karalevičienė.

Vis gi ne paskutinėje vietoje buvo ir dambos ekspertizė. "Buvo paaiškinta, kad ji parašą ne ant svetimos ekspertizės dėjo, o šalia pasirašė kaip pritarimą", – po teismo posėdžio aiškino A.Karalius.

"Turiu nekilnojamo kultūros paveldo apsaugos specialisto atestatą. Rengiu ekspertizes ir vertinimus. Vertinimą padarė profesorius habil.dr. Jurgis Bučas, kuris turi tarptautinį kraštovaizdžio specialisto atestatą. Reikėjo dar vieno žmogaus, turinčio nekilnojamo kultūros paveldo apsaugos specialisto atestatą, parašo. Aš sutikau su visais profesoriaus teiginiais, todėl ir pasirašiau ant jo vertinimo. Tas vertinimas nei suteikia, nei nesuteikia galimybės statyti", – dėstė A.Karalevičienė.

9 metrų aukščio damba iškilo priešais Kauno pilį, kur šiuo metu statomi daugiabučiai. A.Karalius niekada negailėjo kritikos šiam projektui, esą betoninės dambos – sovietinė atgyvena. E.Karalevičienė jo kritiką vertino kaip galimą pavydą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nepasodino

nepasodino portretas
šito Rexo .......... kaip beglobio ,matyt, pasigailėjo .......

tai kad

tai kad portretas
tiksliau būtų jau rašyti ne architektas a k stojo pries teismą, bet žurnalistas a k stojo pries teismą

karaliui

karaliui portretas
juokiasi puodas, kad katilas juodas...
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių