Architektams – galvosūkis, kaip pakeisti Rotušės aikštę

Paskutinį kartą 1972 metais iš esmės rekonstruota Kauno rotušės aikštė prašosi naujo grindinio bei protingai sustyguoto veiksmo joje. Naują senamiesčio aikštės scenarijų mėgins atrasti architektai.

Per artimiausią mėnesį planuojama paskelbti atviro supaprastinto projekto Rotušės aikštės pritaikymo visuomenės poreikiams konkursą, jo nugalėtojai turėtų paaiškėti rugsėjo pabaigoje.

Konkursą vykdys Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba (KAUET). Šios viešosios įstaigos direktorė Jūratė Merkevičienė paaiškino, kad konkurso laimėtojų darbai neprivalės būti 100 proc. įgyvendinti, tačiau tai bus gera proga pasiūlytas idėjas apsvarstyti su visuomene.

Konkurso rengimui miesto savivaldybė yra numačiusi skirti 45 tūkst. litų. Iš jų 30 tūkst. litų atiteks laimėtojų premijoms: pirmai vietai – 12 tūkst. antrai – 8 tūkst. litų, trečiai – 6 tūkst. litų, dar numatoma įteikti dvi paskatinamąsias premijas po 2 tūkst. litų.

Kauno miesto savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius tikisi, kad įvykus konkursui nebus delsiama rengiant techninį projektą. Kada galėtų įvykti realūs aikštės pertvarkymai, kas juos finansuos, N.Valatkevičiaus teigimu, turi spręsti savivaldybės politikai.

„Rotušės aikštė – reprezentacinė miesto vieta. Verslininkai savo misiją atliko, atgaivino gyvenimą aikštėje ir jos prieigose. Gal reiktų ir savivaldybei kažkiek prisidėti?“ – svarstė Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjas.

Rotušės aikštėje nestinga chaoso. Tad konkursu tikimasi spręsti ne tik mažosios architektūros, bet ir automobilių pastatymo, transporto eismo, želdinių sutvarkymo, lauko kavinių išdėstymo ir kitas problemas.

„Deja, nors aikštė yra gražiausioje Senamiesčio dalyje, netoli dviejų upių santakos, į kurią veda istorinis Vilniaus kelias, ji yra masiškai lankoma miestiečių bei turistų – ši vieta nėra estetiškai patraukli. Renginiai, kurie vyksta joje, yra atsitiktiniai, kartais netinkamo mastelio, neaiški pačios aikštės funkcija. Vis auganti aplinkinių kavinių, naktinių klubų veikla su sezoninėmis terasomis bei paviljonais sukuria chaotiško dizaino ir funkciškai nesuvaldytos erdvės pasekmes“, – teigia konkurso sąlygas rengianti architektė Loreta Janušaitienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senamiescio gyventojas

Senamiescio gyventojas portretas
kokio dar naujo grindinio? Tikiuosi nezadat vogt senu akmenu ir keist kinietiskom plokstem kaip Vilniuj. Senamiestis turi dvelkt autentiskumu ir siuolaikinis sterilumas cia visiskai nereikalingas. Aisku islygint aiksteje susidariusius ilinkimus ir t.t. niekas netrukdo.

...

... portretas
Na, jau jus gal nieko negalvokite ir nekeiskite, nes bus, kaip visada.. milijonai isgaruos ir rotuses aikste liks subjaurota. Gali nutikti taip, kad po pakeitimu rotuses aikste atrodys prasciau, nei dabar, kas labai tiketina...

pinigai

pinigai portretas
skelbia projekta,skiria lesas premijoms,bet nezino is kokiu lesu projekta igyvendins. igriauna tilta,bet nezino uz ka statys,pastato tualeta,bet ji uzrakina,pasisauna pertvarkyti viesbuti i socialinius bustus,bet nezino nei kiek uz ji reikes moketi,nei kas finansuos statyba, suplanuoja dar viena tilto statyba,bet neturi pinigu sugriautam tiltui atstatyti. Rotuses aisksteje suranda stulpa ant kurio kabins dviracius, nes bus grazu, barseine vyksta tarybos posedziai ir t.t. kas tiems zmonems, gal jie pervargo?
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių