Architektai ragina stabdyti du lygiagrečius konkursus

Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybos (KAUET) nariai kreipėsi į miesto valdžią, ragindami stabdyti ką tik paskelbtus piliavietės bei Steigiamojo Seimo aikštės sutvarkymo konkursus, nes tai neatitinka profesinių standartų ir viešojo intereso.

Spalio 20 d. miesto savivaldybė paskelbė iškart du architektūrinius konkursus. Architektams siūloma nepilnai per keturias savaites sugalvoti ir pavaizduoti, kaip sutvarkyti Kauno piliavietę bei gretimas teritorijas, kad tai būtų simbolinė istorinė vieta ir kartu jauki kasdienė erdvė bendruomenei.

Tuo pat metu architektams siūloma sukti galvą, kaip patraukliai pertvarkyti Steigiamojo Seimo aikštę ir įamžinti joje kunigo, sukilėlių vado Antano Mackevičiaus atminimą.
Ekspertai atkreipė dėmesį, kad toks trumpas laikas yra neadekvatus sudėtingoms ir į ilgą perspektyvą orientuotoms užduotims. Skubotas ir lygiagretus dviejų konkursų skelbimas dviejuose svarbiuose Senamiesčio probleminiuose taškuose, jų įsitikinimu, neužtikrina garbingos konkurencijos ir lygiateisiškumo principų bei susiaurina galimybes architektams realizuoti savo idėjas. Miestas taip pat praloš, nes nesulauks maksimalaus kokybiškų pasiūlymų kiekio.

„Skuboti konkursiniai projektai negalės užtikrinti architektūrinės sprendinių kokybės“, - teigiama kreipimesi. Miesto vadovams siūloma pakoreguoti konkursų sąlygas ir iš naujo paskelbti šiuos du konkursus ne vienu metu.

Savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Rimgaudas Miliukštis paaiškino, kad skelbti konkursus ruoštasi nuo pat metų pradžios ir pernelyg susivėlinta. Tačiau jei dar bus delsiama, bus prarasti konkursų rengimui miesto biudžete skirti pinigai.

Piliavietės sutvarkymo konkurso organizavimui savivaldybė yra numačiusi skirti 50 tūkst. litų, Steigiamojo Seimo aikštės pertvarkymo konkursui – 30 tūkst. litų.

„Jei konkursai bus stabdomi, dings pinigai ir, gali būti, kad visai neįvyks“, - atsiduso R.Miliukštis. Vieną konkursą organizuoja KAUET, kitą – Kultūros paveldo skyrius. Savivaldybės atstovas apgailestavo, kad įstaigos tarpusavyje konkursų paskelbimo laiko nederino. Kita vertus, jis mano, kad į duotą terminą įmanoma sutilpti.

„Pats esu ne viename konkurse dalyvavęs. Niekuomet architektai fizinio darbo nedirba ilgiau dviejų savaičių. Idėjas jie galėjo kurti ir anksčiau, žinau, kad kai kurie taip ir darė. Konkursai idėjiniai, labai detalių brėžinių nereikia“, - komentavo Kultūros paveldo skyriaus vadovas.


Šiame straipsnyje: Kauno piliskonkursas

NAUJAUSI KOMENTARAI

jonas

jonas portretas
Konkursų nėra- blogai. Konkursų yra - blogai. Stenate kaip konservatoriai. Dirbkite ir pridirbsite.

T.

T. portretas
Vėl kalčiausi yra biurokratai,kurie nesugeba laiku parengti konkursų sąlygų.Vyt tokius iš darbo,nes ir toliau bus betvarkė...Kol politikai žaidžia užkulisinius žaidimus kovoje dėl valdžios,valdininkai miega...

pastabus

pastabus portretas
Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba (KAUET) eilinį kartą apsišiko.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių