Architektai bando provokuoti: ar priimtinos jų idėjos?

Du mėnesius truksiantis pirmasis Kauno architektūros festivalis jau savaitė kaip bando žadinti miestiečius, kad jie būtų ne vien stebėtojai, bet ir išmanantys miesto kūrėjai. Iš viso šis festivalis pristatys kelias dešimtis renginių. Pirmasis jo akcentas – projektas „Laisvės impulsai“, už kurio dalyvių darbus ir idėjas galite balsuoti ir jūs.

"Vienas iš dūrių suorganizuoti šį festivalį buvo vadinamasis stiklainis, atsiradęs Laisvės al. Mes, architektai, supratome, kad nepakankamai bendraujame su žmonėmis, ne visuomet juos išklausome. Tuomet kolega Gintaras Balčytis pasiūlė – darom architektūros festivalį. Jis ėmė ir padarė", – spaudos konferencijoje pagrindinį idėjos sumanytoją ir įgyvendintoją pristatė Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Gintaras Prikockis.

Renginio kaltininkas G.Balčytis mano, kad bemaž visi iš siūlomų beveik 30-ies renginių turėtų būti įdomūs ne tik profesionaliems architektams, bet ir visiems miesto gyventojams, norintiems pajusti architektūros dvasią. Jis atkreipė dėmesį į rugsėjo 13 d. atidaromą Mies van der Rohe fondo parodą, kuri, pasak jo, bus ne tik Lietuvos, bet ir Europos masto įvykis. Tiek ši paroda, tiek kiti renginiai – nemokami.

Pagrindinės festivalio paskaitos ir parodos vyks "Žalgirio" arenoje. Jos rinkodaros vadovės Vilijos Bulanavičienės teigimu, pati arena yra svarbus Kauno architektūros ženklas.

"Tai unikalus daugiafunkcis objektas. Įprasta manyti, kad jame vyksta dideli sporto ir pramogų renginiai, tačiau šis festivalis yra įrodymas, kad čia gali vykti ir kitokie, labai įvairiapusiški renginiai, kuriems išnaudojamos mažesnės erdvės – amfiteatras, parodų zona", – kalbėjo arenos atstovė.

Jau minėtu pirmuoju festivalio akcentu – projektu „Laisvės impulsai“ susidomėjo daugybė jaunųjų architektų. Jie siūlo 26 realias, šmaikščias arba provokuojamas idėjas pasirinktiems alėjos statiniams arba jos atkarpoms.

Šios vizijos eksponuojamos įvairiose Kauno pagrindinės pėsčiųjų gatvės vietose nuo rugsėjo 2 d. 

Daugiausiai balsų portale www.kaunodiena.lt surinkusio projekto autoriams atiteks publikos prizas. Beje, tai bus vienintelis apdovanojimas, daugiau nebus jokių kitų nominacijų, įvertinančių darbus.

Projekto iniciatoriai taip pat laukia komentarų, nuomonių tiek apie vizijas, tiek apie Laisvės alėjos pastatų būklę, architektūrą, galimybes ją keisti. Autoriai galėjo savaip liestis su paveldo vertybėmis – saugoti, keisti ar visai nugriauti. Tikimasi, kad ir visuomenė aktyviai išreikš savo nuomonę.

"Laisvės impulsų" kūrybinėje laboratorijoje jaunieji architektai (iki 40 m.) buvo kviečiami gydyti sergančius Laisvės alėjos objektus. Savo vizijas pateikė būrys jaunų lietuvių architektų. Kadangi šis sumanymas buvo paskelbtas tarptautinėje erdvėje, keletas darbų atkeliavo iš užsienio – Jungtinės Karalystės, Indijos.

Kauno architektūros festivalio organizatoriai atkreipia dėmesį, kad šie darbai nėra projektai, kuriuos ketinama įgyvendinti. Tikslas – pažadinti platesnes diskusijas, verčiančias pergalvoti Laisvės alėjos vertę, apsispręsti dėl jos plėtros galimybių.Be to, arena, pastatyta Nemuno saloje, glaudžiai siejasi su Kauno architektūros festivalio tema – "Istoriniai miestų centrai ir jų ryšys su upėmis".

Be "Žalgirio" arenos, festivalio renginiai vyks Laisvės al., VDU didžiosios salės vestibiulyje, Verslo lyderių centre BLC), "Pramprojekto" patalpose, VII forte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lina K.

Lina K.  portretas
Miesto sodas pastato atnaujinimas įrengiant laiptelius - puiki idėja. pritrauktų jaunimo ten pasisėdėti, bendrauti po spektaklių.

Valiukas

Valiukas portretas
Daugumas tų projektų, tai mėgėjiškos kompozicijos pratybos, arba pasišaipymai, skirti studentų vakarėliui. Gal tiktai vienas vertas dėmesio. — Tai Tauro pastatas ties Ožeškienės sankryža. Kaip ir pridera, saikingas įsiterpimas į susiklosčiusią architektūros aplinką.

silpnai

silpnai portretas
Labai megejiska. Infantilu pezeliones. O rimtos minties ir idejos, ka tikrai noretusi igyvendinti nera. Truksta fantazijos, kurybiskumo, polekio ir erdves pojucio. Jei tai butu moksleiviu eksperimentai butu suprantama. Bet antra vertus tai realiai parodo musu vadinamuju architektu lygi. Jie braizytojai, o ne architektai. Ispanija turi Gaudi, kurio idejos pries 100 metu yra brandesnes nei siuolaikiniu musu "kureju".
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių