Ar žinote, kur ieškoti atsakymų apie Kauną?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Jei nežinote, kur Kaune palaidotas carinės Rusijos himno autorius Aleksejus Lvovas ar kaip atrodė prieškario Seimo rūmų vidaus interjeras, atsakymų ieškokite Kauno apskrities viešosios bibliotekos (KAVB) Kaunistikos skaitykloje, unikalioje savo sukauptais turtais.

Sulaukė net kritikos

KAVB Kaunistikos skaitykla yra unikali. Pasak šios skaityklos vyriausiosios bibliografės Dalios Giniuvienės, jos ištakų reikėtų ieškoti 1971m. lapkričio 5-ąją, kai bibliotekos lopšyje suspurdėjo Lituanistinės literatūros skyrius, kuris po aštuonerių metų buvo pavadintas Kraštotyros. Šio skyriaus darbuotojai Viktoras Spitrys ir Elena Stankaitienė smulkmeniškai, išsamiai ir atkakliai rengė bibliografinius aprašus, fiksavo visas, net ir trumputes žinutes apie Kauną. Dėl tokio nepaprastai kruopštaus darbo stiliaus juos kritikavo kai kurie kolegos, tačiau dauguma V.Spitrio įkurtą skyrių švelniai vadino Spitrio kaunistikos institutu.

"Mus džiugina anuometis V.Spitrio ir E.Stankaitienės užsispyrimas bei bibliotekos vadovybės toliaregiškumas – šiandien turime unikalią Kaunistikos skaityklą ir straipsnių apie Kauną įvairiais laiko tarpsniais kartoteką. Svarbu ir tai, kad kaunistikos virusu yra ar buvo užsikrėtę visi šio skyriaus darbuotojai", – pasakojo D.Giniuvienė.

Užsiaugino laureatą

Užsikrėtusiais kaunistikos virusu bendradarbiais pasidžiaugta neatsitiktinai – neseniai šio skyriaus bendradarbis Mindaugas Balkus pelnė geriausio 2015 m. jaunojo bibliotekininko vardą. Beje, M.Balkaus profesija – istorikas. Kaip atsitiko, kad jis tapo bibliotekininku?

"Studijuodamas istoriją, 2007 m. pradėjau lankytis KAVB Kaunistikos skaitykloje, kur artimai susipažinau su čia dirbančiais žmonėmis, dovanodavau skaityklai savo pranešimų Kauno istorijos konferencijose ir straipsnių spaudoje kopijas. Kai 2011 m. skaitykloje prireikė istoriją išmanančio darbuotojo, man buvo pasiūlyta juo tapti. Mielai sutikau ir jau beveik penkerius metus dirbu šauniame Kaunistikos grupės kolektyve", – pasakojo M.Balkus.

Pergalė respublikiniame bibliotekininkų konkurse jam buvo didžiulė staigmena ir kartu džiaugsmas. "Man suteiktą vardą laikau ir visos bibliotekos darbo aukštu įvertinimu. Norėčiau padėkoti KAVB direktorei Astai Naudžiūnienei, savo kolektyvo vadovei D.Giniuvienei, kolegėms Ritai Vaitilavičienei, Almai Skrockaitei, daktaro disertacijos vadovui prof. dr. Jonui Vaičenoniui, "Kauno dienos" dienraščiui, kurie argumentuotai pateikė mano darbo vertinimo rekomendacijas didžiulei Lietuvos bibliotekininkų bendruomenei", – sakė M.Balkus.

Unikali kartoteka

"Mes džiaugiamės prieš penkerius metus pasiūlę Mindaugui dirbti mūsų skyriuje. Šis jaunas darbuotojas svariai prisidėjo prie daugybės darbų, kurie netelpa į formalius vyresniojo bibliografo pareiginių nuostatų rėmus. Ypač džiugina jo studijos Vytauto Didžiojo universiteto istorijos krypties doktorantūroje ir rezultatyvus siekis plėtoti bibliotekos bei minėto universiteto bendradarbiavimą. Juk būtent mūsų jaunojo kolegos pastangomis 19-oji Kauno istorijos konferencija vyko mūsų bibliotekoje, kur Mindaugas viename iš savo pranešimų nagrinėjo KAVB istoriją sovietmečiu", – džiaugėsi D.Giniuvienė.


Šiame straipsnyje: kaunasistorijapagaminta-kd

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių