Ar vonia gali būti gėlių vazonu?

Viename E.Ožeškienės gatvės kieme, esančiame netoli sinagogos, vietinės bendruomenės iniciatyva įkurta "Kiemo galerija" užkliuvo Centro seniūnui. Jis liepė gyventojams nukelti ant balkono pastatytą vazoną-vonią, kurioje vasarą turėjo pražysti gėlės.

Negali būti vazonu?

Kaunui ruošiantis 2022 m. tapti Europos kultūros sostine ir skatinant kauniečius rengti įvairias miestą gyvinančias kultūrines akcijas, viena iš jų susidūrė su valdininkų cenzūra. Iš Savanorių kalno papėdės aiškiai matoma vonia susirūpino Centro seniūnas Marius Švaikauskas.

"Pastato administratoriui buvo nurodyta vykdyti tinkamą statinių techninę priežiūrą, kaip to reikalauja įstatymas", – anot seniūno, vonia, esanti balkone, neatitinka saugumo reikalavimų.

"Ar jūs savo vonią į balkoną neštumėte? – juokėsi jis, niekaip nesuvokdamas, kad vonia gali būti naudojama kaip vazonas. – Jeigu vonia yra vazonas, tai nežinau, kas dar kuo gali būti."

Anot jo, jei vietoj vonios būtų vazonas ir atitiktų visus saugumo reikalavimus, tuomet jis galėtų puošti miestą. "Tačiau ta vieta tikrai nepuošia miesto", – pareiškė seniūnas.

Ragino apginti

Žinia apie planuojamą nukelti vonią-vazoną, paskelbta socialiniuose tinkluose, sulaukė menininkų pasipiktinimo. Jie pastebėjo, kad seniūnija nesugeba sutvarkyti teritorijos po balkonu, kurioje stovi sudegę ir sugriuvę pastatai, o liepia nukelti vonią.

Filosofas Gintautas Mažeikis taip pat siūlė vazoną palikti ramybėje: "Tai puikus akcentas Savanorių prospekto pradžiai. Kontroversiški vieši kūriniai labai dažnai sulaukia negatyvaus kai kurių gyventojų, pareigūnų, administratorių dėmesio ir juos liepiama nugriauti, nuimti arba neleidžiama niekur pastatyti. Šią absurdo, iš esmės dadaistinę vonią su malonumu stebiu, kai pėsčiomis lipu į Savanorių kalną. Vonią reikia apginti."

Vienas iš "Kiemo galerijos" įkūrėjų, menininkas Vytenis Jakas patvirtino, kad artimiausiu metu laukia susitikimas su namo administratoriumi. Jis stebėjosi seniūno sprendimu. "Vonia stovi kaip stovėjusi ir nesiruošia nukristi. Net jei įvyktų stebuklas ir ji nukristų, nieko negalėtų sužeisti, nes ten po ja – vien griuvėsiai. Žmonės ten tikrai nevaikšto ir nevaikščios", – pastebėjo jis.

Naujos bendruomenės simbolis

Menininkas patikino, kad jei reikės, bus rengiama akcija vienam iš "Kiemo galerijos" objektui apginti.

"Kiemo galerija" yra įsikūrusi tarp namų, kuriuose tarpukariu gyveno daugiausia žydų šeimos. Iš senbuvių kaimynų pasakojimų sužinojau, kad mūsų kieme kažkada virė labai aktyvus ir šiltas gyvenimas. Kaimynai vienas kitą gerai pažinojo. Čia gyveno daug jaunų šeimų. Žmonės dažnai kartu švęsdavo Naujuosius metus ir kitas didesnes šventes, susitikdavo per laidotuves, vestuves ar laukdami šiukšliavežio. Tikras betarpiškas bendravimas tarp kaimynų vykdavo nuolatos. Kieme stovėjo didelis stalas, kur dažnai rytais jie gerdavo kavą. Seserys Dapkevičiūtės augino gėles. Vėliau, po nepriklausomybės atgavimo, daug kas pasikeitė. Dalis gyventojų emigravo, atsirado daugiau mašinų, vietos pasidarė mažai, kiemas pavirto didele automobilių stovėjimo aikštele. Vonios pasirodymas yra neatsitiktinis. Tai vienintelis gėlynas, kurį visi kaimynai draugiškai nutarė įsirengti. Ši vonia daug galėtų papasakoti apie naujai kuriamą bendruomeninę erdvę", –  sakė V.Jakas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aš :)

aš :) portretas
o undinę pasodinsit tarp gėlių? pražilusią kokią linksma, kai tauta rūpinasi šiukšlyno saugumu-o jeigu užkris vazonas? jei užkris, tikrai nesužalos nei vieno pacuko

fghyj

fghyj portretas
Nepanašu kad vonia butų naudojama kaip gėlių vazonas , matosi kad panaikintos duris o vonia matomai palikta juokui.

Karolis

Karolis portretas
Puiki meninė instaliacija. Užjaučiu jus dėl tokios tuščiagalvės "valdžios".
VISI KOMENTARAI 40

Galerijos

Daugiau straipsnių