Ar Kauno autobusuose ir troleibusuose – saugu?

Statistika teigia, kad nusikalstamų veikų viešajame transporte mažėja. Vis dėlto visuomenę vis dar sukrečia ciniški chuliganizmo, vagysčių atvejai, o kartais net kraujo dėmės troleibuso salone.

Ar Kauno autobusuose ir troleibusuose keleiviams saugu? Statistika teigia, kad nusikalstamų veikų viešajame transporte mažėja. Vis dėlto visuomenę vis dar sukrečia ciniški chuliganizmo, vagysčių atvejai, o kartais net kraujo dėmės troleibuso salone.

Vairuotojai mato ne viską

Neseniai daug diskusijų sukėlė atvejis, kai Kauno viešajame transporte nukentėjo nepilnametis. Šiek tiek vyresni paaugliai prisikabino prie vaiko, kuris autobusu važiavo su sesute. Jie reikalavo pinigų, mobiliojo telefono. Pasak nukentėjusiojo mamos, autobuso vairuotojas neatsiliepė į vaiko pagalbos šauksmą.

"Mes aiškinomės šį atvejį. Kalbėjomės su dviem vairuotojais, galėjusiais tą dieną važiuoti nupasakotu maršrutu, tačiau abu vyrai tikino, kad tikrai negirdėjo vaiko prašymo ir nepastebėjo jokio incidento", – apgailestavo "Kauno autobusų" generalinis direktorius Mindaugas Grigelis.

"Kauno autobusų" vadovas dėstė prioritetus: pirmiausia vairuotojai turi žiūrėti į priekį, dar prisidėjo papildomas darbas – parduoti keleiviams bilietus. Esą, jei akivaizdžiai nemosikuojama rankomis, vargiai sekasi suprasti, kad prieš keleivį vykdomas nusikaltimas.

M.Grigelis atkreipė dėmesį į tai, kad vairuotojo kabina yra uždara ir toli gražu ne visais atvejais vairuotojas mato, kas vyksta autobuso salone.

Policija: autobusai gana saugūs

Kauno vyriausiojo policijos komisariato duomenimis, per 2013-uosius Kauno policija dėl nusikalstamų veikų miesto viešajame transporte pradėjo 17 ikiteisminių tyrimų: 12 dėl vagysčių, 2 dėl viešosios tvarkos pažeidimo, 2 dėl plėšimo, vieną dėl sveikatos sutrikdymo.

Pareigūnai pastebėjo, kad dažniausiai viešajame transporte nusikalsta neblaivūs asmenys. Daugiausia tokių pažeidimų užfiksuota miesto centre, nors "Kauno autobusų" vadovas karštais taškais pavadino Palemoną ir Partizanų g. galą.

"Kauniečiams važinėti miesto viešuoju transportu yra pakankamai saugu. Kiekvienais metais padaromų teisės pažeidimų viešajame transporte mažėja", – tikino policijos atstovas spaudai Kęstutis Kasciukevičius.

"Kai kuriuose autobusuose jau veikia vaizdo stebėjimo kameros. Įmonės taip pat yra sudariusios sutartis su saugos tarnybomis, kurios ne tik tikrina keleivių bilietus, bet, kaip ir policija, reaguoja į teisės pažeidimus transporte", – gerus pokyčius vertino Centro policijos komisariato viršininkas Gintautas Dirmeikis.

Naudingi patarimai

Jau ketverius metus Kauno viešojo transporto keleiviai važiuodami girdi policijos informaciją, kaip turėtume elgtis viešajame transporte, kur laikyti savo daiktus. Policija pataria saugotis kišenvagių, nesinešioti vienoje piniginėje daug pinigų, juos laikyti keliose vietose. Jei apvogs, bus prarasta tik dalis grynųjų.

Troleibusų ir autobusų keleiviai turėtų nelaikyti piniginės krepšio viršuje – ją reikia paslėpti giliau arba nešioti vidinėse drabužių kišenėse. Reikia stengtis, kad rankinė netabaluotų už nugaros – saugiau ją neštis priekyje, net jei tai nepatogu ar neelegantiška.

Verta įsidėmėti – jei viešajame transporte pastebėjote, kad kažkas stovi už jūsų kuprinės ir laiko ant rankos permestą striukę, žinokite, kad tai gali būti įspėjamasis signalas. Striukė pridengia kišenvagio rankos judesius, ir jis netrukus gali kibti į darbą.

Blogiausia – abejingumas

Pareigūnai vis dar kritiškai vertina keleivių pilietiškumą. "Kol kas visuomenė yra gana pasyvi teisės pažeidėjų atžvilgiu. Kol asmeniškai kiekvieno nepaliečia, tol žmonės  nereaguoja į daromą teisės pažeidimą", – pastebėjo Centro policijos komisariato viršininkas G.Dirmeikis.

Pati pilietinė pareiga, matant pažeidimą, nereikalauja iš asmens  ypatingo žygdarbio. Pakaktų tik nuspausti transporto priemonėje esantį signalizacijos mygtuką, paprašyti vairuotojo sustoti ir iškviesti policiją ar saugos tarnybą, patiems telefonu pranešti policijai.

Taip teisės pažeidimą darantis asmuo netrukus būtų sulaikytas. Policijos nuomone, pažeidimus viešajame transporte galima pažaboti tik tada, kai pati visuomenė jiems bus neabejinga.
Šiais metais Kauno policija yra pradėjusi du tyrimus dėl plėšimų viešajame transporte. Jeigu esate nukentėję arba turite duomenų apie asmenis, vykdančius tokias nusikalstamas veikas, nedelsiant apie tai praneškite policijai.

Sukrečiantys atvejai

Prieš porą metų troleibuse, kitų keleivių akivaizdoje peiliu buvo sužalotas jaunas vyras. Keleiviai atsitokėjo ir puolė kviesti pagalbą tik tada, kai žmogus ėmė plūsti krauju. Tąsyk apie įtemptą padėtį buvo galima nuspėti iš anksto. Kadangi grupė jaunuolių prie kito vaikino ėmė kabinėtis dar stotelėje, lipdamas į troleibusą vaikinas prašė vairuotojo greičiau uždaryti duris ir neįleisti chuliganų. Deja, taip neįvyko, o kai troleibuso salone ėmė lietis kraujas, paaiškėjo, kad pagalbos prašyta ne be reikalo.

Kauno troleibusų istorijoje yra ir mirtinas atvejis. Tai įvyko apytikriai prieš 10 metų. Troleibuse buvo nudurtas Kauno technikos kolegijos pirmakursis, gyvenęs Kaune vos trečią savaitę. Muštynes išprovokavo neblaivūs jo bendraamžiai. Greitosios pagalbos medikai sužeistojo kūne rado dvi durtines žaizdas. Vieną jų – kairėje krūtinės pusėje. Nors į širdį nepataikyta, kliudyta arterija. Pakeliui į Klinikas vos prieš pusmetį aštuonioliktą gimtadienį atšventęs vaikinas mirė.

Prieš kelerius metus demaskuoti Kauno autobusuose plėšikavę anksčiau laiko iš Nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namų paleisti asmenys. Jie prisėsdavo prie nusižiūrėtos aukos ir, įrėmę į šoną peilį, pareikalaudavo mobiliojo ryšio telefono arba piniginės – visiškai nepaisydami, ar autobusas tuščias, ar sausakimšas keleivių. Smurtautojus pavyko sulaikyti, kai viena auka po apiplėšimo nuskubėjo į artimiausią policijos komisariatą, o šio budėtojų pasiųsti patruliai sustabdė autobusą, kuriame visa tai įvyko, nusikaltėliams dar nespėjus išlipti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

=

= portretas
sanciu poliklinikoje 391 statistini lapa skaiciu padalijus 4 valandu, per valanda gaunasi 97,75 lapo (48 lapai su 87 eilutem), 391 statistini lapa padalijus is 8,5 valandu, per va;anda gaunasi 47,10 lapai (23 lapai su 55 eilutem). akims labi nesveika

prostitute

prostitute portretas
http://www.aomimetals.com/peepshow prostitute http://www.aomimetals.com/

ガガミラノ時計 人気

ガガミラノ時計 人気 portretas
話題沸騰中のオメガ 時計 激安 http://www.camsleeve.com/watch/omega/constellation/ ガガミラノ時計 人気 http://www.wmajorleaguebaseball.com/
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių