Ar jūsų automobilis iš karto įveiktų bauginantį barjerą?

Kaune jau kelintus metus iš eilės techninės apžiūros (TA) barjerą iš pirmo karto įveikia iki 60 proc. vairuotojų, tačiau vis dar nemažai tokių, kurie su visiškai netvarkingu automobiliu bando prasprūsti TA kontrolieriams pro akis.

Automobilius prižiūri

Europos Komisija skelbia, kad dėl techninių trūkumų ES keliuose įvyksta apie 6 proc. visų automobilių ir apie 8 proc. visų motociklų avarijų. Jungtinėje Karalystėje ir Vokietijoje atliktų tyrimų duomenimis, kelių eisme nuolat dalyvauja apie 10 proc. automobilių, kurių techninė būklė neatitinka nustatytų techninių reikalavimų. Saugaus eismo specialistai Skandinavijos šalyse spėja, kad apie 10 proc. avarijų keliuose įvyksta dėl techninių priežasčių. Suomijos saugaus eismo ekspertų teigimu, vien tik nepriekaištingos padangos galėtų kasmet išgelbėti apie 10 proc. gyvybių.

UAB Kauno techninės apžiūros centro vadovas Gintaras Ciegis, kalbėdamas su "Kauno diena", džiaugėsi, kad kauniečiai jau nebe pirmus metus pasižymi kaip vieni atsakingiausiai automobilius Lietuvoje prižiūrinčių vairuotojų. Iš pirmo karto techninės apžiūros barjerą pavyksta įveikti maždaug 57–58 proc. automobilių, atvežtų privalomajai techninei apžiūrai.

"Deja, atsiranda ir tokių automobilių savininkų, kurie techninei savo automobilio būklei skiria mažiau dėmesio ir jiems TA tenka kartoti du ar daugiau kartų", – apgailestauja G.Ciegis.

Specialisto tvirtinimu, daugiausia tokie automobiliai turi stabdžių problemų – netvarkingai veikia darbiniai ar stovėjimo stabdžiai. "Per pirmąjį vizitą tokiems automobiliams identifikuojamos problemos ir savininkai bando jas išspręsti, tačiau šios ligos būna jau įsisenėjusios, tad, sutvarkius vieną agregatą tinkamai, streikuoti pradeda kitas", – pasakojo G.Ciegis.

Rūpinasi iš anksto

Pašnekovas patarė stengtis automobilį prižiūrėti, kad nereikėtų jo taisyti.

"Lietuvoje nemaža dalis vairuotojų nesilaiko net minimaliausių gamintojų ar technikos specialistų rekomendacijų, kaip dažnai reikėtų keisti tam tikras automobilio dalis, ir važinėja tol, kol tos detalės visiškai susidėvi, taip rizikuodami ir savo, ir kitų eismo dalyvių saugumu", – tvirtino specialistas.

Deja, atsiranda ir tokių automobilių savininkų, kurie techninei savo automobilio būklei skiria mažiau dėmesio ir jiems TA tenka kartoti du ar daugiau kartų.

Panašiai kai kurie vairuotojai elgiasi ir vykdami į TA centrus. Į juos atvyksta tam, kad būtų identifikuoti automobilio trūkumai, o savininkas juos, išleisdamas kuo mažesnę sumą pinigų, susitvarkytų.

"Automobilis turėtų būti prižiūrimas visuomet, tada jokie gedimai nebus baisūs ir į TA centrą tokiu prižiūrėtu automobiliu galima bus drąsiai atvažiuoti kada panorėsi", – kalbėjo G.Ciegis. Kartu jis teigė suprantantis, kad ne visuomet tinkamai automobilio priežiūrai pakanka laiko ir kompetencijos, tad vykstant į TA centrus jis patarė apsilankyti automobilių remonto dirbtuvėse, kad visi trūkumai būtų pašalinti dar prieš atvykstant į TA centrą – taip pavyks sutaupyti ir laiko, ir pinigų.

Automobilių serviso "Pas Vilių" meistras Rytis Račkauskas "Kauno dienai" pasakojo, kad daugėja vairuotojų, kurie stengiasi pašalinti visus trūkumus dar prieš nuvykdami į TA centrą.

"Atvykę klientai prašo automobilį paruošti techninei apžiūrai. Mes patikriname visus pakabos elementus, pažiūrime, ar neprasisunkia tepalai, įvertiname duslintuvo būklę", – pasakojo automobilių remonto specialistas. R.Račkauskas pastebi, kad dažniausiai automobiliuose tenka remontuoti lankstus. "Dėl rimtų lankstų gedimų į servisą neužsuka daug automobilių, tačiau bent kartą ar du per savaitę tenka automobilių savininkams priminti, kad šią detalę reikia pakeisti kuo greičiau, nes kelyje automobilis gali tapti visiškai nevaldomas", – pasakojo R.Račkauskas. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius

Saulius portretas
Lb geras servisiukas daug metu, ten taisomis mašinas, dirba ten tik du geri meistrai su kuriais teko bendrauti."Donatas ir Povilas"

daug

daug portretas
Metu būtent prieš ta tvarkiau a/m servise , kas naudos. Vistiek rasdavo prie ko prikibti. Tad žmonės nori ne prasprukti , o žinoti ką tvarkyt.

labutis Viliau

labutis Viliau portretas
ar po eilinio remontuko kai soperiukas papraso cekucio ir t.t. uz atliktus darbus ir detales ar jusu darbuotojeliai kartais nepradeda vartyti savo akute tipo kam tau tie poperukai.Ar viskas pas jus OKEY.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių