Ar įmanoma atgauti išlaikymo skolą po skolininko mirties?

  • Teksto dydis:

"Vaikams priteisto išlaikymo išmokų iš buvusio sutuoktinio taip ir nesulaukėme. Jis neseniai mirė, visą turtą paveldėjo sesuo. Ar dar yra vilties išsireikalauti vaikams priklausančius pinigus?"

Į klausimą atsako antstolė Virginija Paunovienė:

– Vaikų išlaikymo prievolė kartu su skolininku nenumiršta. Pagal Civilinio kodekso 3.194 straipsnio 5 dalį mirus asmeniui, iš kurio buvo priteistas išlaikymas, išlaikymo pareiga, kiek leidžia paveldimas turtas, pereina jo įpėdiniams. Ši pareiga pereina bet kuriam įpėdiniui – tiek fiziniam asmeniui, tiek valstybei. Išlaikymo išieškojimas gali būti nukreipiamas į paveldėtas pinigines lėšas bankų sąskaitose, bankų indėlius ar kitas lėšas, taip pat į kilnojamąjį ir nekilnojamąjį turtą.

Antstoliui gavus informaciją apie skolininko mirtį, vykdomoji byla sustabdoma. Kai paaiškėja įpėdinis, kreipiamasi į teismą su prašymu pakeisti skolininką jo teisių perėmėju. Prašymas pateikiamas išlaikymą priteisusiam pirmosios instancijos teismui. Tai gali padaryti ir antstolis kreditoriaus prašymu, ir pats kreditorius arba jo atstovas.

Svarbu neuždelsti: Civilinio kodekso 5.63 straipsnio 1 dalyje nustatytas trijų mėnesių terminas nuo palikimo atsiradimo dienos, per kurį palikėjo kreditoriai turi teisę pareikšti reikalavimus palikimą priėmusiems įpėdiniams, testamento vykdytojui arba palikimo administratoriui. Praleistą reikalavimo pateikimo terminą gali atnaujinti tik teismas ir tik dėl svarbių priežasčių, jeigu nuo palikimo atsiradimo dienos nepraėjo daugiau kaip treji metai.

Patogesnė ir paprastesnė vykdymo proceso šalies pakeitimo tvarka turėtų įsigalioti su planuojamais Civilinio proceso kodekso 596 straipsnio pakeitimais, pagal kuriuos vykdymo proceso šalies pakeitimo klausimą antstolis išspręstų savo patvarkymu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nesuprantu

nesuprantu portretas
tą patį, žodis žodin, parašė ir antstolis p. Petrikis, tik kitu straipsnio pavadinimu.... tai kas iš tikrųjų yra šio komentaro autorius, žurnalistai?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių