Ar esate girdėję apie naminius ežiukus?

Sparčiai augantis susidomėjimas naminiais nykštukiniais ežiukais paakino pakalbinti pirmojo tokių ežiukų veislyno Baltijos šalyse sumanytojus Ugnę ir Tomą Suslovus. Ši jauna šeima dosniai dalijosi patirtimi apie egzotinių gyvūnėlių įpročius, jų priežiūrą ir mitybą.

Įkūrėjai išsikrausto

Ar daug esame girdėję apie naminius ežiukus? Nedaug, nors šių dygliuotų mažylių populiarumas auga ne dienomis, o valandomis. Kas tai lemia? Atsakyti į šį ir kitus dažniausiai pateikiamus naminių ežiukų augintojams klausimus paprašėme atsakyti jauną kauniečių porą – Tomą ir Ugnę. Būtent jie įkūrė pirmąjį Afrikos nykštukinių ežių veislyną Lietuvoje.

Džiaugėmės dar užtikę Suslovus Kaune, nes jauni veterinarijos specialistai rengiasi persikraustyti į Vilnių.

"Aš augau su ežiais, su tikrais lietuviškais ežiais, kurių netrūko mano vaikystėje, prabėgusioje Klaipėdos pakraštyje. Ežiai mano atmintyje išliko kaip paslaptingi gyvūnai, pasirodantys vėlai vakarais sodyboje. Rudenį juos buvo galima girdėti šmirinėjant tarp nukritusių lapų", – prisiminė Tomas.

Šilumamėgiai gyvūnai

Studijuodamas Veterinarijos akademijoje, Tomas susipažino su Ugne, kuri, savaime suprantama, irgi buvo neabejinga gyvūnams. Būtent ji atkreipė dėmesį internete į naujovę – naminius ežiukus.

"Susiradome ir jų veisėjus Lenkijoje, atsivežėme pirmąją patelę. Tai buvo Alžyro šokoladinė. Šios tamsios spalvos ežiukai lietuviams artimesni. Vėliau parsivežėme ir albinosą – baltos spalvos ežiuką raudonomis akytėmis, tačiau mūsų tautiečiams labiau patinka tamsios spalvos ežiukai", – aiškino Ugnė.

Suslovų namuose prie lango, siekiančio grindis, stovi nedidelis vivariumas, kuriame pažerta pjuvenų, sumaišytų su presuotų medžio drožlių granulėmis. Galinė vivariumo siena tamsi, iš vidaus pridengta medžio drožlių plokšte, kurios paviršius lengvai plaunamas. Ežiukų stiklinį būstą, kurį šeimininkai valo kartą per savaitę, šildo ne tik saulė. Po būstu ištiestas termokabelis. Toks, kuris naudojamas terariumuose. Mat šių nykštukinių ežiukų gimtinė – Afrika. Todėl kambaryje, kuriame įrengta ežiukų buveinė, negali būti žemesnė nei 20 laipsnių šilumos temperatūra. Antraip ežiukai rengsis žiemos miegui, o tai jiems namų sąlygomis visiškai netinka.

Sportiški vienišiai

"Šie ežiukai yra vienišiai – gyvena po vieną. Jie sueina draugėn tik poravimosi metu. Todėl vienam ežiukai reikia tik 0,5 kv. m buveinės. Paprastai tai dekoratyviems triušiukams skirtas būstas, nes Lietuvoje nėra specialiai šiems ežiukams pritaikytų buveinių. Jomis gali tapti ir akvariumai, ir vivariumai, ir terariumai", – aiškino Ugnė.

Šių nykštukinių ežiukų maksimalus svoris – 600 g, o mūsų sodybose gyvenantys ežiai sveria 2–3 kartus daugiau. Dieną šie mieli gyvūnėliai gan ramūs, nes jų aktyvumo metas – naktis.

Šie ežiukai yra vienišiai – gyvena po vieną. Jie sueina draugėn tik poravimosi metu.

"Per naktį jie gali nubėgti iki 8 m, todėl šiems sportiškiems padarėliams reikalingas bėgimo ratukas, panašus į pelytėms skirtąjį, tik didesnis. Tačiau jų Lietuvoje nėra. Kur gauti? Apie tai tokių ežiukų pirkėjams visada suteikiama reikalinga informacija.

Neduokime ežiui pieno

Pasak Suslovų, kurių namuose dabar auga dvi dviejų mėnesių ežiukės, jau pakeitusios pirminius spygliukus, šie padarėliai linkę tukti, todėl jie turi ne tik judėti, bet ir ėsti liesesnį maistą. Jiems tinka ne daugiau kaip 15 proc. riebumo sausas kačių pašaras, virta vištiena, kiaušiniai. Desertui jie gauna milčiaus lervų, kurias Suslovai patys augina namie. Jokiu būdu negalima duoti ežiukams pieno, nes jie dėl to viduriuoja. Pašnekovai pabrėžė, kad negalima duoti pieno ir laukiniams ežiukams, juolab nešti surastą suaugusį ežį ar jų mažylį namo.

"Nykštukiniai ežiukai linkę bendrauti su žmogumi, todėl reikia dažniau su jais kontaktuoti. Šie ežiukai vienodai gerai sutaria ir su suaugusiais žmonėmis, ir su vaikais", – tvirtino Ugnė, kurios mažoji dukrelė Vakarė susidomėjusi čiupinėjo minkštą ežiukės papilvės kailiuką. Ežiukė, rodos, mėgavosi jai rodomu dėmesiu – net nemėgino susisukti į kamuoliuką ar gąsdinti savuoju "pššš pšššš".

Saujoje – kaip fotelyje

Ar yra skirtumų tarp patelės ir patinėlio? "Beveik nėra. Ir tie, ir anie yra meilūs, jaukūs. Įdomu, kad patelė gali būti didesnė už patinėlį, o jau gražesnė – tai beveik visada", – šyptelėjo Tomas, prisiminęs pirmuosius ežiukus, kuriuos jie su Ugne parsivežė 2013 m.

Šių nykštukinių ežiukų augintojai teigė, kad jie, ežiukai, geba plaukti, bet jokiu būdu negalima tuo piktnaudžiauti. Ežiuko negalima palikti laisvai bėgioti kambaryje be priežiūros – suradęs bet kikį plyšį, gali pradingti ilgam. Ne, ežiukas visai nebijo katės, kuri nuo jo dažniausiai traukiasi. Tačiau patalpoje, kur gyvena ežiukas, neturėtų lankytis dideli šunys.

Kaip ir kambariniams šunims, ežiukams reikia patrumpinti nagučius, nes šie gyvūnėliai retai buvoja natūralioje aplinkoje. Galima, neišleidžiant jų iš akių, šiltą dieną išnešti laukan – tegul pasišlaisto prie namų. Tačiau juos būtina akylai stebėti, nes pradingęs, tegul ir prie namų, ežiukas vienas gamtoje neišgyvens. Tad saugiausia jam yra jūsų saujoje, kurioje jis mielai sėdi, atsilošęs tarsi šiltame fotelyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuse

Nuse portretas
Kur galima nusipirkti?

Bite

Bite portretas
O kur galima toki eziuka nusipirkti?

Linas

Linas portretas
Klaidas ištaisykit!!!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių