Ar Aleksote bus atstatytas paminklas savanoriams?

  • Teksto dydis:

Kaune, Aleksoto kapinėse, norima atstatyti paminklą „Pieta“, skirtą savanoriams, žuvusiems kovose už Lietuvos nepriklausomybę.

Kultūros paveldo departamentas pradėjo šio objekto įrašymo į Kultūros vertybių registrą procedūrą. Kauno miesto savivaldybė atidarė sąskaitą rinkti aukas.

Tikimasi, kad paminklą pavyks atstatyti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui iki 2018 metų.

„Paminklo atstatymui pritaria skulptoriaus Antano Aleksandravičiaus duktė Ramunė Korsakienė, Aleksoto Šv. Kazimiero bažnyčios klebonas Valius Zubavičius, Aleksoto seniūnija. Visuomenei ši iniciatyva pristatyta Europos paveldo dienų metu“, – rašoma savivaldybės pranešime.

„Pieta“ 1927 m.  Aleksoto kapinių žemėje, ant kalnelio, pastatyta vietos parapijos klebono kunigo Jeronimo Valaičio iniciatyva, Šaulių trečiosios oro eskadrilės karininkų ir kitų geros valios žmonių aukomis. Šešių metro aukščio paminklo su postamentu autorius – žymus skulptorius Antanas Aleksandravičius. Skulptūrinė grupė iš terakotos buvo išdegta Palemone, brolių Vailokaičių plytinėje. Paminklą pašventino kunigas Juozas Tumas-Vaižgantas.

Laikui bėgant dėl atmosferos poveikio nepatvari paminklo medžiaga (terakota) ėmė trupėti, irti, skulptūra prarado savo formas. Sovietmečiu nuo apleisto paminklo buvo nuplėštos plokštės su savanorių pavardėmis. 1964 metais Aleksoto kapinės uždarytos.


Kauno miesto savivaldybės sąskaita, į kurią galima pervesti lėšas:

AB DNB bankas ( banko kodas 40100). Sąskaitos Nr. LT 59 4010 0425 0038 8593.

Norintys paaukoti lėšų mokėjimo paskirtyje turėtų įrašyti: „Pietos“ skulptūrai atstatyti“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kareivis

kareivis portretas
uz laisvės premija atstatysime

TAIP

TAIP portretas
1918 -1919 metų Nepriklausomybės kovos yra ne praeitis. Tai mūsų Valstybės istorija. Vilnius buvo okupuotas lenkų todėl ten nėra tokių vietų kur derėtų tokie paminklai. Nebent Širvintų ir Augustavo kovoms pažymėti, bet tai nepatiks lenkų nacionalistams.

jau

jau  portretas
paminklai praeitis geriau namus statyt
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių