Apylinkių durys užsidarė: paaiškės, kam Kaunas atidavė savo simpatijas

Baigėsi galimybė balsuoti antrajame Seimo rinkimų ture ir prasideda balsų skaičiavimas. Greitai paaiškės, kokių politikų pažadais patikėjo kauniečiai ir už ką atidavė savo balsus.

Apie tai, kad dalis Kauno rinkėjų antrajame ture galėjo balsuoti prieš vieną partiją, o ne už patikusią politinę jėgą, kalba politologai. Portalo kauno.diena.lt kalbintas VDU politologas Bernaras Ivanovas tikino, kad kauniečiai, ko gero, šį kartą prieš „valstiečius“ ir tai nebūtinai reiškia, kad vėl konservatoriai susigrąžina miestiečių pasitikėjimą.

„Intrigos kiek aprimusios, nes beveik neabejojama, kad koaliciją formuos dešinieji ir kova antrajame ture vyksta augiau tarp dešiniųjų jėgų. Klausimas yra tik toks, kokia bus konservatorių galia galutiniame rezultate. Nemanau, kad galima vadinti, jog kauniečiai vėl atsisuka į konservatorius, tai yra daugiau atmetimas Ramūno Karbauskio ir Sauliaus Skvernelio, nes tokios politinės kultūros, kurią jie demonstruoja, Kaunas nesupranta.

Miesto meras Visvaldas Matijošaitis išlaiko distanciją nuo S.Skvernelio, nes jų negatyvus reitingas yra per daug didelis. Kauniečių balsavimą neabejotinai galima laikyti protesto balsais, nes jie tikrai balsuoja labiau ne už konservatorius, o prieš „valstiečius“ ir jų pasiektą dugną. Kauniečiams netinka tokios politinės intrigos“, – savo įžvalgomis pasidalijo B.Ivanovas.

Bernaras Ivanovas

Politikas mano, kad savivaldos rinkimuose TS-LKD partija Kaune neturėtų labai suspindėti ir pateikti staigmenų, nors neatmetama, kad ir „Vieningo Kauno“ pozicijos bus silpnesnės. Pasak politikos eksperto, dabartiniai Seimo rinkimų rezultatai neturės įtakos miesto tarybos rinkimas, tad jei ir dabar kauniečiai į Seimą deleguos nemažai konservatorių, savivaldos rinkimuose tikėtina, kad bus viskas kitaip.

„Manau, kad tikrai nebus taip, kad konservatoriai nušluotų „Vieningą Kauną“, nors ir V.Matijošaičio rezultatai, ko gero, bus prastesni. Bet savivaldos rinkimai nėra susiję su nacionaline politika, todėl nelabai galima sakyti, kad Kaunas vėl gręžiasi į konservatorius“, – pasisakė B.Ivanovas.

Kas laimės?

Po pirmojo rinkimų turo kauniečiai į Seimą nedelagavo nei vieno politiko, kuris varžėsi vienmandatėje rinkimų apygardoje. Tad po antrojo turo paaiškės kauniečių simpatijos bei kokie politikai atstovaus Seime.

Kaune dėl vietos Seime antrajame ture septyniose apygardos varžėsi keturiolika kandidatų – 7 Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų atstovai, 6 Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai bei vienas Laisvės partijos narys.

Šilainių apygardoje varžėsi TS-LKD partijos kandidatė Jurgita Šiugždinienė ir LVŽS atstovė Ligita Valalytė. Centro-Žaliakalnio apygardoje –TS-LKD partijos lyderis Gabrielius Landsbergis ir LVŽS kandidatė Audronė Jankuvienė.

Kalniečių apygardoje rinkėjai galėjo rinktis tarp TS-LKD atstovo Arvydo Anušausko ir LVŽS atstovės Aušros Papirtienės. Panemunėje rinkėjus viliojo TS-LKD atstovė Gintarė Skaistė ir LVŽS atstovas Aurelijus Veryga. Aleksoto-Vilijampolės apygardoje į antrąjį turą pateko TS-LKD narys Arvydas Juozaitis ir LŽVS atstovė Karolina Žekaitė.

Petrašiūnų-Gričiupio apygardoje bilietą į Seimą ketino iškovoti TS-LKD kandidatas Kazys Starkevičius bei LŽVS narys Gediminas Vasiliauskas. Savanorių apygardoje varžėsi TS-LKD narys Paulius Lukševičius bei Laisvės partijos atstovas Marius Matijošaitis.

Rinkėjų aktyvumas

Pakartotiniame balsavime kauniečiai balsavo vangiau. Nei vienoje apygardoje neatėjo nei 50 proc. rinkėjų.

Aktyviausi buvo Centro-Žaliakalnio rinkėjai. Antrame Seimo rinkimų ture jų aktyvumas siekė 46,83 proc. Mažiausiai rinkėjų atėjo Savanorių apygardoje. Čia prie balsadėžių atėjo vos 37,12 proc. rinkimo teisę turinčių piliečių.

Kalniečių apygardoje antrame ture balsavo 43,75 proc. rinkėjų, Šilainių – 42,05 proc., Petrašiūnų-Gričiupio – 40,18 proc. Panemunės apygardoje balsuoti  atėjo 42,35 proc. rinkėjų, o Aleksoto-Vilijampolės –41,14 proc.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pensininkas, pensijos vidurkio negaunantis

Pensininkas, pensijos vidurkio negaunantis portretas
O aš visai nesistebiu rinkimų rezultatais. Keturis metus gerai pagyvenę, kauniečiai dėl pilnos laimės dar auksinį tualetą prisiminė. Bijau tiktai, kad kauniečiams, už naują, teisingiau už Kauną jau vieną kartą nugyvenusią partiją nebalsavusiems, tokia gėrybe neteks pasinaudoti, o laimėtojams antro auksinio tualeto nei nereikės, jie gamtinius reikalus galės ant kitaip manančių galvų atlikinėti.

Augis

Augis portretas
Dar vadynome Lietuvos laikinąją sostinę, nuo šiol prasmirdusia ožyne ir broilerių veisykla, fu šlykštu!

Anonimas

Anonimas portretas
Balsavau už auksinį tualetą ...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių