Apmokestintos aikštelės detektyvas: „Unipark“ pelnosi iš kauniečių baudų?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Apmokestinta automobilių stovėjimo aikštelė prie kultūros centro "Girstutis" ir parduotuvės "Iki" sukėlė kauniečių nepasitenkinimą. Daugelis net nepastebi iškabintų ženklų, o apie tai sužino tik radę baudos lapelį.

Baudžia daugiau nei pusę

"Kauno dienai" Tomas skundėsi, kad Kovo 11-osios gatvėje esanti automobilių stovėjimo aikštelė tapo tikru pasipelnymo šaltiniu.

"Esu nemaloniai nustebintas pasikeitusia automobilių stovėjimo tvarka prie "Iki" parduotuvės. Šioje vietoje dešimtmečius buvo nemokama automobilių stovėjimo aikštelė. Neseniai, pasirodo, ji tapo mokama. Keista tai, kad atvykstant į šią aikštelę iš Chemijos gatvės apie tai informuojančių kelio ženklų vairuotojui fiziškai neįmanoma pastebėti, nes jie sukabinti gana aukštai ir prie pat posūkio", – savo pasipiktinimą svariais argumentais grindžia kaunietis.

"Kauno dienos" skaitytojo nuotr.

Jo teigimu, pačioje aikštelėje pakabinti keli apie tai bylojantys ženklai, tačiau jie yra 3–4 m aukštyje ir jų pamatyti beveik neįmanoma.

"Iki šiol tiek Kaune, tiek Lietuvoje prie prekybos centrų esančiose mokamose aikštelėse yra įprasta praktika įrengti įvažiavimo užtvarus su aiškia informacija, supažindinančia su stovėjimo taisyklėmis, tačiau visa tai – ne šioje vietoje. Atrodo, kad čia nueita paprasčiausiu keliu. Tikėtina, kad ženklai specialiai pakabinti sunkiai pastebimose vietose. Kad šis verslas pelningas, rodo ir tai, jog kone du iš trijų automobilių "papuošti" už valytuvų užkištais rausvais baudos kvitais, o du aikštelės darbuotojai dirba be atokvėpio", – piktinosi Tomas.

Automobilių stovėjimą administruojančios bendrovės "Unipark" nustatytas baudos dydis – 15 eurų. Nesumokėjus baudos per paskirtą terminą – 1 darbo dieną (3 kalendorines) – informacija bus iškart perduodama skolas išieškančiai įmonei.

"Kauno dienos" skaitytojo nuotr.

Taisyklių nežino patys?

Kad skaitytojo pasakojimas ne iš piršto laužtas, patvirtina ir kitų miestiečių patirtys.

Kaunietė Irena pasidalijo istorija, įvykusia vasario 21 d. Moteris teigia, kad nemaloni staigmena ją pasitiko grįžus prie automobilio po praleisto laiko kultūros centre "Girstutis".

"Kaip visada čia nuvykau automobiliu, kurį, kaip įprasta, pasistačiau automobilių stovėjimo aikštelėje prie parduotuvės "Iki". Po teatro radau "siurprizą" už automobilio valytuvo. Ten buvo pranešimas apie 15 eurų paskirtą baudą už stovėjimą nesusimokėjus. Įvažiuojant į aikštelę jokių ženklų nepastebėjau. Įvažiuodama atkreipiau dėmesį tik į du vyrus, kurie mane stebėjo, tačiau nesupratau, kodėl. Dabar jau aišku, kad tai ir buvo "Unipark" darbuotojai, palikę baudos lapelį, tačiau nepasivarginę perspėti apie pasikeitusią mokėjimo tvarką", – atsiųstame laiške dėsto skaitytoja.

Kad šis verslas pelningas, rodo ir tai, jog kone du iš trijų automobilių "papuošti" už valytuvų užkištais rausvais baudos kvitais, o du aikštelės darbuotojai dirba be atokvėpio.

Irena kitą dieną telefonu susisiekė su "Unipark" atstovais, tačiau jų gauti atsakymai, kaip teigia moteris, šokiravo: "Maniau, gal susipras ir sumažins baudą bent perpus. Tačiau gavau atsakymą, kad jei laiku nesusimokėsiu, bauda padvigubės. Paklausus, nuo kada ši aikštelė tapo mokama ir iki kelintos valandos reikia mokėti, konkretaus atsakymo negavau. Iš pradžių sakė, kad iki 18 val., bet kai paaiškinau situaciją, tada buvo pasakyta, kad iki 20 val., o galiausiai, kad iki tol, kol dirba parduotuvė "Iki".

Tiesa, jai telefonu buvo pasiūlyta siųsti savo nepasitenkinimą el.paštu, tačiau iki vasario 25 d. jokio atsakymo iš "Unipark" taip ir nesulaukta. Guodžia bent tai, kad portalo kauno.diena.lt žurnalistams šios bendrovės vykdančioji direktorė Eglė Šimkevičienė pirmadienį patikino, kad su Irena galiausiai susisiekta.

"Kauno dienos" skaitytojo nuotr.

Skaitytoja Aušra pasakoja kone identišką atvejį: "Mes, minia žmonių, buvome nureketuoti po spektaklio. Štai ką atsakė "Unipark": apmokestinta yra tik ta aikštelės teritorija, kuri priklauso pastato savininkams. Likusi dalis priklauso savivaldybei. Kaip jau minėjome anksčiau, aikštelės įrengimas priklauso nuo susitarimo su klientu, todėl šioje zonoje barjerų nėra. Kadangi jūsų automobilis stovėjo mokamoje zonoje, bet nebuvo susimokėta, išrašyta bauda. Atrodo, kažkas skuba pasipelnyti."

Atsirado dalis pastabesnių, kurie pirštu bedė į Kelių eismo taisykles (KET): "Tokio ženklo "Unipark" KET nėra. Jei nenori, kad statyčiau, tegul stovi ir neleidžia, ar užmūrina įvažiavimą. Privati bendrovė jokių baudų išrašyti neturi teisės, o gali tik pranešti policijai. Tai jie tegul ir atvažiuoja bei parodo, kurį KET punktą pažeidžiau", – teigė vienas kaunietis.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

"Skalpuoja" keturis mėnesius

Bendrovės "Unipark" atstovai "Kauno dienai" tikino, kad dalis minėtos aikštelės apmokestinta nuo praėjusių metų lapkričio.

"Keletą savaičių atvykę žmonės nebuvo baudžiami – taip buvo daroma siekiant, kad žmonės priprastų prie naujos tvarkos. Sprendimas apmokestinti stovėjimo aikštelę buvo priimtas tam, kad čia atvykę žmonės rastų vietą, kur pastatyti automobilį. Aikštelės valdytojas "Baltisches Haus" gavo nusiskundimų dėl vietų trūkumo, o stebint aikštelės lankytojų srautus buvo pastebėta, kad joje automobilius palieka – neretai ir visai darbo dienai – šalia esančių įstaigų darbuotojai ir šių įstaigų svečiai", – į klausimą, kodėl buvo nuspręsta aikštelę apmokestinti, atsakė bendrovės atstovė.

Neaišku ir tai, kokiu būdu fiksuojamas automobilio atvykimo laikas. Įvažiuojant į aikštelę nėra jokio specialaus įrenginio, kuris nuskenuotų automobilio valstybinius numerius ir taip būtų galima matyti, kad transporto priemonė čia stovi ilgiau nei valandą. Tokia praktika pastebima kitose Kaune esančiose automobilių aikštelėse prie prekybos centrų.

"Automobilius kas valandą fiksuoja mūsų darbuotojai, jie mato automobilio stovėjimo laiką. Kaip nurodo stovėjimo taisyklės, stovėjimo pradžią vairuotojas turėtų pradėti parkomate, "Unipark" programėle arba SMS žinute. Tai padarius, vairuotojas gauna ir informaciją apie nemokamo laiko pabaigą", – kad įmonės darbuotojams šioje aikštelėje netrūksta veiklos, tarsi patvirtina E.Šimkevičienė.

"Kauno dienos" skaitytojo nuotr.

Baudos dydį "Unipark", pasak jų atstovės, nustatė įvertinus minimalius baudos administravimo kaštus, o nubaustųjų skaičius šių metų sausį tesiekia 3 proc. visų atvykusių į aikštelę. Tiesa, kiek jų buvo iš viso, nebuvo įvardyta esą dėl konfidencialumo įsipareigojimų.

"Atsižvelgiant į klientų pastabas, informacinių ženklų kabėjimo vietos bus peržiūrėtos iš naujo siekiant kuo didesnio aiškumo", – žada bendrovės atstovė.

Tokia suma nustatyta įvertinus šios įmonės administravimo kaštus. Mūsų bendrovė jokios finansinės naudos iš taikomų baudų negauna.

Pinigus susižeria "Unipark"

Aikštelės valdytojos bendrovė "Baltisches Haus" rinkodaros projektų vadovė Raimonda Mailaitė "Kauno dienai" patvirtino, kad aikštelės apmokestinta, nes esą sulaukta skundų dėl nuolatinio automobilių vietų trūkumo.

"Gavę pirmuosius pranešimus, pradėjome stebėti automobilių srautus. Paaiškėjo, kad nemaža dalis vairuotojų automobilius aikštelėje palikdavo visai darbo dienai, tokiu būdu apribodami galimybę pasistatyti automobilį prekybos centro ar turgaus lankytojams", – teigia R.Mailaitė.

Pasak, R.Mailaitės, baudos dydis – 15 eurų – yra nustatytas ne aikštelės savininkų, tačiau bendru sutarimu su "Unipark".

"Tokia suma nustatyta įvertinus šios įmonės administravimo kaštus. Mūsų bendrovė jokios finansinės naudos iš taikomų baudų negauna", – teigė ji.

Nors už ženklų, informuojančių apie mokamą stovėjimą įrengimą, yra atsakinga aikštelę administruojanti įmonė, visgi "Baltisches Haus" atstovė žada atsižvelgti į klientų pastabas ir juos pagal galimybes patobulinti.


Komentaras

Paulius Keras

Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas

Mano turimais duomenimis, mokestis už automobilių statymo paslaugą renkamas tik minėtos aikštelės dalyje, kuri patenka į privatų sklypą. Eismo organizavimo tvarka bei kelių eismo ženklai įrengiami privačioje teritorijoje neprivalo būti derinami su savivaldybės administracija. Šiuo konkrečiu atveju Kauno miesto savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyrius nėra suderinęs nei ženklų, nei įrengtų informacinių lentelių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

BuRaTiNaS

BuRaTiNaS portretas
TAI LAISVA LIETUVA TO MES VISI LABAI NOREJOM KADA PRADES RINKT UZ NUSICIAUDIMA UZ KVEPAVIMA UZ GIMIMA AR UZ PIRSTELEJIMA.VISOKIU FIRMELIU PRIVISO SKAITLIUKUS IJUNGE ,DAR PEREJAS IRGI GALIMA SLAGBAUMA PASTATYT IMETI EVRA GALI EIT NE AIK APLINK.UZ LAISVA LT

Anonimas

Anonimas portretas
Nu sita firma tai jo , geriausia tai iki prie pilies ziedo , zenklai sudeti kad nemokama , o gavau bauda, nes tipo sitai firmai ten 8ar 10 vietu priklauso toj aikstelej ... teko bauda moketi

Ponas Jonas

Ponas Jonas portretas
Iki parduotuvė gavo nusiskundimų, kad nėra vietų pirkėjams, todėl padarė mokamą aikštelę, kam neaišku? Valanda skiriama nemokamai, pilnai laiko apsipirkti. Kas eina į darbus, į spektaklius tas mokasi. Privati aikštelė yra, tai dabar pas kažką į kiemą atvažiuosiu ir paliksiu visai dienai bus patenkintas šeimininkas? Nemanau.
VISI KOMENTARAI 59

Galerijos

Daugiau straipsnių