Aplink Kauno eglutę suksis vaikystę menanti karuselė

Pagrindinė Kauno kalėdinė eglė šiais metais vėl stebins kauniečius ir miesto svečius. Aplink eglutę suksis vaikystę menanti karuselė, o žmonės patys galės keisti žaliaskarės spalvas bei palikti interaktyvius sveikinimus.

Suksis karuselė

Šiuo metu jau įrengtas pandusas aplink Kauno kalėdinę eglutę, savo vietą atranda ir šviesūs arkliukai, ant kurių suptis galės ne tik mažiausieji, bet ir tėveliai. Eglutės kūrėjai pasakojo, kad eglės viduryje bus įrengti veidrodžiai, kurie įvairiai atspindės šviesą ir kurs nuotaikingą atmosferą.

Dėl besisukančios, virš 14 metrų skersmens padarytos eglutės dalies teko gerokai pasukti galvas. Rotušės aikštės grindinys nėra lygus, o pandusui reikalingas idealus lygumas, tad architektui Andriui Efimenko teko galvoti, kaip viską tinkamai padaryti. Įrengus karuselę, ant jos galės vienu metu suktis apie šimtas žmonių.

„Didžiausias iššūkis buvo sutvarkyti ne tik į aukštį, bet ir į plotį ir padaryti veiksmingą ir žaismingą eglutę. Karuselėje veiksmu galės džiaugtis tiek vaikai, tiek suaugę, nes bus šalia arkliukų ir staliukai, prie kurių kauniečiai galės gurkšnoti kavą“, - tikino A.Efimenko.

Kūrėjai juokavo, jog praėjusiais metais ant eglutės sukosi tik žaisliukai, o dabar suksis visa apatinė dalis. Tiesa, pandusas nesisuks labai greitai – ratą apsuks per 20 min. Ant platformos bus galima užlipti specialiais laipteliais.

„Šiemet bus ne tiek eglutė, kiek visų džiaugsmo namai, nes viskas susijungia su kalėdiniu miesteliu. Žmonių ėjimas į eglutę išprovokavo sukurti daugiau detalių, kad būtų galima prie visko liestis. Atėjęs į eglutės vidų, matysi, kad yra visko daug, ką gali traktuoti kaip savo – tai kėdutės, staliukas, mažos sūpynės, arkliukas, pianinas, dviratukas. Mano didžiausias noras, kad žmonės taptų pačia didžiausia puošmena“, - kalbėjo eglutės kūrėja Jolanta Šmidtienė.

Pildė svajonę

Medinius arkliukus kūręs skulptorius Kęstutis Benedikas tikino, kad visi 12 arkliukų bus šviesūs, kuriantys pasaką ir gražinantys į vaikystę. Jis visus arkliukus gamino vienu metu. Medinukai įgijo šiek tiek kitokią formą nei praėjusiais metais.

„Jauni arkliukai dar neišjodinėti, jie piestu stojasi, taip prisiderindami prie šokio, kuris bus karuselėje. Visus iš eilės dariau, iš gabalėlių gaminau, kol klijai džiuvo, gaminau kitą. Visi šviesuoliai, nes tai žiemiška spalva, keičiasi tik ornamentai“, - tikino skulptorius.

Jis pasakojo, kad vieną arkliuką pasigamino ir sau, nes vaikystėje nuvažiuodavo pas giminaičius, kurie turėjo medinį arkliuką, kuris tada darė didelį įspūdį. Tačiau tada ne visada jam leisdavo ant jo užsėsti ir pažaisti, tad dabar nusprendė pats pasigaminti vieną medinuką. „Pagalvojau, kada pasidarysiu, jei ne dabar. Tik dar nežinau, kokiomis spalvomis nudažysiu, kaip papuošiu“, - sakė K.Benedikas, įgyvendinęs vaikystės svajonę.

Išmanioji eglutė

Kaunas tęsia tradicijas ir antrus metus pagrindinę kalėdinę eglę prijungs prie interneto. Praėjusiais metais žmonės galėjo prie eglutės sukioti įvairias rankenėles, dainuoti ir taip judinti žaisliukus. Vienas papuošimas buvo valdomas ir per išmanųjį telefoną. Šiais metais visos interaktyvios pramogos bus pasiekiamos tik internetu, svetainėje www.kaunoegle.lt.

„Į šią svetainę atėję žmonės galės keisti eglutės spalvas, taip pat galės palikti žinutę, linkėjimą, kuris atsiras dideliuose ekranuose, įrengtuose prie eglutės. Eglutės spalva pasikeis minutei, tada grįš į pagrindinę ir kitas žmogus telefonu galės pasirinkti kitą spalvą. Nuo eglutės viršaus iki kalėdinių namukų bus girliandos, tad žmonės kai ką su jomis galės daryti, bet dar nesakysiu ką“, - apie interaktyvias eglutės pramogas pasakojo Tomas Stasiukaitis.

Jis tikino, kad turės valdiklį, kuriame matys, ar pati karuselė sukasi, kokia spalva šviečia ir pan. Eglutės puošėjai tikisi, jog šiemet išmaniosios eglutės serveriai veiks puikiai ir nekils nesklandumų.

Kviečia prisidėti

Kai eglutė jau bus papuošta, kiekvienas norintis galės išmaniai ją valdyti, tačiau iki tol taip pat galima prisiliesti prie puošimo darbų. Penktadienį nuo pat ryto bus paruošta įvairiausių eglučių, kurias miestiečiai galės patys papuošti įvairiomis dekoracijomis ir blizgučiais.

„Specialiai padarėme, kad penktadienį, kai jau mes būsime sustatę eglutes, kurias galima pasiekti be keltukų, patys žmonės jas papuoštų. Esame paruošę žaisliukus, kad jie ateitų ir patys prisiliestų. Kaunas yra unikalus ne objektais, kurie čia stovi, o kaip mes jį mylime ir prie jo patys prisiliečiame“, - sakė menininkė J.Šmidtienė.

Kauniečiai eglutes puošti galės nuo pat ryto, tačiau greičiausiai daugiausia žmonių ateis po darbų. Eglutės įžiebimo šventė vyks lapkričio 26 dieną, šeštadienį, 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šančiai

Šančiai portretas
Net nesiruošiam su šeima ten važiuoti,vemti jau verčia nuo tokio meno.Atsibodo tos jūsų konstrukcijos.Seniai laikas keisti tuos dizainerius.

...

... portretas
Praamžių šventes prisiminkim, užtenka čia svetimus stabus garbint.

Užpelkis

Užpelkis portretas
O ar tikrų sakralinių kalėdinių akcentų bus Rotušės aikštėje ? Nepamirškime kad tos "didžiausios metų šventės" yra ne kas kitą, o Jėzaus Kristaus gimtadienis. Daug akcentų nereikia, nereikia nusipiginti, bet vienoje kitoje miesto vietoje krintančios žvaigždės akcentas yra būtinas. Na nepasirodykime mes visiškais lauciais, kuriems rūpi tik dovanos, dovanos ir dar kažkokios pramogos. Kaip gražu ir prasminga būtu jei Laisvės alėjoje ant šviestuvų atramų būtų kokios trys šviečiančios krintančios žvaigždės. Ar ant tilto, ant vienos atramos. Būtu rimti akcentai, o ne tik dzinguliukai. Kas kur ? Juk tai sakralinė šventė, ne tik pirkimo ir valgymo fiesta. Be pirkimo ir valgymo neapsieisime, bet reikia ir atsvaros.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių