Apleistas žydų kapines pradėjo gelbėti nuo šiukšlių

Antradienį savivaldybės įmonės „Kapinių priežiūra“ darbuotojai pradėjo tvarkyti Kaune esančias žydų kapines. Šią savaitę ketinama sutvarkyti ketverias miesto kapines, kuriose palaidoti žydų palaikai, pranešė savivaldybė.

Bene didžiausios Kauno žydų kapinės yra Radvilėnų plente. Šiandien įmonės darbuotojai pradėjo tvarkyti kapinių aplinką, rinkti šiukšles, pjauti žolę. Planuojama sutvarkyti tarpukario Lietuvos estrados pradininko Danieliaus Dolskio kapo aplinką. Vėliau žadama tvarkyti žydų kapines Vaidoto gatvėje, Kalnų gatvėje bei dar veikiančiose kapinėse H. ir O. Minkovskių gatvėse.

„Žydų kapines kasmet tvarkome keletą kartų per metus. Pavasarį ir rudenį tenka atlikti daugiausia darbų. Dabar pjaunama, grėbiama ir išvežama žolė, ten, kur reikia genėjamos nudžiūvusios medžių šakos. O kiekvieną rudenį sugrėbiame ir išvežame nukritusius medžių lapus“, – pasakojo įmonės direktorius Algirdas Verbickas.

Didesnius kapinių plotus darbininkai šienauja traktoriuku, sunkiau prieinamose vietose darbuojasi rankinėmis žoliapjovėmis.

„Iš žydų bendruomenės nesame sulaukę priekaištų, kad blogai prižiūrime kapinių teritoriją. Pačių kapaviečių tvarkyti neturime teisės. Vokietijos žydų bendruomenė yra išreiškusi norą sutvarkyti kapavietes, remdamiesi dokumentine medžiaga jie ketina atstatyti paminklus į buvusias vietas“, – tikino A. Verbickas.

Tačiau Kultūros paveldo skyriaus vedėjo pavaduotojas Zenonas Girčys teigia, kad tragiška kapinių būkle susirūpinusi Lietuvos ambasada Izraelyje. Ji turi labai daug priekaištų, kad kapinės nėra tvarkomos.

„Kapinės – baisios, paminklai – išvartyti. Žydų bendruomenė prašė patvarkyti represijų aukų paminklą. Pernai bandėme tai padaryti, tačiau buvo skirta tik 3 tūkst. litų. Neatsirado rangovo, kuris už tokias lėšas sutvarkytų. Šiemet prašėme 10 tūkst. litų, bet biudžete pinigų nebuvo numatyta“, – apie apgailėtiną kapinių būklę „Kauno dienai“ anksčiau yra sakęs Z.Girčys.


Šiame straipsnyje: žydų kapinėsKapinės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nitro

Nitro portretas
Kauno zydai tik pinigu laukia issizioje , o ju proteviu kapus tvarko anot ju lietuviai zydsaudziai...ar ne geda A.Vinokurai , M.Zingeri...juk jus garsiausiai saukiate ajajai gelbekime zydu pavelda Lietuvoje...

sindleris

sindleris portretas
Kiek zinau, pagal zydu paprocius, kapai nera tvarkomi. Jie palaidoja ir viskas, daugiau su mirusiuoju nebendrauja, tokie nuostatai. Tai visiskai skiriasi nuo kataliku, kurie daznai lanko kapines, priziuri kapus.

KOdel

KOdel portretas
Kodel kitu tikejimu zmones sugeba susitvarkyti kapus, o zydai ne? Visi gi tvarkomes uz savus pinigus savo artimuju laidojimo vietas. O zydai cia jau isskirtiniai, kad jiems miestas privalo uz juos sutvarkyti?
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių