Kauno miesto šventėje laukiama 300 tūkstančių žiūrovų (interviu)

  • Teksto dydis:

Šiandien portale kaunodiena.lt svečiavosi šventės "Kauno Hanza dienos 2014" režisierė Jolanta Lakštinienė ir viduramžių miestelio kuratorius Karolis Jankauskas. Jie atsakė, ko galima tikėtis šį savaitgalį miestą užvaldysiančioje šventėje.

Šiandien portale kaunodiena.lt svečiavosi šventės "Kauno Hanza dienos 2014" režisierė Jolanta Lakštinienė ir viduramžių miestelio kuratorius Karolis Jankauskas. Jie atsakė į skaitytojų klausimus apie tai, ko tikėtis šį savaitgalį miestą užvaldysiančioje šventėje.

– Kodėl Kauno dienas ir Hanzos šventę nuspręsta sujungti? Ar taip bus kasmet?

J. L.: "Planuojama, kad taip bus kasmet. Kauno vadovai seniai norėjo, kad miesto šventė turėtų tam tikrą tapatybę, išskirtinumą. Visų Lietuvos didžiųjų miestų šventės yra gana vienodos, dalyvauja tie patys atlikėjai, o Kaunas vienintelis gali didžiuotis istoriniu faktu, jog priklausė garsiai Hanzos sąjungai. Tad po ilgokų svarstymų nuspręsta šias šventes sujungti."

– Kiek lėšų skirta šiai šventei?

J. L.: "Kauno miesto savivaldybė šių metų Kauno Hanza dienoms organizuoti skyrė apie 250 tūkst. litų. Tai yra keliasdešimt tūkstančių litų daugiau negu pernai, tačiau reikia atsižvelgti į tai, kad dvi didelės šventės buvo sujungtos į vieną renginį."

– Kokia, jūsų nuomone, miestui nauda iš tokių renginių?

K. J.: "Tokie renginiai skatina miestiečių bendruomeniškumą, formuoja miesto identitetą, pritraukia svečius iš kitų Lietuvos miestų bei užsienio, suteikia nemokamą pramogą."

– Kuo ši šventė skirsis nuo praėjusių?

J. L.: "Šios šventės pagrindinis akcentas – viduramžių tema. Dalyvauja daugiau profesionalių meno kolektyvų nei mėgėjų, nes iš žiūrovų pasigirsdavo nuomonių apie prastą renginių kokybę. Pirmą kartą organizuojant programą viduramžių tema bus parodytas spektaklis-inscenizacija "Kauno pilies šturmas". Sekmadienio programa senosios Nemuno prieplaukos amfiteatre bus skirta Teatro metams, čia bus rodomi spektakliai po atviru dangumi."

– Viduramžių miestelis būdavo ir anksčiau. Kokias naujoves planuojate?

K. J.: "Kauno pilies lomoje, prie šv. Jurgio bažnyčios, bus pastatyta pakyla, ant kurios pasirodys žymiai daugiau nei ankstesniais metais akrobatų, žonglierių, bus rodomi viduramžių teatro spektakliai. Į programą įtrauktas dvi dienas vyksiantis žirgų konkūras "Kauno dienos" taurei laimėti."

– Planuojame atvykti su savo atžalomis. Ką pažiūrėti ir kur dalyvauti pasiūlytumėte mažamečiams?

K. J.: "Viduramžių amatininkų miestelyje bus galima pasimokyti įvairių amatų, pavyzdžiui, lipdyti iš molio, pinti iš odos. Jaunieji riteriai ir damos galės išmokti gerų manierų viduramžių mokyklėlėje. Santakos parko pliaže veiks vaikų pramogų zona: mažieji galės pašėlti ant batutų, pūsti muilo burbulus, pajodinėti poniais."

– Gal ir žiūrovams bus galima dalyvauti ryterių turnyruose?

K. J.: "Į šventę užsukę kauniečiai ir miesto svečiai turės galimybę dalyvauti interaktyviuose pasirodymuose, o drąsiausieji bus aprengti riterio šarvais ir galės išmėginti savo jėgas kautynėse."

– Labai plati programa. Ar to tikrai reikia? Gal žmonės nespės visur dalyvauti?

K. J.: "Tris dienas truksiančioje šventėje pasirodys apie 2 tūkst. atlikėjų ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio, tarp kurių – svečiai iš Latvijos, Estijos, Ukrainos, Baltarusijos, Vokietijos, Italijos. Šventėje planuojama sulaukti iki 300 tūkst. žiūrovų. Nors viduramžių tematika yra šventės pagrindas, koncertų ir kitokių pramogų čia atras įvairių pomėgių žiūrovai."

– Kokių dar užsienio svečių sulauksime?

J. L.: "Šventėje dalyvaus ir žinomi užsienio atlikėjai: italų saksofonistas Frederico Modelci, latvių dūdmaišių ir būgnų grupė "Auli", etninio roko ansamblis iš Ukrainos "TaRūta". Nemažai užsienio svečių atvažiuoja į tarptautinį festivalį "Atataria Lamzdžiai", kuris yra Kauno Hanza dienų dalis."

– Girdėjau, kad šventę vėl papuoš fejerverkai. Kuo jie bus ypatingi šiemet?

K. J.: "Fejerverkai šeštadienio vakarą vainikuos Kauno pilies šturmo inscenizaciją. Jų įspūdį sustiprins pergalinga muzika ir specialūs efektai."

– Ar visi renginiai nemokami? Kur galėčiau gauti šventės programą?

J. L.: "Visi šventės renginiai yra nemokami. Programa skelbiama organizatorių svetainėje www.tautosnamai.lt. Šventės metu bus dalijamos renginių programėlės, stovės dideli reklaminiai stendai, kuriuose taip bus pateikta visa informacija."

Visą pokalbį su portalo svečiais skaitykite čia



NAUJAUSI KOMENTARAI

blogas portalas

blogas portalas portretas
paskelbkit svenciu programas.zinosim kur kada eiti,nezinom net diena kada prasideda svente.skelbkit kur gausim tas programas

to PERSKAICIUS

to PERSKAICIUS portretas
Tai ir varyk i savo lenkija, psheke :D

ooo

ooo portretas
kas tas hanza,kokiam lt kaime jis gyveno?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių