Ant palūžusių mašinų – nelegalios reklamos

Apsukrūs kauniečiai surado būdą, kaip apeiti įstatymus ir nemokamai reklamuoti savo paslaugas. Pastebima, kad nenaudojamų reklaminių automobilių mieste daugėja, tačiau bausti pažeidėjus trukdo netinkami įstatymai.

Užima vietas

Vairuotojai piktinasi, kad iš pažiūros seni ir jau vargu ar važiuojantys automobiliai užima aikštelėse stovėjimo vietas. Tokios transporto priemonės dažnai būna apklijuotos įvairiais užrašais: "Superkame automobilius", "Perku katalizatorius", "Tvarkau automobilius" ar "Spaudžiu sultis" .

Pastebima, kad tokie automobiliai surikiuoti įvairiose miesto vietose. Dažniausiai tokios reklamos pastebimos ten, kur yra intensyvus žmonių srautas – prekybos centrų aikštelėse, ties lankytinais objektais ar netoli garažų. Kauniečiai stebisi, kad tokios reklamos valdininkams nekliūna ir kiekvienas gali taip teršti miestą.

"Įvairiose Kauno gatvių vietose stovi automobiliai, kurie kažką reklamuoja. Automobiliai nejudinami jau kelis mėnesius, nors iš pažiūros atrodo tvarkingi. Blogai tai, kad jie užima vietas, į kurias kiti piliečiai galėtų pasistatyti savo automobilius. Tai pastebėjau prie Zoologijos sodo, prie Dainų slėnio ir dar keliose kitose Kauno vietose. Ar tai legalu?" – klausė Ramūnas.

Užfiksuotose nuotraukose matyti, kad reklaminiai automobiliai seniai judėjo miesto gatvėmis – ant jų nugulęs storas dulkių sluoksnis, aplaužyti veidrodėliai ir nuleistos padangos. Vienos transporto priemonės degalų bakas tapo praeivių šiukšliadėže.

Nubausti sudėtinga

Iš tiesų tokių reklamų legalumo klausimas išlieka atviras. Miestui reikia sumokėti mokesčius už įrengiamą išorinę reklamą, tačiau įstatymai nereglamentuoja užrašų ant automobilių. Apmokestinti galima tada, jei automobilis yra modifikuojamas ir prie jo pritaisomas stendas – jis gali būti užkeltas ant automobilio stogo ar pritvirtintas prie šonų. Tokia pertvarkyta transporto priemonė laikoma reklaminiu stendu ir jam reikalingi specialūs leidimai, o kartu ir sumokėtas mokestis.

"Reklama ant automobilių (užrašai, piešiniai, tekstai) nelaikomi reklama, nebent būtų įrengti kokie nors įrenginiai. Šiuo metu imtis teisėtų priemonių tokiai reklamai užkardyti nėra galimybių, nebent imtis priemonių pašalinti automobilį kaip šiukšlę, bet tai labai sudėtinga, nes automobilis yra registruojamas turtas", – aiškino Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Vytautas Jurkevičius.

Jis pridūrė, kad reikalavimas turėti leidimą taikomas tik įrengiant reklamą ant keleivinio kelių transporto priemonių, vežančių keleivius reguliariais vietinio susisiekimo maršrutais, ir lengvųjų automobilių taksi, taip pat įrengiant išorinę reklamą ant kelių transporto priemonių, kai išorinė reklama pateikiama ant reklaminio įrenginio (pavyzdžiui, automobilis, reklamuojantis energInį gėrimą "Red Bull" su skardinės imitacija ant stogo, plakatai, vežami priekabose). Kitais atvejais skirti baudos negalima.

Techniškai netvarkingi

Paprastai reklaminiais užrašais apklijuoti automobiliai yra paliekami stovėti ten, kur nedraudžiama, todėl baudų išvengia. Vis dėlto, jei pasibaigusi transporto priemonės techninė apžiūra, savininkas gali gauti baudą. Nepatraukus automobilio, gali būti skiriama pakartotinė bauda.

A.Jurkevičius aiškino, jog Kauno miesto tvarkymo ir švaros taisyklės numato, kad laikyti gatvėse ir viešose vietose įvairią techniką, neeksploatuojamas, techniškai netvarkingas, neprižiūrimas transporto priemones ar jų dalis draudžiama. Dažniausiai transporto priemonės, apklijuotos užrašais "Superku automobilius", "Perku katalizatorius", būna techniškai netvarkingos, neeksploatuojamos.

"Už šį pažeidimą taikomos administracinio poveikio sankcijos – įspėjimas arba bauda iki 579 eurų. Su tokiais pažeidimais galima kovoti tik atsižvelgiant į tai, ar automobilis tvarkingas, ar ne, tačiau būtina, kad jis turėtų valstybinį numerį, kitaip negalima indentifikuoti savininko. Kita vertus, jei toje vietoje, kur paliktas automobilis, nėra atitinkamų draudžiamųjų ženklų, statyti automobilio negalima uždrausti", – sakė Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas

Kaunas portretas
Nešiūkšlinkt miesto, pseudo verslininkai

tik spek

tik spek  portretas
moket

O varge

O varge portretas
Lietuvoj viskas blogai - tai uzkliuva reklama, tai senas automobilis.Lietuviai jei galetu tai vienas kitam ir gerkle perkastu.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių