Ant Netonių kalno įamžintas pirmasis Lietuvos sklandytojų skrydis

  • Teksto dydis:

Penktadienį ant sklandytojų lopšiu vadinamo Netonių kalno Raudondvario seniūnijoje atidengtas pirmosioms Lietuvoje skraidyklių varžyboms skirtas paminklinis akmuo. Taip paminėtas Kauno aviacijos veteranų sąjungos veiklos 40-metis.

Pagerbti įamžinamą istorijos puslapį susirinko Lietuvos aviacijos veteranai ir jaunosios kartos aviacijos sporto entuziastai, Kauno technologijos universiteto (KTU) ir Kauno rajono savivaldybės atstovai.

„Sutvarkyti šią istorinę vietą mums atsirado galimybė kovo mėnesį pasirašius bendradarbiavimo sutartį su Kauno technologijos universitetu“, – sakė Kauno rajono savivaldybės mero pavaduotojas Jonas Gurskas. 

Kauno rajono savivaldybė, bendradarbiaudama su Kauno technologijos universitetu, patikėjimo teise valdančiu teritoriją, ne tik pastatė skulptoriaus Stasio Žirgulio sukurtą skulptūrą, bet jau yra pradėjusi šlaito tvarkymo darbus, prižiūri skraidyklių nusileidimo aikštelę. Kalno papėdėje nutiestas dviračių takas, ateityje planuojama įrengti laiptus į kalną.

Bendradarbiavimu džiaugėsi ir KTU Infrastruktūros departamento direktorius Vilius Sekevičius.

„Sutvarkius šią puikią vietą, atsiras galimybė dar daugiau mūsų jaunų žmonių užsiimti šiuo patraukliu sportu“, – kalbėjo V.Sekevičius.

Jaunosios kartos skraidymo entuziastai atidarydami šventę žiūrovams demonstravo neįtikėtinus skrydžių sportiniais lėktuvais ir viražus motorinėmis skraidyklėmis.

Netoniai yra aukščiausia skraidavietė Lietuvoje, tinkama skrieti šlaito antvėjyje, dar vadinama sklandytojų šlaitu. Ant Netonių kalno 1977 m. gegužę įvyko pirmosios Lietuvoje skraidyklių varžybos.

Parasparnininkai ir sklandytojai šią vieta vadina tobula, nes nuo jos galima ne tik pasigrožėti įspūdingais vaizdais, bet ir saugiai pakilti bei nusileisti. Čia treniruojasi KTU skraidyklių ir parasparnių klubo „Skrydis“ nariai.

Lietuvos sklandymo veteranas Juozapas Romas Liekis pasakojo, kad tarpukariu pietinis Netonių Nemuno šlaitas veikė kaip viena iš pagrindinių respublikos sklandymo bazių.

Apie ant Netonių kalno prasidėjusią Lietuvos skraidyklių sporto istorija papasakojo Kauno aviacijos veteranų sąjungos pirmininkas Saulius Prielgauskas.

Kauno rajono savivaldybė Netonių kalną planuoja tvarkyti pasitelkus vietos bendruomenę ir partnerius iš Myslibužo (Lenkija), kur yra įamžinta S. Dariaus ir S.Girėno žūties vieta.

Ant Netonių kalno planuojama pastatyti skulptorės Natalijos Luščinaitės-Krinickienės skulptūrą „Lietuvos sakalai“. Šis meno kūrinys būtų matomas abiejuose Nemuno krantuose. Skulptūrą pasiryžusi padovanoti skulptorės dukra Aleksandra Orlova dalyvavo šventiniame renginyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To> Draugas

To> Draugas portretas
Toks tu ir draugas,jei net vardų neatsimeni...Vokietijoje žuvo Mindaugas K..Nelaidokit Ugniaus pirma laiko

To> palaukit

To> palaukit portretas
Apie kokį Ugnių tamsta kalbi ?Ir kada ir kur jis žuvo???

Draugas

Draugas portretas
Ugnius zuvo ne cia o VOKIETIJOJE.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių