Ambasada: nukentėję skautai nereikalaus atlyginti žalą

Pernai vasarą Lietuvoje nukentėję čekų skautai neketina teisme reikalauti turtinės ar neturtinės žalos atlyginimo. Taip teigia Čekijos ambasada Vilniuje.

„Čekijos Respublikos ambasada Vilniuje ir Lietuvos Respublikos teisinės institucijos buvo informuotos apie tai, kad nukentėjusieji neketina pateikti ieškinio dėl turtinės ar neturtinės žalos atlyginimo“, – sakoma BNS atsiųstame komentare.

Anksčiau spaudoje skelbta, kad čekų skautų, ant kurių pernai vasarą pakaunėje užgriuvo apleista grūdų džiovykla, atstovai ketina kreiptis į teismą dėl žalos atlyginimo. Manyta, kad prašoma kompensacija, įskaitant neturtinę žalą, gali sudaryti apie milijoną litų.

Kauno rajono apylinkės teismas praėjusią savaitę ketino nagrinėti baudžiamąją bylą dėl tragiško įvykio, per kurį dėl pastato griūties žuvo vienas čekų skautas, o kiti skautai buvo sužeisti.

Tačiau teisme nepasirodė nė vienas iš 11-kos nukentėjusiais pripažintų asmenų. Pagal Lietuvos įstatymus, nedalyvaujant nukentėjusiems arba jų įgaliotiems atstovams, bylos nagrinėti teismas negali.

„Posėdis neįvyko, kadangi neturime visų žinių, ar įteikti šaukimai atvykti į posėdį“, – sakė valstybinį kaltinimą byloje palaikanti Kauno rajono apylinkės prokuratūros prokurorė Vitalija Gabartienė.

Pasak jos, anksčiau visiems nukentėjusiems Čekijos piliečiams atstovavo vienas Čekijos ambasados Lietuvoje atstovas. Dabar šis asmuo ambasadoje nebedirba.

Šioje byloje baudžiamojon atsakomybėn patrauktas Kauno rajone įsikūrusios žemės ūkio bendrovės pirmininkas 68-erių Antanas Koženiauskas, jam pateikti įtarimai dėl neatsargaus gyvybės atėmimo, sunkaus ir nesunkaus sveikatos sutrikdymo dėl neatsargumo. Vyras, lydimas advokato, buvo atvykęs į pirmąjį savo bylos posėdį.

Į kitą posėdį, kuris įvyks kitų metų sausio 17 dieną, šaukimai užsienio piliečiams bus siunčiami ir pagal jų gyvenamosios vietos adresus, ir per Čekijos ambasadą Lietuvoje.

Ambasada ketvirtadienio pareiškime nurodo stebinti šio įvykio nagrinėjimą nuo pradžios.

„Ambasados atstovas buvo laikinai įgaliotas susipažinti su informacija, pateikta ikiteisminio tyrimo medžiagoje. Tokio pobūdžio įgaliojimas neleidžia atstovauti liudytojams bylos nagrinėjime teisme“, – teigia ambasada.

Pasak prokurorų, Pakapių kaime per audrą žolės miltų agregato pastate slėpęsi skautai nukentėjo dėl netinkamai prižiūrėto statinio griūties.


Šiame straipsnyje: čekų skautai

NAUJAUSI KOMENTARAI

hm

hm portretas
Antanas Koženiauskas kaltas , kad raganavo ir sukele audra ?

Marija

Marija portretas
Lietuvai turėtų būti gėda, o dar turistus vilioja...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių