Amatų dienose nuteistieji demonstravo meninius sugebėjimus

Kauno tardymo izoliatoriuje pirmą kartą surengtos Amatų dienos. Jų metu meninius sugebėjimus demonstravo nuteisti asmenys.

Šiuo metu Kauno tardymo izoliatoriuje yra 23 nuteisti asmenys. Be įvairių ūkio darbų jie randa laiko ir užsiimti menine veikla. Į šią laisvės apribojimo vietą ateina mokytojai savanoriai ir padeda nuteistiesiems išreikšti kūrybines mintis.

„Pagrindinė renginio idėja – parodyti visuomenei, kad pas mus vyksta įvairios meninės veiklos. Čia skatinamas ne tik nuteistųjų užimtumas, bet jie įgyja ir darbinių įgūdžių, kuriuos gali panaudoti laisvėje. Amatų diena galbūt padės pritraukti daugiau specialistų, kurie norėtų padėti nuteistiesiems tobulėti meno srityje“, - kalbėjo Kauno tardymo izoliatoriaus Socialinės reabilitacijos skyriaus vyresnioji specialistė Vilija Šimkuvienė.

Čia skatinamas ne tik nuteistųjų užimtumas, bet jie įgyja ir darbinių įgūdžių, kuriuos gali panaudoti laisvėje.

Ji tikino, kad nuteistieji labai noriai įsitraukia į menines veiklas. Kūrybines galias išlaisvinti norėtų ir suimtieji, tačiau Amatų dienoje dalyvauti negalėjo dėl skirtingų kalėjimo sąlygų. Darbuotojai pasakojo, kad žmonės, kol buvo laisvėje, niekada gyvenime rankose nelaikė teptuko, nieko iš molio nelipdė, tačiau padaro gražiausius darbus. Meninių užsiėmimų metu atsiskleidžia daug talentų.

„Jie supranta, kad darbas išlaisvina žmogų. Be to, jiems labai greitai laikas praeina, kai jie kažką veikia. Kai ateina aplankyti artimieji, jie džiaugiasi galėdami parodyti rezultatus. Nuteistųjų darbeliai daugiausiai keliauja į parodas ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje, kai kurie padovanojami vaikų ar senelių namams“, - sakė tardymo izoliatoriaus atstovė.

Trečiadienį Kauno tardymo izoliatoriuje vykusiose Amatų dienose nuteistieji galėjo išbandyti save tapyboje, keramikos bei drožinėjimo užsiėmimuose. Dalis jų tikino, kad kuria ne pirmą kartą. Paprastai nutapyti paveikslą trunka apie kelias dienas, o nužiesti vazą gali trukti ir dar ilgiau.

„Darau vazą su paraižymais, turim gerą mokytoją, ji paaiškina, jei ką nors darom ne taip ir kažkas gaunasi. Iš pradžių buvo sunkoka, bet dabar jau visai nieko. Reikalinga tokia veikla, nes turi užsiėmimą, sutelki savo dėmesį į kitus dalykus. Pradžioje vieną gulbę iš molio padariau, bet ją išvežė išdegti, bet dar nesugrįžo, tai laukiu“, - kalbėjo įvairius suktinukus ant vazos lipdantis vyras.

Šalia sėdėjęs kitas nuteistasis pasakojo, kad laisvėje niekada nelipdė iš molio, o Amatų dienoje pirmą kartą pabandė pasidaryti vazą ir rezultatas patį nustebino. „Po truputį grybukus darau, mokytoja parodė kaip daryti, tai visą vazą su tais grybukais ir dekoruosiu. Lengva iš molio daryti, gali bet kaip jį pakreipti, jei neišeina, lengvai ištaisyti klaidas“, - sakė pirštus į baltą molį panardinęs nuteistasis.

Į tapybą panirę vyrai pasakojo, kad mokytojas atneša įvairias nuotraukas ir po to jie bando tai atkartoti drobėje. Piešiant užplūsta geros emocijos, tad džiaugiasi, galėdami kitaip praleisti dieną.

„Aš visada piešiu moteris, paprašiau maždaug ko noriu ir atnešė. Laisvėje yra tekę piešti, bet čia menas leidžia labiau atsipalaiduoti“, - sakė egzotiškai atrodančią moterį tapęs vyras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jeigu

jeigu portretas
laisvėje neišmokino tai nors kalėjime išmoktų dirbti ir dagiau niekad negrįžtų cypėn Der arbeit macht frei rašė vokiečiai Sėkmės

//////...............

//////............... portretas
na stai .... reikejo valdziagyviams laisveje esanciams pilieciams suteikt galimybes tobulet, suteikt socialines garantijas , atlyginimus , med. aptarnavima, darba -- zmones uzsiimtu kuryba ,o ne degtines lakimu is nevilties ir pykcio del supist......s nepriklausomybes ,valdziagyviu super debiliskumo , tautos genocido ir teisesmaukiniu mafijos ,- bandiugu gaminimo

reikėjo

reikėjo portretas
savivaldybė galėjo paremti, reikėjo bent vielos parūpinti, būtų visą Laisvės alėją tarp medžių apkabinėję naujais "Kauno akcentais"...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių