Aleksoto kapinėse atgims skulptūra žuvusiems kariams

Senosiose Aleksoto kapinėse jau greitai vėl stovės žuvusiems kariams skirtas paminklas "Pieta". Šiuo metu baigiami skulptūros atkūrimo darbai.

Atkurtos detalės

Paveldo specialistai darbuojasi prie istorinio "Pietos" paminklo, stovėjusio Aleksoto senosiose kapinėse, atkūrimo. Tikimasi, kad visi akcentai bus sudėlioti iki metų pabaigos, o kitąmet, kai Lietuva švęs savo valstybės atkūrimo 100-metį, paminklas bus iškilmingai atidengtas.

"Šiuo metu kapinėse jau atkurtas postamentas. Jis yra mūrinis, restauruotos plytos, sutvarkyta aplinka. Ant jo yra atkurtos trys paminklinės plokštės, ant kurių yra iškaltos savanorių pavardės ir ornamentai. Plokštės yra išlietos naujai, nes senosios buvo sovietiniu laikotarpiu demontuotos ir dingo. Jų tekstus teko po vieną raidę atkurti iš nuotraukų, kurias surinko istorikė Danutė Rūkienė", – pasakojo Kauno miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas.

Specialistas užsiminė, kad ketvirtosios plokštės teksto atkurti nepavyko. Nepadėjo ir kauniečių turimos paminklo nuotraukos. Tad ketvirtojoje plokštėje bus kitas tekstas. Anot S.Rimo, joje įrašyta informacija, kada paminklas buvo pašventintas, o 2017 m. atkurtas ir finansuotas Kauno miesto savivaldybės lėšomis. Taip pat įrašyti ir keli rėmėjai, padėję prikelti "Pietos" paminklą.

Pagrindinis akcentas

Skulptorius Nerijus Kavaliauskas ir architektas Rimgaudas Miliukštis dabar Naujuosiuose Valkininkuose (Varėnos rajonas) darbuojasi su svarbiausiu paminklo akcentu – skulptūra, kuri bus pastatyta ant jau restauruoto postamento.

"Skulptūrinės grupės natūralaus dydžio modelis jau baigiamas lipdyti. Pagal jį bus liejama galutinė skulptūra, kuri bus sumontuota senojoje skulptūros vietoje. Tikimės, kad viską spėsime padaryti iki šių metų pabaigos. Oficialų skulptūros atidengimą planuojame surengti apie sausio 13 ar vasario 16 d.", – sakė S.Rimas.

Kultūros paveldo skyriaus vedėjas tikino, kad naujas paminklas bus atsparus laikui. Skulptūra bus išlieta iš polimero, kuris atrodo kaip akmens masė. Ši medžiaga patvari, todėl puikiai atlaiko kintančias oro sąlygas.

"Tikrai bus patvari, ne taip kaip buvo originali skulptūra. Senasis paminklas sukurtas iš degto molio, tad buvo neatsparus atmosferos poveikiui, todėl per tiek laiko visiškai suiro", – sakė S.Rimas.

Išlikusios vertybės

Aleksoto kapinės įkurtos 1880 m. Veikė iki 1970 m. Ant granitinio akmens gerokai išblukęs įrašas liudija: "Senosios Aleksoto kapinės. Kultūros ir istorijos paminklas". Valdyti ir naudoti patikėjimo teise šių kapinių statiniai perduoti Kauno miesto savivaldybės įmonei "Kapinių priežiūra".

Kapinėse yra išlikusių kultūros vertybių, kurių dalis sunykusios ar sudaužyti antkapiniai paminklai, kryžiai, tvorelės. Tarp jų – ir "Pieta". Nepaprasto grožio paminklas buvo skirtas pagerbti Lietuvos kariuomenės savanoriams, žuvusiems 1920 m. vaduojant bolševikų užimtą Aleksoto oro uostą. "Pietos" (skulptorius Antanas Aleksandravičius) modelis pagamintas 1925 m., o iškilmingas istorinės kompozicijos ant raudonų plytų mūro postamento atidengimas surengtas 1927 m., dalyvaujant daugiau kaip 2 tūkst. žmonių. Istorikai skelbia, kad iškilmėse dalyvavo kun. Juozas Tumas-Vaižgantas, plk. Povilas Plechavičius, ats. plk. ltn. Julius Čaplikas.

Pieta – tai skausmingoji Dievo Motina, vaizduojama su septyniais į širdį įsmeigtais kardais, simbolizuojančiais septynis skausmus, ant kelių laikanti Nukryžiuotąjį. Dievo Motinos veide išreikštas begalinis liūdesys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Marius

Marius portretas
Kaip senosios Aleksoto kapinės galėjo būti įkurtos 1880 metais, jeigu jos stovi ant Kauno tvirtovės kairiojo Nemuno kranto centrinių įtvirtinimų, kurie buvo įrengti tik apie 1889 m. ir pagal paskirtį buvo naudojami beveik iki 1916 m. kol gyvavo pati tvirtovė. Kapinaitės ant šio pylimo galėjo atsirasti geriausiu atveju nuo 1916 m. kai tvirtovė liko be įgulos.

Sanis

Sanis portretas
Pagarba Kaunui.Gaila, kad ne bronza. Nepamirškite, kad ant polimerų puikiai veisiasi pelėsiai ir kerpės.Nepamirškite tinkamai prižiūrėti

as

as portretas
Saunuoliai, kaunieciai!
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių