Dramatiška kova dėl vaiko: žinomo aktoriaus ir jo buvusios sugyventinės istorija

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Prireikė teismo įsikišimo, kad aktorius Tomas Erbrėderis grąžintų kartu sugyventą dukrytę Mildai Paliulytei. Aktorius įpareigotas tai padaryti skubiai. Vis dėlto situacija gerokai dramatiškesnė, nei skamba lakoniškoje teismo nutartyje.

Nežinios dienos

Dviejų žmonių santykiai kulminaciją pasiekė vasario 5-ąją. Tą dieną dar nė dvejų neturinti mažylė laiką leido su tėčiu. "Su Tomu buvome sutarę, kad jis vieną dieną prižiūrės mergaitę. Kai atvykau pasiimti, jis pareiškė, kad nuo šiol mergaitė gyvens su juo ir be teismo sprendimo jos negrąžins ir net neleis matytis", – tramdydama ašaras kalbėjo M.Paliulytė.

Policija, Vaiko teisių apsaugos skyriaus atstovai, esant šiai situacijai, galėjo konstatuoti, kad vaikui grėsmės nėra ir be teismo sprendimo paimti vaiko iš tėvo ir perduoti mamai neturi pagrindo. Jei nėra nurodyta kitaip – abiejų tėvų teisės į vaiką yra lygios, kaip, beje, ir pareigos.

Prireikė dešimties dienų, kol buvo paskelbta nutartis, kad laikina vaiko gyvenamoji vieta turi būti su mama. Teismo sprendimu, ši nutartis turi būti vykdoma skubiai. Teismas taip pat įpareigojo M.Paliulytę per keturiolika dienų nuo šios nutarties paskelbimo pateikti ieškinį dėl nuolatinės vaiko gyvenamosios vietos nustatymo.

Buvusi T.Erbrėderio sugyventinė vylėsi, kad teismo dienos išvakarėse pamatys mažąją. Esą taip jai žadėjo T.Erbrėderis, tačiau net ir tą dieną kone paskutinę minutę mamos ir dukros pasimatymas buvo atšauktas.

"Jis pasakė, kad yra svečiuose ir nespės grįžti iki sutarto laiko", – M.Paliulytė jau netramdė ašarų. Ji skaičiavo, kad jau dešimt dienų negali pamatyti mergaitės, net pabučiuoti prieš miegą, esą buvęs sugyventinis visais įmanomais būdais siekia, išvengti mamos ir dukros pasimatymo. Pasak mamos, kuri visas dešimt dienų rašė žinutes, skambino, bandė aplankyti namuose, jai buvo pasiūlyta mergaitę pamatyti per skaipą. "Man pasiūlius pabūti su dukra jo darbo laiku, T.Erbrėderis taip pat atsisakė ir paliko mergaitę su aukle, tėvais ar savo mokine", – neslėpė nuoskaudos M.Paliulytė.

M.Paliulytė/Vilmanto Raupelio nuotr.

Kovos objektas

Moteris neslėpė, kad poros santykiai ypač pašlijo gimus mergaitei, įtampa buvo juntama visada. "Gyvenome nesusituokę mano bute iki 2017-ųjų sausio. Jis išsikraustė mano iniciatyva. Sunkus žmogus, impulsyvus, keliantis konfliktus, nesivaldantis, dažni kažkokie isterijos priepuoliai", – apie subyrėjusį dviejų žmonių gyvenimą pasakojo M.Paliulytė.

Vis dėlto pagrindinis vaidmuo šioje dramatiškoje istorijoje atitenka ne M.Paliulytei ar T.Erbrėderiui, o jų abiejų dukrytei. Dėl šio žmogučio šiuo metu vyksta atkakli abiejų tėvų kova. Mergaitei metai ir trys mėnesiai. Pora skirtingais keliais pasuko, kai mergaitei tebuvo kiek daugiau nei du mėnesiai.

M.Paliulytė atvirauja:"Buvo labai sunkus laikotarpis. Likau viena. Mano mama mirusi, su tėčiu nebendrauju. Turiu tik močiutę. Nors ir nedirbu, tačiau turiu įmonę, kurios akcininkė esu, todėl kartais reikia skirti dėmesio ir darbui. Kartais padėdavo auklės", – apie gyvenimo periodą T.Erbrėderiui palikus jos namus pasakojo moteris.

Finansiniai įsipareigojimai

M.Paliulytė neslėpė žinojusi, kad pusmetį po išsiskyrimo T.Erbrėderiui buvo taip pat sunkus laikotarpis. Esą darbas vijo darbą, tačiau moteris teigia siekusi susitvarkyti bendravimą su buvusiu mylimuoju taip, kad abiem būtų lengviau.

"Aš suprantu, kad vaikas turi bendrauti su abiem tėvais. Pati neturėjau tėvo, todėl labai gerai žinau, ką tai reiškia. Tačiau, kai tėtis ateina 20-iai minučių, nes tuo metu jam pietų pertrauka, arba pusvalandžiui užsuka vakare, tai nei čia vaikui bendravimas, nei pagalba man", – pasakojo M.Paliulytė.

Tokia situacija tęsėsi iki 2017 m. vasaros. Vasarą teatrai atostogauja, todėl paprastai aktoriai turi daugiau laisvo laiko. M.Paliulytės pasakojimu, vasarą T.Erbrėderis išties daugiau dėmesio skyrė mergytei.

Tačiau periodinę finansinę paramą, pasak M.Paliulytės, mergaitės tėtis ėmė teikti tik nuo rugpjūčio, o iki tol prie mergaitės gerovės finansiškai prisidėdavo tik pasitaikius progai, nesistemingai.

M.Paliulytė stebėjosi buvusio mylimojo nuostata, kad mama turi sėdėti su vaiku namie, jis esą lankytų jas epizodiškai ir, kartu negyvendamas, dar pamokytų, kaip auginti vaiką. "Vien auklės išlaikymas sudaro nemažą sumą. Jei jam per brangu, tai tegu darbo dienomis ateina ir būna su vaiku", – išlaidas vaikui grindė M.Paliulytė. Ji tikino, kad motinystės atostogų laikotarpiu siūliusi mergaitės tėvui pasiimti pusę tėvystės atostogų laiko, tačiau jis esą įprastos aktoriaus rutinos atsisakyti nenorėjęs.

Mes aiškinome, kad jis negali pasiimti, užsibarikaduoti ir neduoti vaiko.

Atsisakė susitarti

Susikaupusį kartėlį moteris liejo atskleisdama ir savo silpnąsias puses. "Jis nepadėjo auginti, tačiau labai gerai mokėjo pamokyti, kaip reikia auginti. Neslėpsiu, jo žinutės ne kartą yra išvedusios mane iš pusiausvyros. Yra buvę, kad tos žinutės sutapo su mane kamuojančiais migrenos skausmais. Iš pykčio ir nevilties esu parašiusi, kad pasiimtų mergaitę. Tai pasigavęs jis imdavo šantažuoti, kad atims mergaitę", – klojo M.Paliulytė.

Moteris tikina, kad visada sudariusi sąlygas T.Erbrėderiui matytis su mergaite. Tiesa, buvo reikalavimas – apie norą pasimatyti tėtis turėjo pranešti iš anksto. "Dėjau pastangas, kad bendravimas būtų įformintas teisiškai. Nenorėjau teisme aiškintis santykių, aplinkybių. Parengiau projektą, kuriame buvo išdėstyta, kada jis galės matytis su dukryte. Kartoju – aš noriu, kad mergytė turėtų tėtį, ir niekada nedraudžiau ar neribojau matyti mergaitės", – dėstė M.Paliulytė.

Vis dėlto vyras nesutiko pasirašyti jos parengto projekto, kuriame buvo konkrečiai nurodyti abiejų tėvų įsipareigojimai. "Jis menininkas ir nenori turėti aiškios atsakomybės ir aiškių ribų. Kai pradėdavau kalbėti, tai imdavo rėkti ir išeidavo. Jam nepatogu iš anksto aptartas laikas, nes tada reikės laikytis dienotvarkės, o jis nori lankyti dukrą tik tada, kada jam patogu", – pasakojo mama.

Skausmingas kirtis

Po T.Erbrėderio pareiškimo, kad dukrytę augins pats, M.Paliulytė ne kartą šaukėsi policijos pagalbos. Moteris kėlė klausimą: "Kas būna su mergaite tada, kai aktoriui spektaklis?"

"Policija, vaiko teisių apsauga nedarė nieko. Policija negali užeiti į jo butą, manęs net į laiptinę neįleido, kai norėjau pasiimti mergaitę. Paaiškino, kad vaikui grėsmės nėra, ir viskas", – stebėjosi M.Paliulytė. Ji stebėjosi T.Erbrėderio primygtiniu noru mergaitę auginti pačiam. Pasak M.Paliulytės, mergaitę grąžinus jai, penkias dienas tėvas net nepasiteiravo, kaip mažylė laikosi, ir nesistengė jos aplankyti.

Moters įsitikinimu, tarnybos abejingai žiūri į vaiką, kuris pripratęs su mama miegoti kiekvieną naktį, turi savus daiktus namuose, savo dienotvarkę, įpročius. M.Paliulytė neabejoja, kad jų, kaip išsiskyrusios poros, besiklostantį bendravimą kardinaliai pakeitė T.Erbrėderį pasiekusi žinia apie tai, kad jos gyvenime atsirado kitas vyras.

"Mes metus negyvenome kartu. Aš turiu teisę į savo gyvenimą. Su tuo kitu žmogumi aš negyvenu, mes kartais pavakarieniaujame, buvome kartu atostogauti. Tomas mielai sutiko su mergaite pabūti mano atostogų metu ir net pats paprašė atitinkamo laiko savo atostogoms, su tuo aš be jokių priekaištų sutikau. Po to prasidėjo žeminančios, užgaulios žinutės mano atžvilgiu", – spėjimais dalijosi M.Paliulytė.

Sprendimo motyvai

Su T.Erbrėderiu susitikome teismo nutarties skelbimo dieną. Vyras prisipažino nekantriai laukiantis žinios iš teismo. Neslėpė ir žinantis, kad retai teismai, kai yra panašios situacijos, būna palankūs tėčiui. "Daug kartų buvau paliktas su vaiku iš anksto apie tai net neįspėjus. Ši situacija buvo daugelio prieš tai buvusių situacijų pasekmė", – sprendimą neatiduoti mergaitės mamai grindė T.Erbrėderis.

Aktorius atviravo, kad nesklandumai ir nereikalinga įtampa prasidėjo dar iki mergaitės gimimo. Vyras esą tikėjosi, kad, gimus vaikui, viskas pasikeis į gerąją pusę. T.Erbrėderis tikino labai susirūpinęs dukra ir nori, kad ji būtų tinkamai užauginta, augtų geromis sąlygomis, apsupta artimų žmonių rūpesčio.

T.Erbrėderis/Vilmanto Raupelio nuotr.

"Iš savo buvusios sugyventinės, kaip ji auklėjo dukrą, ir dėl jos begalinės laiko stokos aš to pasigedau. Aš nenoriu, kad didžiąją dalį laiko mano vaiką augintų auklė ir tretieji asmenys, kurie labai dažnai atsirasdavo mergaitės gyvenime", – požiūriu į auklėjimą dalijosi T.Erbrėderis.

Lemtingos dienos įvykius aktorius pasakojo kiek kitaip. Esą prieš vasario 5 d. M.Paliulytė informavo, kad jis turi vakare paimti vaiką. Tačiau aktorius tikino, kad kaip tik tą vakarą negalėjęs paimti mergaitės. Pasak T.Erbrėderio, viskas baigėsi tuo, kad galiausiai jam paskambino mergaitės auklė ir pasakė, kad jos darbo laikas baigėsi, ir ji neturi kam palikti mažylės.

"Išleidau auklę namo ir likau vienas su dukra sugyventinės namuose. Nei grobiau, nei vogiau vaiko, tik susidėjau būtiniausius jos daiktus ir išvažiavau namo. Šio amžiaus vaikui reikia labai daug dėmesio, o to aš pasigendu iš buvusios sugyventinės", – apie karo be ginklų pradžią pasakojo T.Erbrėderis.

Kritikos lavina

T.Erbrėderio prisiminimai apie periodą po vaiko gimimo sutapo su sugyventinės. Vyras sutiko, kad situacija namuose tapo nepakeliama, nes moteris esą mėgino užkrauti savo rūpestį vaiku kitiems.

Vyras tvirtino mėginęs įtikinti sugyventinę kiek kitaip planuoti darbą. Esą pagrindinius darbo dienos akcentus galėtų sudėlioti nuvykusi į darbą, paskirstyti užduotis ir grįžusi namo toliau dirbti nuotoliniu būdu, būdama su vaiku.

"Ji nebuvo linkusi į tokius kompromisus. Vienintelis jos kompromisas buvo: "Manęs nėra namuose ir prašau rūpintis dukra", – bendro gyvenimo ypatumais dalijosi aktorius. Vyras tikino, kad per šiuos metus buvo ne vienas drastiškas įvykis.

T.Erbrėderis buvo nokautuotas, kai dukrytės mama pranešė apie iš anksto suplanuotą kelionę ir sprendimą 10 mėnesių kūdikį palikti jam. Tai esa moteris padarė likus dviem dienoms iki kelionės. "Aš kaip tėvas buvau pastatytas prieš faktą", – T.Erbrėderis neslėpė buvęs priblokštas.

Su Tomu buvome sutarę, kad jis vieną dieną prižiūrės mergaitę. Kai atvykau pasiimti, jis pareiškė, kad nuo šiol mergaitė gyvens su juo ir be teismo sprendimo jos negrąžins ir net neleis matytis.

Nesutapo požiūriai

Sugyventinės minėtas bendravimo su vaiku projektas, T.Erbrėderio nuomone, buvo jam nepalankus. Projekte buvo numatyta, kad darbo dienomis mergaitė būna su mama, savaitgaliais su tėčiu, o didžiąsias metų šventes buvusi pora dalijasi kas antri metai.

Tačiau aktoriui užkliuvo buvusios sugyventinės gyvenimo įpročiai. Esą darbo dienomis nuo 9 iki 18 val. su mergaite būdavo auklė. "Kartais užtrukdavo ir iki 19 val., nes Milda labai nepatikimas žmogus planuojant laiką. Kiekvieną savaitgalį aš dukrą pasiimu. Jei penkias dienas per savaitę su dukra būna auklė, o savaitgaliais aš, tai kur šiame procese yra mama?" – retoriškai klausė T.Erbrėderis.

Aktorius skaičiavo, kad po vasario 5 d., kai nusprendė pats auginti mergaitę, jau yra praleidęs kartu su ja tiek laiko, kiek tąsyk, kai buvusi sugyventinė buvo išvykusi atostogų. Paskutinį žadėtą, bet neįvykusį dukros ir mamos susitikimą T.Erbrėderis argumentavo tuo, kad mažylė netikėtai užmigo svečiuose ir jis esą nenorėjo vaiko žadinti.

Aktorius neatlyžo kritikuoti buvusios sugyventinės sprendimų jai esant užsiėmusiai dukrelę palikti kitų žmonių priežiūrai. "Aš nenoriu, kad mano vaikas būtų pas svetimus žmones, nenoriu, kad svetimi mano vaiką augintų. Yra mama ir tėvas. Jei kažkuris nesugeba, pasiima kitas ir augina", – savo nuomonės laikėsi T.Erbrėderis.

Vis dėlto aktorius pripažino, kad pačiam savarankiškai taip pat vargiai ar pavyktų auginti dukrytę, tačiau svarstė, kad pagal jo darbo grafiką nebūtų sunku suderinti pagalbą iš šalies.


Eglė Andriuškienė

Kauno savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja

Duomenų, kad T.Erbrėderiui būtų apribota valdžia, vaiko gyvenamoji vieta būtų nustatyta su mama ir jie neturėtų lygių teisių į vaiką, nėra. Tačiau šitaip elgtis ir neleisti vaikui susitikti su mama jis negalėtų, todėl mamai mes patarėme skubiai kreiptis į teismą dėl laikinųjų apsaugos priemonių, kad teismas išspręstų klausimą dėl vaiko gyvenamosios vietos nustatymo ir bendravimo tvarkos. Nepriklausomai, su kuriuo bus nustatyta vaiko gyvenamoji vieta, kitam asmeniui negali būti daromas ribojimas susitikti su vaiku.

Nėra įpareigojimo, kad būtina nustatyti vaiko gyvenamąją vietą, jei tarp šalių nėra ginčo. Jei abi pusės geranoriškai sutinka, kad vaiko gyvenamoji vieta yra su mama arba su tėčiu, vaikas tapatina save su kažkokia aplinka jau kaip nuolatine gyvenamąja vieta. Daugelis šitaip nugyvena ir užaugina vaikus. Tačiau kai tarp šalių kyla ginčas, tada rūpesčių turi ne tik abi šalys, bet ir visi aplink.

Apsisprendė žmonės negyventi kartu ir, kad ir koks geranoriškas būtų sutarimas, vertėtų kreiptis į teismą dėl gyvenamosios vietos ir vaiko bendravimo su tėčiu ar mama nustatymo. Nebūtina bylinėtis, pakanka teismui nunešti šalių patvirtintą taikos sutartį. Taikos sutartis teismas patvirtina per keletą dienų, dažnai net šalių nekviečia į posėdį.

Šiuo atveju mes buvome ir įvykio vietoje, kai buvo kviesta policija. Mes išaiškinome jų teises ir pareigas. Tėtis, matyt, jau buvo konsultavęsis su advokatais ir žinojo, kad prievartos būdu niekas iš jo negali paimti vaiko. Skyriaus pareigūnai jam buvo išaiškinę ir mes aiškinome, kad jis negali pasiimti, užsibarikaduoti ir neduoti vaiko. Mes siūlėme įvairių variantų.

Esant šiai situacijai, nei Vaiko teisių apsaugos tarnyba, nei policijos pareigūnai negali imtis prievartos priemonių iki teismo išaiškinimo, su kuriuo iš tėvų bus nustatyta vaiko gyvenamoji vieta ir bendravimo su vaiku tvarka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Leva

Leva portretas
Mano laikais tokias sugyventines vadino keksemis,o sugyventinius kuiliais.

Vanda

Vanda  portretas
Sis aktorius vaidino seriale MEILE GYDO .

be jokio teismo

be jokio teismo portretas
Isipareigojimai turi buti padalinti po lygiai: viena savaite vaiko prieziura motinai 3 dienas, tevui - dvi. Kita savaite atvirkšciai: motinai 2 dienas, tevui - tris. Ir kas antra savaitgali. Sumoje per 2 savaites kiekvienam po 5 dienas ir po viena savaitgali. Taip yra teisinga
VISI KOMENTARAI 56

Galerijos

Daugiau straipsnių