Aistros dėl šiukšlių deginimo netyla: baimių ir įtarimų – apstu

  • Teksto dydis:

Seimo Antikorupcijos komisija šią savaitę pradėjo svarstyti "Lietuvos energijos" Vilniuje ir Kaune plėtojamus kogeneracinių jėgainių projektus, o premjeras vėl viešai kartoja, kad šie projektai kelia pagrįstų įtarimų.

Premjeras neatsitraukia

"Kauno diena" rašė, kad praėjusią savaitę skandalas kilo, kai paaiškėjo nauji "Lietuvos energijos" užmojai – Vilniuje deginti perpus mažiau atliekų, nei planuota, o net 80 tūkst. tonų šiukšlių vežti į Kauną. Čia "Lietuvos energija" jėgainę stato kartu su "Fortum Heat Lietuva".  Apie tai prabilta po "Lietuvos energijos" vadovų susitikimo su premjeru Sauliumi Skverneliu.

Tuomet pastarojo patarėjas Skirmantas Malinauskas viešai pareiškė, kad esą jokio konflikto su "Lietuvos energija" nėra. Jis viešai aiškino, kad skiriasi Vilniaus ir Kauno jėgainių vieta, todėl ateityje sostinėje bus deginama vis daugiau biokuro. O Kaune? Gabenamos šiukšlės iš Vilniaus? Tokie S.Malinausko pareiškimai šokiravo Kauno rajono Ramučių bendruomenę.

Vis dėlto šią savaitę premjeras S.Skvernelis pareiškė, kad gyventojų nerimas dėl Vilniuje ir Kaune planuojamų statyti atliekų deginimo jėgainių yra pagrįstas.

"Atliekų deginimas, toks atliekų tvarkymo būdas yra XIX a. problemos sprendimas. Tai, kas buvo prieš 30 metų padaryta, kad nėra ko baimintis, kad stovi miestų centruose atliekų deginimo įrenginiai, tikrai taip nėra. Baimės yra natūraliai pagrįstos", – ketvirtadienį Seime atsakydamas į parlamentarų klausimus sakė S.Skvernelis.

"Čia yra ne kvapas, kurį gali pernešti. Čia yra tokios išmetamosios medžiagos, kurios išlieka šimtmečius, kurios daro poveikį aplinkai, daro poveikį sveikatai, kyla grėsmė dėl apsigimimų. Todėl norisi atsakymų, ar tai saugu Lietuvai ir pirmiausia Vilniaus gyventojams, ar ne", – kalbėjo premjeras.

Asmeninį interesą neigia

Premjeras pakartojo, kad abejonės dėl planuojamų Vilniaus ir Kauno kogeneracinių jėgainių kenksmingumo iki šiol nėra išsklaidytos.

S.Skvernelis taip pat tikino neturintis asmeninio intereso dėl Vilniaus projekto, nepaisant to, kad gyvena netoli statomos jėgainės.

"Aš dar kartą pabrėžiu, kad tai nėra mano asmeninis interesas, kadangi tai liečia daug gyventojų ir rinkėjų. Jeigu tokiu principu vadovautis, tai, atleiskit, aš negaliu priimti nė vieno sprendimo, nes bet kokiu atveju mane, kaip gyventoją palies energetiniai dalykai ar maisto kainos, gydymo paslaugos ar švietimas", – kalbėjo S.Skvernelis.

Premjeras gegužę pareiškė, kad Vilniaus ir Kauno kogeneracinės jėgainės yra korupcinės ir nuodijančios žmones, be to, dėl jų Vyriausybė kreipėsi į Generalinę prokuratūrą. Vyriausybės vadovas buvo užsiminęs apie projektų stabdymą.

Planuojama, kad 345 mln. eurų vertės Vilniaus jėgainė pradės veikti 2019-ųjų pabaigoje, o 150 mln. eurų vertės Kauno jėgainė, statoma kartu su Suomijos kapitalo "Fortum Lietuva", – 2020 m.

Baimės yra natūraliai pagrįstos.

Ministras nekomentuoja

Buvęs energetikos ministras Rokas Masiulis nekomentuoja premjero anksčiau išsakytos kritikos "Lietuvos energijos" vystomų kogeneracinių jėgainių Vilniuje ir Kaune atžvilgiu. Dabartinis susisiekimo ministras teigia, kad jam nebuvo žinoma apie jokias galimas šių projektų korupcijos apraiškas.

"Premjero žodžių komentuoti negaliu, galiu pasakyti savo nuomonę. Projektai buvo pradėti, kai tapau energetikos ministru, už projektus buvo atsakinga Finansų ministerija, o ne Energetikos ministerija. Tuo metu, kai aš juos mačiau, kad jie būtų korupciniai, aš tokios informacijos neturėjau. Be abejo, jeigu tokią informaciją būčiau turėjęs, būčiau kreipęsis į atitinkamas institucijas", – trečiadienį Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje kalbėjo R.Masiulis.

Ministras pridūrė, kad "jis tų projektų nesekė", todėl jam sunku komentuoti, bet galbūt kiti žmonės "gaudavo tą informaciją".

Opozicinių konservatorių atstovas Jurgis Razma klausė, kaip R.Masiulis vertina S.Skvernelio žodžius, esą "Lietuvos energijos" projektai Vilniuje ir Kaune gali būti nuodijantys.

"Dabar premjeras ne tik korupciniais pavadino tuos projektus, bet dar ir nuodijančiais. Kaip buvo žiūrima, kai aprobavo tuos projektus, ar yra pakankamos priemonės dėl filtrų, dėl apsisaugojimo nuo nuodijimo?" – posėdyje klausė J.Razma.

"Tuo metu pagal turimą informaciją kalba apie nuodijimą nėjo", – sakė R.Masiulis.

Buvęs premjeras Algirdas Butkevičius, kurio Vyriausybė Vilniuje ir Kaune statomas "Lietuvos energijos" jėgaines pripažino valstybei svarbiais projektais, teigė, kad jau dabar suplanuoti jų įrenginiai esą yra vieni moderniausių pasaulyje.

"Kada išgirdau informaciją, kad bus keičiami filtrai – tai iš tam tikros pasakos istorijos pasakyta. Šitoms dviem kogeneracinėms elektrinėms numatyti filtrai patys moderniausi, kokie yra pagaminti visame pasaulyje. Kopenhagoje analogiška kogeneracinė elektrinė stovi miesto centre, bet Lietuvoje filtrai bus dar modernesni", – argumentavo A.Butkevičius.


Prašo ginti kauniečių interesus

Paaiškėjus, kad planuojama Vilniaus atliekas vežti deginti į Kauną, vietos konservatoriai kreipėsi į miesto merą Visvaldą Matijošaitį.

"Nerimą kelia planuojami pokyčiai Kauno kogeneracinės jėgainės apkrovose. Vyriausybės planai pusę Vilniaus šiukšlių vežti deginti į Kauną – sunkiai paaiškinami. Nesuprantama, kodėl premjerui Vilniaus gyventojų sveikatos ir gyvenimo kokybė yra svarbesnė nei kauniečių", – pareiškė Kauno konservatorių frakcijos seniūnė Edita Gudišauskienė.

Prašoma apginti kauniečių teisę į sveikatą ir švarią aplinką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rinkejas

Rinkejas portretas
Arteja rinkimai, matomai Skverneliui Kaunas balsu neduos, nes sis 6iuksliu deginimas labai piktina kauniecius, tai reikia galvoti mums kaunieciams, gal remkime kita asmeni i prezidentus.

ELĖ

ELĖ portretas
Šlykštus šliūžas , garbėtroška ,gobšuolis ...Jis sutiks deginti šiukšles ,nuodyti kauniečius,kad tik būtų renkamas prezidentu ir palaikomas lizinginio premjero bei Naisių kurklio .

Taaaip

Taaaip portretas
du milicininkai ranka ranka plauna, o kas kaltas,kas rinko gandragalvius Kaune? Kaltins rajono mera, o ka jis gali padaryti, jei jau susitarta
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių