Aiškinasi, ar nediskriminuojami Kauno ugniagesiai

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba aiškinai, ar nediskriminuojami statutiniai ugniagesiai, kuriems nemokama už viršvalandžius.

Prašydami ištirti galimą diskriminaciją, į lygių galimybių kontrolierę kreipėsi Kauno ugniagesiai. Jie skundžiasi, kad už viršvalandinį darbą jiems nemokama papildomai ir nesuteikiami laisvadieniai.

Pasak lygių galimybių kontrolierės patarėjo Vyčio Muliuolio, po anoniminio Kauno ugniagesių skundo balandį pradėtas tyrimas gali plėstis iki nacionalinio tyrimo visų statutinių pareigūnų mastu.

„Šiaip pagal mūsų įstatymą nepasirašyti anoniminiai skundai nėra nagrinėjami, tačiau kontrolierė turi teisę ir ji ja pasinaudojo įvertinusi informaciją – pradėjo tyrimą savo iniciatyva dėl skunde išdėstytų aplinkybių“, – sakė V.Muliuolis.

Ugniagesių skunde rašoma, jog prieš keletą metų Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos statutiniams darbuotojams, dirbantiems pamainomis po 24 valandas kas ketvirtą parą, buvo taikoma valandinė darbo laiko apskaita. Jeigu per mėnesį darbuotojas dirbdavo daugiau valandų nei numatyta, jam už viršvalandinį darbą buvo suteikiami laisvadieniai.

„Vėliau minėtiems ugniagesiams buvo pranešta, jog jie neviršija savaitinio maksimalaus darbo valandų skaičiaus per savaitę (48 val. per savaitę) ir dėl to nebus suteikiami laisvadieniai ar mokama už viršvalandinį darbą. Tačiau kai kurių kitų statutinių institucijų (Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos bei Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato) pareigūnų, dirbančių tokiu pat grafiku kaip ugniagesių-gelbėtojų (24 val. kas ketvirtą parą), darbo laiko apskaitos ir atlyginimo tvarka nepasikeitė. Šiems pareigūnams kaip ir anksčiau už perdirbtą laiką suteikiami laisvadieniai“, – Kauno ugniagesių argumentus pristato Profesinių sąjungų plėtros centras.

V.Muliuolio teigimu, šiuo metu aiškinamasi, kaip už darbą ir viršvalandžius apmoka įvairios statutinės organizacijos, situaciją įvertinti paprašyta ir Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo.

„Mes neturime dar patvirtintos informacijos, bet manome, kad vis dėlto visose Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento įstaigose tokia praktika taikoma. Negalėčiau tvirtinti, bet žodine forma yra pranešta, kad daugumoje įstaigų taip yra“, – sakė lygių galimybių kontrolierės patarėjas.

Jo teigimu, paaiškėjus nelygybei, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba Vidaus reikalų ministerijai pateiktų rekomendaciją suvienodinti statutinių pareigūnų darbo laiko apskaitą ir apmokėjimą.


Šiame straipsnyje: ugniagesiaidarbo užmokestis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių