Advokatas: N. Venckienės suėmimas – toli gražu ne pabaigos preliudija

Jei ekstradicijos procese dalyvaujantis žmogus nori, jis turi visas galimybes tai ilgai vilkinti. Tokiu atveju N. Venckienės Lietuvoje tektų laukti labai ilgai, LRT RADIJUI sako Vilniaus universiteto TSPMI docentas advokatas Petras Ragauskas.

Kaip teigia jis, N. Venckienės suėmimas nėra preliudija į Garliavos istorijos pabaigą: „Preliudija būtų galutinis JAV valstybės departamento sprendimas išduoti N. Venckienę Lietuvai. Nors ir Lietuvoje procesas tęstųsi gerus metus.“

– Kaip vertinti, kad taip ilgai užtruko Neringos Venckienės suėmimo procesas? Ypač turint omenyje, kad jos buvimo vieta buvo žinoma, o paieška paskelbta 2013 m. ?

– Turbūt svarbu tai, kada jis prasidėjo. Pradžiai reikėjo daug laiko. Tikrai keista, bet tikriausiai JAV pareigūnai, kurie tuo užsiima, turėjo svarbesnių bylų.

– Kiek gali užtrukti ekstradicijos procesas?

– Sunku prognozuoti, tai priklausys nuo to, kokios pačios N. Venckienės perspektyvos. Jeigu ji liks suimta, gal viskas tęsis pusmetį, metus ar dvejus. Bet viskas gali dar labiau užsitęsti, jei ji nesutiks grįžti į Lietuvą ir teismas leis išeiti į laisvę. Tokia situacija būtų jai palankesnė. Paprastai būna galimybė pabandyti pavilkinti procesą.

Pati išdavimo procedūra labai sudėtinga. Yra du etapai – teisminė ir administracinė dalis. Teisminė dalis yra pirmasis teismo sprendimas, paskui apeliacinis apskundimas ir, teoriškai, taip galima eiti net iki Aukščiausio teismo. Tai ypatingos trukmės procesas.

Jei N. Venckienė bus kurį laiką suimta, tikėtina, kad ji pati norės grįžti į Lietuvą ir viską pabaigti. Jei bus paleista į laisvę, gali būti, kad mes jos dar ilgai nesulauksime.

Antrasis etapas vyksta valstybės departamente, tai mūsų užsienio ministerijos atitikmuo. Ši institucija sprendžia, ar tai nėra politiškai motyvuotas prašymas. Kadangi N. Venckienė buvo Seimo narė, partijos lyderė, o ir pati istorija turi įvairių niuansų, šis klausimas gali būti keliamas. Ir vėl galimos apskundimo procedūros.

Taigi šio proceso ištęsimui, jei jame dalyvaujantis žmogus to nori, yra visos galimybės. Jei N. Venckienė bus kurį laiką suimta, tikėtina, kad ji pati norės grįžti į Lietuvą ir viską pabaigti. Jei bus paleista į laisvę, gali būti, kad mes jos dar ilgai nesulauksime.

– Ar tai, kad paleidimas už užstatą buvo atmestas, kažką reiškia?

– Nežinau, kiek tai patikrinta informacija. Kita vertus, šį sprendimą galima keisti, jis peržiūrimas, jį galima apskųsti. Vis vien nurodomas terminas, kiek galima asmenį laikyti suimtą. N. Venckienė nėra kaltinama kažkokiu smurtiniu, ypatingai sunkaus nusikaltimo padarymu ir visuomenei grėsmės nekelia, o tai galima laikyti argumentu, kodėl ji turėtų būti paleista.

Sunku prognozuoti, koks bus galutinis teismo sprendimas. Nors prokuroras sakė, kad suimtąjį įprastą laikyti, aš neturiu tokios informacijos. Matyt, tai priklauso nuo to, kokie sunkūs yra nusikaltimai. Už sunkiausią nusikalstamą veiką gresia pora ar trejetas metų. Būtų nelogiška, jei, siekiant ekstradicijos, asmuo būtų laikomas suimtas ilgiau nei galimas maksimalios bausmės terminas. Tai prieštarautų principams. Nežinau, kaip JAV teisė, bet mūsų įstatymuose aiškiai nustatyta, kad yra ribos, siejamos su maksimalios gresiančios bausmės dydžiu.

– Ar galima teigti, kad pastarąją savaitę stebime atomazgas Garliavos istorijoje? Gal N. Venckienės suėmimas – preliudija į istorijos užbaigimą?

– Nesakyčiau, kad tai preliudija į pabaigą. Preliudija būtų galutinis JAV valstybės departamento sprendimas išduoti N. Venckienę Lietuvai. Nors ir Lietuvoje procesas tęstųsi gerus metus, gal mažiau. Kadangi pati N. Venckienė yra kvalifikuota teisininkė, manau, kad Lietuvoje ji išnaudotų visas galima gynybos priemones. Prireiktų laiko, kol Lietuvoje turėtume galutinį sprendimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vladai sušvinkeli tu

Vladai sušvinkeli tu portretas
sasalink švanca.Pedale tu.

Anonimas

Anonimas portretas
šalin savo purvinus grėblius,kgbistiniai,korunpuoti pedofilai nuo neringos,ar jums mažai užgrobtų bankų

jonas

jonas portretas
byla isspres JAVteismas nes Lietuvoj susidirbo teisesauga.
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių