90-metis akademikas dieną pradeda jogos pratimais

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

"Intelektualiniam ir dvasiniam, iš dalies ir fiziniam tobulėjimui stabdis yra ne amžius, o liga ir tinginystė", – tvirtina akademikas Kazimieras Ragulskis, šiomis dienomis švenčiantis garbingą 90-ąjį gimtadienį.

Plačiai žinomas užsienyje

Šis Kaune gyvenantis garbus mokslininkas – ne tik Lietuvoje , bet ir daugelyje užsienio šalių žinomas išradėjas, mokslo ir technikos veikėjas, daugybės išradimų ir monografijų autorius.

Tai akademikas profesorius Kazimieras Ragulskis, kurio sukurta ir plėtojama precizinės vibromechanikos ir vibrotechnikos mokslo mokykla pasaulyje pripažinta kaip orginali ir perspektyvi.

"Intelektualiniam ir dvasiniam, iš dalies ir fiziniam tobulėjimui stabdis yra ne amžius, o liga ir tinginystė", – įsitikinęs akademikas, kuriam spalio 15-ąją sukaks 90 metų.

Nors plaukai jau pabalę ir žingsniai ne tokie spartūs, bet akyse dar daug gyvybingumo, žvilgsnis skvarbus. Dėmesys viskam, kas vyksta ne tik mokslo, bet ir visos Lietuvos padangėje, nė kiek neprislopęs.

Nepavydėjo, o stengėsi pralenkti

Žinomo "Vibrotechnikos" mokslo centro įkūrėjo, Lietuvos mokslų akademijos nario K.Ragulskio namuose stalas nuklotas šūsnimis knygų, rankraščių, paties leidžiamų mokslinių žurnalų.

"Keliuosi šeštą ryto, mankštinuosi, paskui pusryčiauju. Valgau, žinoma, tik sveikus pusryčius. Tada sėduosi prie rašomojo stalo ir ten praleidžiu įdomiausias valandas. Virpesių mokslas manęs niekaip nepaleidžia, šia liga, matyt, susirgau visam gyvenimui", – savo kasdienybės dienotvarkę atskleidė akademikas.

Dar užsiminė, kad patys maloniausi ir daugiausia naudos duoda jogos pratimai, labiausiai padedantys pasijusti žvaliam.

Kolegos ir buvę mokiniai juokauja, kad spėti kartu su akademiku kopti laiptais ne taip lengva – mat šis guviai peršoka kas antrą pakopą. K.Ragulskis mielai dalyvauja sambūrio "Šviesuva" veikloje, mėgsta padiskutuoti su sveikuoliais apie sveiką gyvenseną.

O papasakoti turi ką: per visą savo gyvenimą jis nė karto neturėjo nedarbingumo lapelio, nėra praleidęs nė vienos darbo dienos. Jei ir sunegaluodavo, gydydavosi arbatomis, cheminių vaistų namiškiai jam neįsiūlydavo.

Visur ir visada gyvenk ramiai su teigiamomis emocijomis ir šypsena. Džiaukis kito pasiekimais ne pavydėdamas, bet stengdamasis pralenkti. Tokiomis nuostatomis garbus mokslininkas vadovaujasi ir sulaukęs garbingo amžiaus.

Prieš pat savo gyvenimo jubiliejų, kurį gražiai žada paminėti buvę mokiniai, akademikas buvo išvykęs į Rusijos sostinę. Mat yra šios šalies Mokslų akademijos narys, mokslinėje konferencijoje, kurios Garbės pirmininku buvo, skaitė plenarinį pranešimą.

Tai tik viena jo dar labai intensyvios mokslinės veiklos detalė. K.Ragulskis – aktyvus Lietuvos mokslų akademijos sesijų, diskusijų, pokalbių dalyvis. Prieš kelerius metus dar mielai išsiruošdavo ir į konferencijas Lenkijoje, Vokietijoje, kitose šalyse. Dabar didžiąją jo šiokiadienių dalį sudaro mokslinių leidinių, kuriuos rengia kartu su sūnumis mokslininkais, leidyba. Tarptautinį pripažinimą pelnę keturi žurnalai apie vibrotechniką leidžiami periodiškai, vienas iš jų – net aštuonis kartus per metus. Patekti su straipsniais į šių leidinių puslapius garbe laiko viso pasaulio mokslininkai.

Tėvu pasekė sūnūs

Apie buvusio Kauno politechnikos instituto "Vibrotechnikos" mokslo, išradybos ir inovacijų centro įkūrėją ir mokslinį vadovą K.Ragulskį buvę mokiniai, kurių jis išugdė ne vieną šimtą, atsiliepia pačiais gražiausiais žodžiais.

Kauno technologijos universiteto (KTU) Mechatronikos instituto vadovas akademikas Vytautas Ostaševičius prisimena, kad profesorius K.Ragulskis užkrėsdavo juos, jaunus mokslininkus, idėjomis, skatino skrupulingai atlikti tyrimus, išmokė kurti ir tinkamai įforminti išradimus.

Vienas K.Ragulskio mokinių akademikas Ramutis Bansevičius sako, kad visus labai imponavo užkrečiamas K.Ragulskio entuziazmas ir nebijojimas imtis labai rizikingų sprendimų. Patiko paprastas bendravimas: nors tapo akademiku, bet kolegoms liko šefu. Jo durys visiems buvo atviros.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuostabus

Nuostabus portretas
Žmogus ir tikrai vertas apdovanojimo. Tik kodėl prezidentūra tyli. Sėkmės p. Ragulskiui

Ger. profesoriau

Ger. profesoriau portretas
Stiprios Jums sveikatos ir nekreipkite dėmesio į piktų ir pavydžių žmonių komentarus.

sportas

sportas  portretas
visada yra gerai, tik kodėl bet kokį pajudėjimą vadinti joga? Kas čia, burtažodis koks?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių