Klaipėdos universiteto mokslininkai ieškos senojo Nemuno deltos

  • Teksto dydis:

Rugpjūčio 19-29 dienomis Lietuvos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje Baltijos jūroje vyks tarptautinė minų paieškos ir nukenksminimo operacija „Atvira dvasia 2013“, kurioje pirmąkart pakviesti dalyvauti ir Klaipėdos universiteto mokslininkai.

Tai – didžiausia Lietuvoje išminavimo jūroje operacija nuo 2010 metų. Ją organizuoja Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos, dalyvaus 12 karinių laivų ir 4 narų komandos bei štabo karininkai iš 10 šalių.

Be karinių laivų ir vienetų šioje operacijoje taip pat dalyvaus dviejų Lietuvos civilinių organizacijų – Lietuvos saugios laivybos administracijos hidrografinis laivas „Varūna“ bei Klaipėdos universiteto mokslinis tiriamasis ir mokomasis burlaivis „Brabander“. Šie laivai yra aprūpinti jūros dugno tyrimo technika, ir dėl to gali puikiai pasitarnauti būsimai operacijai.

„Mūsų tikslas – patikrinti teritoriją šalia Rusijos sienos, kur Antrojo pasaulinio karo metais buvo minų laukai. Kariškiai išžvalgys, ar ten nėra sprogmenų, o nes ieškosime senojo Nemuno deltos, kuri prieš 10 tūkst. metų dar buvo krante, o dabar užlieta vandeniu“, – pasakojo KU profesorius Vladas Žulkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių