10 įdomiausių „Citadele Kauno maratono“ vietų

  • Teksto dydis:

„Norint pažinti miestą nebūtina po jį vaikščioti, jo grožis gali atsiskleisti ir bėgiojant. Tik svarbu žinoti, ką matai“, - tiki „Citadele Kauno maratonas“ organizatoriai. Penktojo renginio proga jie kartu su miesto turizmo skyriumi atrinko įdomiausias ir kiek mažiau žinomas „Kauno maratono“ trasų vietas ir įdomius faktus.

Karaliaus Mindaugo prospekto gatvės meno siena krantinėje prie Žaliojo tilto

2015 m. Kauno gatvės meno festivalio NYKOKA iniciatyva legalizuota Nemuno krantinė prie M. K. Čiurlionio tilto tapo mėgstama  grafitininkų ir gatvės menininkų vieta. Čia praktikuotis ateina ne tik naujokai, bet ir patyrę menininkai, todėl šioje vietoje galima pamatyti naujausius gatvės menininkų darbus Kauno mieste.

VU Kauno humanitarinio fakulteto Saulės laikrodis

Iš daugybės Kauno panoraminių nuotraukų atpažįstamas, vienu iš Kauno simbolių tapęs saulės laikrodis miestiečius džiugina ir tamsiuoju paros metu. 1986 metais skulptoriaus Antano Balkės įrengtas ant VU Kauno humanitarinio fakulteto pastato sienos kabantis laikrodis šiuo metu apšviečiamas ir naktimis.

Vytauto Didžiojo tiltas

Seniau dar buvo vadinamas ilgiausiu tiltu pasaulyje, nes norint pereiti iš vieno Nemuno kranto į kitą, prireikdavo 13 dienų. Mat Kaunas priklausė Rusijos imperijai, o Aleksotas iki 1807 m. – Prūsijos karalystei. Priešingose upės pusėse galiojo kalendoriai, tarp kurių buvo 13 dienų skirtumas.  Persikėlus per Nemuną, galima išbandyti funikulierių ir pasikelti į Aleksoto apžvalgos aikštelę, kur atsiveria nuostabi Kauno panorama.

Šv. Jurgio Kankinio bažnyčia ir Bernardinų vienuolynas

Viena seniausių Kauno bažnyčių, veikianti nuo 1503 m. Šv. Jurgio Kankinio bažnyčia buvo atiduota bernardinų vienuoliams, įsikūrusiems mieste. Bažnyčią puošia mediniai barokiniai įrenginiai, interjere dominuoja išlikę gotikinio stiliaus elementai su baroko bruožais. Bažnyčios pietinėje pusėje yra veikiantis vienuolynas, o šalia jo – svečių namai.

Gatvės meno piešinys „Senelis išminčius“

Piešinys siekia 440 m2 plotą. Senelis su pypke simbolizuoja išmintį, o kosminė pypkė su žvaigždynais – kažką neapčiuopiamo. Išminčiaus aprangos raštas sudarytas iš teptuko ir pieštuko motyvo. Senelis basas – tai simbolinė duoklė kadaise „Fluxus ministerijos“ pastate veikusiam batų fabrikui. Senelį ant sienos išpaišė Tadas Šimkus ir Žygimantas Amelynas.

Šančių kioskas ir sienos piešinys „Jis ir Ji“

Piešinys vaizduoja du balandžius, tai – jis ir ji – simbolizuoja draugystę ir bendrystę. Įdomus faktas, kad netoli šios vietos – XX a. pr., buvo balandžių stotis iš kurios paukščiai informaciją perduodavo trimis kryptimis.

Kopūstų laukas – Šančiuose

2014 m. menininkų duetas Vita Gėlūnienė ir Ed Carrol pradėjo savo meninę veiklą „Kopūstų lauke“ – caro laikų kareivinių daržovių sandėliuose. Menininkai iki šiol čia dirba, siekdami telkti ir vystyti bendruomenę, kurti erdvę susitikimams ir kultūros puoselėjimui. Ši erdvė tapo žinoma ne tik apylinkėse, bet ir visame mieste, kaip įdomaus pilietinio veiksmo vieta ir ji vis dar kelia kontraversiškus vertinimus.

Kauno Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia

Seniausia bažnyčia Kauno mieste, vienintelė Lietuvoje gotikos stiliaus bažnyčia, turinti kryžiaus pavidalo planą. Ji ant Nemuno kranto stovi dar nuo 1400 metų. Nors per šimtmečius jos išvaizda keitėsi, buvo griauta ir atstatyta. Ji dar geriau žinoma kaip Vytauto bažnyčia.

Istorinis „Pieno centro kompleksas“

Šį tarpukario pastatų kompleksą specialistai vertina kaip vertingiausią iki šių laikų išlikusį modernios industrinės architektūros paminklą ne tik Kaune, bet ir visoje Lietuvoje. Prie jo dirbo trys žymiausi to meto architektai: Vytautas Landsbergis-Žemkalnis, Jonas Kova-Kovalskis bei Bronius Elsbergas. Kompleksas statytas 1934–1939 metais.

Šančių kareivinės

Dar 1886–1896 m. Šančiuose buvo pastatytas Kauno tvirtovės kareivinių kompleksas. Paskutiniai kariniai daliniai iš jų išsikėlė tik 1992 metais. Tai bene vienintelė tokio tipo karinė teritorija Lietuvoje. Daugiau nei 5 hektarų jo teritorijoje išsidėsčiusiuose raudonų plytų pastatuose XIX a. buvo dislokuota carinės artilerijos brigada – stovėjo arklidės, sandėliai, kurie buvo svarbi Kauno tvirtovės dalis.

Penktasis „Citadele Kauno maratonas“ bėgikus susipažinti su miestu kvies birželio 11 dieną. Sportininkai rungsis maratono, pusmaratonio, 10 km, 5 km, „PRISMA“ šeimų bėgimo 1,5 km distancijose. Visų dalyvių laukia išskirtiniai medaliai. Renginio metu paaiškės Lietuvos maratono čempionato nugalėtojas.

Birželio 8-9 dienomis dalyvių laukia ir „Citadele Kauno maratono“ EXPO. Įmonės „Agathum“ pristatomame renginyje asmeninėmis istorijomis ir patarimais dalinsis ne tik bėgimo profesionalai, Lietuvos olimpiečiai, bet ir kitų sporto sričių atstovai, žymūs žmonės. Kai kurie iš jų per savaitės treniruotes sukaupia 200 ir daugiau kilometrų, kai kurie jų tokį ir didesnį atstumą nubėga vienu ypu. Treti su bėgimu neturi daug bendro, tačiau jų ištvermė ir demonstruojama valia užgniaužia kvapą ir verčia žavėtis.

Daugiau informacijos – kaunasmarathon.lt.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kas

kas portretas
nuotraukas rašalu aplaistė ........... po to plovė , plovė ....ir nuplovė

Jonas

Jonas portretas
Neklaidinkit skaitytojų, Kaune nuo spalio mėn. nebėra humanitarinio VU fakulteto, liko tik Kauno fakultetas, struktūra be tapatybės! Tiesiog fakultetas, kuriame VU gali daryti bet ką ... Čia jau didžiosios aukštojo mokslo pertvarkos paslaptys!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių