Žaidimas apie Raudondvarį atskleidžia miestelio paslaptis

Nuo šiol Raudondvaris turės dar vieną ženklą – visai šeimai skirtą stalo žaidimą, kurį žaidžiantieji atskleis šio miestelio istorijos ir kitas paslaptis.

Socialinį edukacinį stalo žaidimą "Raudonkojo žingsniu" sukūrė visuomenininkė Marija Bareišienė. Žaidimo apie Raudondvario miestelio istoriją ir dabartį žaidėjai keliauja per žemėlapį, sustodami ant tam tikrų langelių su klausimais. Žemėlapį su itin išradingai pažymėtomis svarbiausiomis miestelio ir apylinkių vietomis (pilimi, tiltu per Nevėžį, gimnazija, gyvenamaisiais kvartalais ir kt.) nupiešė dailininkas Andrius Seselskas, klausimų kortelėms panaudotos Raudondvario gyventojų darytos fotografijos.

Surinkti medžiagą žaidimui, sugalvoti klausimus ir patraukliai juos pateikti užtruko dvejus metus. Pasak M.Bareišienės, žaidime nėra nieko atsitiktinio. Neatsitiktinis ir svarbiausias jo personažas Raudonkojis. "Tai raudonkojis tulikas. Šis į Raudonąją knygą įtrauktas pempių giminės paukštis peri Nevėžio lankose", – paaiškino žaidimo autorė.

Žaidime gausu klausimų iš Raudondvario istorijos, geografijos, biologinio, kultūrinio paveldo. Sėdantieji jo žaisti turėtų šį tą žinoti ir apie žymius žmones, gyvenusius Raudondvaryje anksčiau ir dabar.

Beveik 30 metų Raudondvaryje gyvenanti žaidimo autorė pastebėjo, kad pastaruoju metu smarkiai keičiasi Raudondvario gyventojai, jų mąstymas.

"Naujakuriai – jaunos šeimos – vaikus į darželius, mokyklas, užklasinius būrelius vežioja automobiliais, ir tie vaikai užauga visiškai nepažindami savo miestelio, nepažindami savo šaknų. Mes, vyresnieji, anksčiau su vaikais, dabar – ir vieni – esame išvaikščioję šilelį, parkus, Nevėžio lankas, – pasakojo pašnekovė. – Ten ir laužus kurdavome, upėje maudydavomės. Ir mūsų vaikai per tai, per istoriją pamilo šį miestelį. Man pasidarė gaila šiuolaikinių vaikų, kad jie užaugs nepažindami tos vietos, kur gyvena, Raudondvario, ir vėliau ramia širdimi iš jo išvažiuos."

Žaidimą M.Bareišienė prisipažino kūrusi turėdama tikslą šiuos vaikus supažindinti su miesteliu, paskatinti jų meilę šiam kraštui. "Raudonkojo žingsniu" galima žaisti ir lauke, gamtoje – tam pritaikytas jo paklotas.

Žaidimo pristatymas Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje (Kaunas, Radastų g. 2, 322 kab.) vyks vasario 7 d., antradienį, 17 val. Pristatymo metu bus galima išmėginti žaidimą, o atsakiusieji daugiausiai klausimų pelnys prizus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ausra

Ausra portretas
Labai malonu girdeti,kad turesime toki zaidima apie Raudondvari.Kur galima isigyti,nusipirkti?

skaitytoja

skaitytoja portretas
Idėja gera, bet straipsnio stilius blogas - labai daug kalbos kultūros, stiliaus, skyrybos klaidų. Reikia taisyti.

Gabrielė

Gabrielė portretas
Patarčiau ištaisyti rašybos ir skyrybos klaidas, juolab kad 2017-ieji - lietuvių kalbos kultūros metai...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių