„Volfo Engelmano Studijoje“ – P. Vyšniausko ir V. Kaplano džiazas

Šeštadienio vakarą „Volfo Engelmano Studijoje“ Kaunakiemio gatvėje buvo karšta. Atmosferą užkaitino džiazo melodijos, kurias liejo saksofonininkas Petras Vyšniauskas ir gitaristas Vladimiras Kaplanas.

28-ojo festivalio „Kaunas Jazz“ koncertui šie virtuozai paruošė premjerą. P. Vyšniauskas yra tapęs beveik neatsiejama „Kaunas Jazz“ dalimi – dalyvavęs apie 20-yje festivalių. Pasak saksofonininko, „Kaunas Jazz“ jis nedalyvaudavo tik tada, kai tam pamaišydavo gastrolės. Pasiteiravus, kokią žinutę savo pasirodymu jis nori perduoti publikai, P. Vyšniauskas atsakė: „Muzika yra žmonėms“.

Į koncertą rinkosi įvairaus amžiaus publika – nuo jaunimo, tėvų su vaikais iki vyresnio amžiaus žmonių.

Festivalio sumanytojas Jonas Jučas pripažino, kad senosios džiazo publikos, lankydavusios pirmuosius „Kaunas Jazz“ festivalius, liko nebedaug. „Šios publikos yra išlikę apie 30–40 proc. Mes juos labai mylim ir gerbiam, aš juos visus pažįstu iš matymo, kai kuriuos – ne tik iš matymo. Deja, nemažai jų yra palikę šią ašarų pakalnę. Išėjusiuosius mes visada prisimenam, ypač – tuos, kurie grojo mūsų scenose. Šiemet prisiminsim Kęstutį Lušą – metai praėjo nuo jo mirties, nėra ir Gintauto Abariaus, kai kurių kitų. Juos prisimenam gražiai – ne liūdnai, o gyvenimas eina toliau“, – pasak festivalio sumanytojo, mieste yra susiformavusi ir nauja džiazo mylėtojų karta – jaunimas, į koncertus neretai ateinantis su vaikais.

Anksčiau, prasidėjus „Kaunas Jazz“, šiai muzikai neabejinga publika koncentruodavosi prie Vytauto Didžiojo universiteto. Dabar festivalio scenos išsisklaidžiusios po visą miestą. Ar mieste išliko viena džiazo publiką festivalio metu telkianti vieta? „Kitą penktadienį šeštadienį publika ir vėl koncentruosis prie VDU Koncertų salės. Netoli nuo jos, prie fontano – mūsų naujoji lauko scena. Šios dvi vietos – centrinės. Festivalius pradėjome VDU Koncertų salėje. Mes tą vietą branginame, norime čia išlikti ir toliau“, – užsiminė J.Jučas.

Pagrindiniai festivalio koncertai tradiciškai vyks šioje salėje. Naktinių džiazo muzikos vakarėlių mėgėjus organizatoriai įspėja, kad jie iš „Combo“ klubo šiemet persikelia į „Renginių oazę“ ir „Volfo Engelmano Studiją“. Jau tapo tradicija, kad didysis festivalio koncertas rengiamas „Žalgirio“ arenoje. Čia šiemet koncertuos viena ryškiausių šių dienų britų soulo ir ritmenbliuzo vokalisčių Laura Mvula. „Ilgokai kalbinome šią puikią dainininkę su grupe atvykti į Lietuvą – pagaliau pasisekė“, – džiaugėsi J.Jučas.

28-asis „Kaunas Jazz“ skambės iki balandžio 30 d. Šiais metais organizatoriai pasiūlys daugiau nei 20 nemokamų koncertų Kaune. Vien balandžio 27-28 d. festivalio Lauko scenoje yra suplanuoti keturi koncertai. Ši scena dėl Vienybės aikštės rekonstrukcijos šiemet persikelia į Laisvės alėją prie fontano. Tarp kitų atlikėjų, čia pasirodys ir „Rakija Klezmer Orkestar“. Balkanišką, čigonišką ir litvakišką klezmerį grojantys atlikėjai žada supažindinti su pasaulietinės žydiškos muzikos kryptimi, kuri Lietuvoje po Antrojo pasaulinio karo beveik išnyko.

Visa festivalio programa – www.kaunasjazz.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių