Vilkija šventė 590 metų jubiliejų

  • Teksto dydis:

Liepos 24-ąją Vilkijoje skambėjo maršai, aidėjo muzika. Kaip ir kiekvieną vidurvasarį, Vilkijos kultūros centras ir seniūnija surengė miesto šventę. Šiais metais ji  buvo ypatinga - skirta miesto vardo 590-čiui įprasminti.

Po mišių šv. Jurgio bažnyčioje ir klasikinės muzikos koncerto, kurį tradiciškai dovanojo AB ,,Vilkijos ūkis“ direktorius Česlovas Tallat-Kelpša, šventinė kolona, lydima smagaus Batniavos vaikų liaudies muzikos kapelos ,,Karklynėlis“ maršo, atžygiavo į Čekiškės-Kauno-Vydūno gatvių skverą. Čia po teatralizuotoLietuvos didžiojo  kunigaikščio Vytauto laiškų Kryžiuočių ordino magistrui pristatymo, kurį suvaidino Vilkijos mėgėjų teatro ,,Vizija“ artistai (vad. Štilpaitė), buvo atidengtas paminklinis akmuo su užrašu ,,Vilkija 1426“.

Miesto seniūnas A. Bačiūnas padėkojo už didžiulį akmenį ir menišką raidžių iškalimą kraštiečiams Nauriui Meleišiui ir Raimondui Jakimavičiui.

Parke prie Nemuno buvo pagerbti visi buvę Vilkijos vadovai, miestui savo darbais nusipelnę gyventojai, verslininkai, įstaigų ir organizacijų vadovai.

Šventes dalyvius linksmino Vilkijos kultūros centro, Batniavos, Padauguvos laisvalaikio salių mėgėjų meno kolektyvai ir atlikėjai, muzikinės grupės ,,HIT“ ir ,,EGO“, ,,StakBet“. Didžiausia staigmena buvo įspūdingas atsikūrusios Vilkijos muzikinės grupes ,,Judošiai“ pasirodymas.

Prie ,,Vilkynės“ kelto iki vėlumos vyko paplūdimio tinklinio 4x4 varžybos Vilkijos seniūno taurei laimėti. Jas pravedė kraštietis Algirdas Unikauskas. Dalyvavo 12 komandų.

Trečiąją vietą užėmė ,,Smūgis“ iš Babtų: Tautvydas Juknevičius, Ieva Masaitytė, Danas Butkus, Almantas Gaižauskas, Laura Petraitytė. Antrąją – komanda iš Raudondvario: Rimantas Vaičiulevičius, Rytis Vaičiulevičius, Rasa Vaičiulevičiūtė, Indrė Janavičiūtė, Žygaudas Medeška.

Pirmąją vietą ir Vilkijos seniūno taurę laimėjo Kačerginės komanda: Titas Giedraitis, Dovilė Laurinaitytė,  Linas Giedraitis,  Marius Ališauskas, Ramūnas Stackevičius.

Naudingiausio žaidėjo prizais buvo apdovanoti Danas Butkus iš ,,Smūgio“ ir Indrė Janavičiūtė iš Raudondvario.

Nugalėtojus skaniai pavaišino krašto verslininkas Stasys Berštautas.

Renginio vedėjas Astą ir Ritą bei kitas šventės dalyves savo kurtomis įspūdingomis suknelėmis papuošė vilkijietė Brigita.

Puikus oras ir įdomi programa pritraukė į šventę daugybę dalyvių. Istorinėje miesto knygoje renginio metu užsiregistravo beveik 800 žmonių. Simbolinis 590-asis dalyvis Rimantas Mazetis buvo apdovanotas specialiu prizu.

Vilkijos (Wilkii) vardas pirmą kartą taip buvo parašytas 1426 metais viename iš Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto laiškų Kryžiuočių ordino magistrui Pauliui fon Rusdorfui. Laiške Vytautas kviečia Didįjį magistrą atvykti į vainikavimo iškilmes Trakuose, aplankant Vilkiją, kurioje pataria pavalgyti ir pailsėti.

Istorinius šaltinius apie tai surado Vilkijos kraštotyrininkas Antanas Vaičius.

Vilkija istoriniuose dokumentuose minima kaip viena iš svarbiausių vietovių diplomatiniame kelyje, vedančiame nuo Trakų link Veliuonos ir Ragainės.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Gražu paskaityti....tačiau netikslumai šiek tiek erzina ir menkina rašinį /akmuo iš Girkalnio krašto Raseinių raj. geradario.../ ir t.t ir pan.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių