Vilkija sekė žydų kultūros pėdsakais

  • Teksto dydis:

Europos žydų kultūros dienos originaliai paminėtos Vilkijoje. Čia vyko ekskursija ir orientacinės varžybos „Žydų kultūros pėdsakais“.

Renginys priviliojo nemažą būrį smalsuolių, kurie ekskursijoje iš pirmų lūpų – žydų kilmės gidės Asios Gutemanaitės – išgirdo apie žydų kultūros ypatumus ir amžinosios tautos gyvenimą miestelyje prie Nemuno. Gautą informaciją reikėjo pritaikyti orientacinio žaidimo metu, atliekant užduotis istorinėse vietose.

Vilkijos miestas varžyboms rengti pasirinktas neatsitiktinai. 1921 m. Vilkijoje žydai sudarė 80 proc. miestelio gyventojų. Miestelis tapo svarbiausiu ir didžiausiu Kauno apskrities žydų telkimo centru: buvo dveji maldos ir pirklių namai, veikė žydų mokykla, politinių kalinių, labdaros ir sporto organizacijos. Klestėjo amatai ir prekyba. Netoli prieplaukos puikavosi trijų aukštų malūnas bei didžiulė medinė sinagoga, kurią vėliau pakeitė mūrinė. Renginio dalyvius gidė supažindino ne tik su svarbiausiais litvakų istorijos etapais, bet ir kultūra, buitimi, tradicijomis, dalinosi žydiškais posakiais bei skaitė eiles jidiš kalba.

Po pažintinės ekskursijos septynios komandos patikrino savo žinias orientacinėse varžybose. Jų dalyviams teko perrišti sielius, išdarinėti silkę, atpažinti žydiškus patiekalus, skaityti ir skaičiuoti naudojant hebrajų abėcėlę bei atlikti kitas užduotis.

Pasibaigus varžyboms, jų dalyviai mėgavosi tradiciniais žydų patiekalais: balta duona chala, saldumynais teiglech ir imberlech, macais, foršmaku, kitais patiekalais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

popsa

popsa portretas
lietuviai tiki i zydu dieva ir domisi tik zydu kultura...savo dievus pamirse...

o

o portretas
kada paseks lietuvių kultūros pėdsakais?o visa Lietuva kada susidomės savo pėdsakais?

kur

kur portretas
nepasisuksi vis zydai ir zydai ar kitu problemu nera? o apie ju /kultura/ galima spresti pagal Kauno kapiniu dziungles kuriu jie netvarko o laukia /sponsoriu/ nebutu ir zydai ka bepridursi....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių