Veidai ir garsai iš būtojo laiko

M.Žilinsko dailės galerijoje veikiančią parodą "Veidai iš būtojo laiko" neseniai praturtino trys premjeros. Pristatytas ilgai lauktas solidus Oginskių dvaro kolekcijos katalogas ir du su Oginskiais siejami muzikiniai kūriniai.

Muzikinį atradimą – Kauno miesto muziejaus Miko ir Kipro Petrauskų lietuvių muzikos istorijos skyriaus fonduose netikėtai aptiktas Oginskių dvarų gaidas – pristatė muziejininkė muzikologė Aušra Strazdaitė-Ziberkienė. Ta proga pirmą kartą pianistas Benediktas Bartulis atliko Rietavo dvaro orkestro vadovo Aloyzo Zenono Butkevičiaus kūrinį.

A.Strazdaitė-Ziberkienė "Santakai" atskleidė Oginskių dvaro gaidų aptikimo istoriją ir papasakojo kuo šis muzikinis palikimas yra išskirtinis.

– Parodoje jūs supažindinote susirinkusiuosius su muzikiniu atradimu – netikėtai aptiktomis Oginskių dvaro gaidomis. Kaip jos buvo aptiktos?

– Tai nebuvo visai netikėtas atradimas – tiesiog šios gaidos iki šiol nebuvo tirtos ir apie jas nebuvo skelbta. K.Petrausko memorialinis muziejus buvo įkurtas 1969 m., pradėti formuoti jo fondai. 1971–1980 m. iš Kauno politechnikos instituto (KPI) buvo perduota apie 2,8 tūkst. eksponatų – M.Petrausko, Juozo Naujalio rankraščių, gaidų, taip pat įvairių rankraščių ir leidinių, siekiančių XVIII a. Dauguma eksponatų buvo pažymėti Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) bibliotekos antspaudu – 1950 m., sovietų valdžiai uždarius VDU, jo palikimą perėmė tuomečio KPI biblioteka. Daugiau kaip 800 gaidų, perimtų iš KPI bibliotekos, iškart buvo perkeltos į muziejaus fondus, o likusi dalis (dvarų gaidos, bažnytinė muzika ir kt.) atiduota į uždaro tipo biblioteką. Bibliotekoje esantys rankraščiai ir leidiniai iki šiol nebuvo nei tyrinėti, nei eksponuoti. Pastaraisiais metais nutarta saugomas gaidas ištirti ir perkelti į muziejaus fondus – tai pamažu ir daroma. Tai didžiulis, lėtas ir kruopštus darbas, kurio metu ir randami tokie unikalūs dalykai. Gali būti, kad tai ne paskutinis malonus atradimas. Eksponatus ruošiant perkelti į fondus, vykdomi išsamūs tyrimai ir pamažu atsiskleidžia įdomūs faktai, nors klausimų dar yra labai daug. Malonu, kad minint Mykolo Kleopo Oginskio metus, išleista daug leidinių, kuriais tikslinama informacija. Taip pat daug kas paaiškėja bendradarbiaujant su kolegomis iš kitų muziejų.

– Ar aptikta tiek dvaro orkestro muzikos, tiek paties M.K.Oginskio kurtos muzikos?

– Sunku teigti, kad tai būtent Oginskių dvaro muzika. Norime taip manyti, kadangi šios gaidos pateko į muziejų drauge su kūriniais, susijusiais su Oginskių šeima. Tačiau tikrų įrodymų – spaudų, kad šios gaidos yra būtent iš Oginskių dvarų, kol kas nėra. Renginio metu pristatyta keturiolika eksponatų: septyni Oginskiams dedikuoti kūriniai, vienas leidinys su dovanojimo įrašu, penki paties M.K.Oginskio sukurti, spausdinti kūriniai, ir vienos M.K.Oginskio pirmojo muzikos mokytojo Juzefo Kozlovskio kūrinio partitūros rankraštis. Tarp Oginskiams dedikuotų kūrinių – rankraštis, dedikuotas pirmajai M.K.Oginskio žmonai Izabelei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių