Vasaros pradžia – su gražiausiomis operos arijomis

  • Teksto dydis:

XXII Pažaislio muzikos festivalis prasidės šlovindamas operą. Pradedamajame koncerte "Viva l'Opera! ("Tegyvuoja opera!" – liet. k.) jėgas suvienys du prestižiškiausi Lietuvos muzikiniai kolektyvai – Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO) ir Kauno valstybinis choras.

Kolektyvai – muzikos grandai

LNSO prieš 77 metus įkūrė kompozitorius, dirigentas ir pianistas Balys Dvarionas, vėliau daugiau kaip pusę amžiaus jam vadovavo legendinis maestro Juozas Domarkas, o šiuo metu jo vairą tvirtai laiko dirigentas Modestas Pitrėnas.

Orkestras rengia ir atlieka simfoninės muzikos programas Nacionalinėje filharmonijoje, įvairiuose Lietuvos miestuose, solidžiai atstovauja Lietuvos kultūrai prestižinėse viso pasaulio koncertų salėse. Kolektyvo repertuaras itin platus ir reikšmingas: nuo praėjusių epochų oratorijos ir simfoninio žanro kūrinių iki modernios šiuolaikinės muzikos, kurios kontekste ryškią poziciją užima lietuvių kompozitorių partitūros. Kasmet surengdamas daugiau nei pusšimtį koncertų, orkestras tęsia unikalias tradicijas, svariai prisidėdamas prie aukštosios muzikinės kultūros puoselėjimo ir skatindamas jaunųjų Lietuvos kūrėjų bei atlikėjų meninius užmojus.

Prieš 48 metus suburtas Kauno valstybinis choras – tvirtose įkūrėjo, Lietuvos kultūros ir meno nacionalinės premijos laureato profesoriaus Petro Bingelio rankose. Išskirtine garso kokybe ir itin plačia dinamine raiškos skale pasižyminčio choro repertuaro apimtys artėja link 200 pasaulinės muzikos klasikos lobynui priklausančių didelės apimties vokalinių-instrumentinių kūrinių partitūrų.

Veiklą pradėjęs šalies koncertų salėse ir prestižinėse tuometės Sovietų Sąjungos erdvėse, kolektyvas netruko pelnyti tarptautinį pripažinimą. Chorui pradėjus bendradarbiauti su legendiniu dirigentu lordu Yehudi Menuhinu, koncertinė veikla tapo itin aktyvi. Tuometnė pasaulio kultūros žiniasklaida apie Kauno valstybinį chorą prabilo kaip apie didžiausią muzikinį atradimą.

Vėliau sekė produktyvus glaudaus bendradarbiavimo su dirigentu Justus Frantzu laikotarpis, gastrolės po Europos šalis, bičiulystė su Mstislavu Rostropovičiumi, kompozitoriumi Krzysztofu Pendereckiu ir kitomis muzikos pasaulio įžymybėmis. Kolektyvas yra surengęs daugiau negu 3 tūkst. pasirodymų, Berlyno stadione jo atliekamos Carlo Orffo kantatos "Carmina Burana" klausėsi daugiau nei 75 tūkst. klausytojų, Georgo Friedricho Händelio oratoriją "Mesijas" choras yra atlikęs daugiau nei 80 kartų, viešnagės Macao (Kinija) metu dalyvavo Giacomo Puccini operos "Tosca" pastatyme, yra kviečiamas dalyvauti "Vilnius City Opera" operos inscenizacijų projektuose.

Choras yra nuolatinis valstybinėms šventėms ir iškiliems įvykiams paminėti skirtų renginių dalyvis, o kiekvieną rytą transliacijas pradedantis Lietuvos radijas klausytojus pasitinka choro atliekama "Tautiška giesme".

Vokalo žvaigždės

Greta šių iškilių kolektyvų pradedamajame XXII Pažaislio muzikos festivalio koncerte girdėsime du ypatingus dainininkus, kurių balsai garsina Lietuvos vardą viso pasaulio operos teatrų scenose: Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) primadoną sopraną Sandrą Janušaitę bei "Aalto" muzikinio teatro Esene (Vokietija) solistą, bosą-baritoną Almą Švilpą.

S.Janušaitė – viena ryškiausių Lietuvos solisčių, po studijų Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje stažavosi Zalcburgo (Austrija) universiteto "Mozarteum" vasaros akademijoje ir Gdansko (Lenkija) Stanislawo Moniuszkos muzikos akademijos meistriškumo kursuose. Jau beveik du dešimtmečius ji yra LNOBT solistė, tapo operos švyturių nominacijos "Metų operos viltis" laureate, pelnė Metų operos solistės apdovanojimą.

Už nuostabų, raiškų ir spalvingą balsą, giliamintiškas vaidmenų interpretacijas vertinama solistė dainuoja visas pagrindines soprano partijas LNOBT spektakliuose, dalyvavo prestižiniame Ravenos festivalyje (Italija), koncertavo su BBC Nacionaliniu simfoniniu orkestru. Dvejus metus S.Janušaitė dirbo Eseno "Aalto" teatro soliste.

A.Švilpa "Aalto" muzikinio teatro Esene solistu dirba jau daugiau nei du dešimtmečius. Vokalo meną jis studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, baigdamas studijas debiutavo LNOBT, sėkmingai pasirodė Austrijoje: Vienos liaudies operoje, Zalcburgo festivalyje ir žinomiausiose Vokietijos operos teatrų scenose. Dainininko repertuaras itin platus, jame lygia greta rikiuojasi tiek populiariausi, tiek retai atliekami bosų vaidmenys.

Dėl ypač gražaus tembro, spalvingo balso, puikios dikcijos, nepriekaištingai tiksliai atliekamų muzikinių partijų solistas kiekvieno pasirodymo metu prikausto ne tik publikos, bet ir muzikos kritikų dėmesį. Preciziškumu ir rafinuotumu pasižyminčios vokiečių kritikos pelnytas pripažinimas ir išsakomi pagyrimai liudija aukštą šio atlikėjo meistriškumą.

Atpažįstami akordai

Diriguojant charizmatiškiausiam šalies dirigentui M.Pitrėnui, šie puikūs atlikėjai dovanos Pažaislio muzikos festivalio publikai auksinius operos žanro repertuaro puslapius.

Iškilmingo koncerto metu išskirtine dvasingumo aura alsuojantis Pažaislio vienuolyno kiemas paskęs puikiausių arijų, duetų ir chorų iš legendinių Richardo Wagnerio, Charles Gounod, Giuseppe's Verdi, Giacomo Puccini operų "Skrajojantis olandas", "Faustas", "Nabukas" ir "Toska" muzikos vandenyne.


Kas? XXII Pažaislio muzikos festivalio pradedamasis koncertas "Viva l’Opera!"

Kur? Pažaislio vienuolyne.

Kada? Birželio 2d. 19 val.


Į renginį – su mažaisiais

Pažaislio muzikos festivalio pradedamajame koncerte pirmą kartą veiks vaikų kūrybinės dirbtuvės, kur mažieji galės nemokamai užsiimti įvairiais darbeliais. Puiki muzika visada įkvepia kažką kurti, todėl neturėtų kelti nuostabos, jei po gražaus vakaro gamtos ir muzikos apsuptyje koncerto žiūrovai namo parsineš ne tik gerą nuotaiką, bet ir tos muzikos bei gryno oro įkvėptą meno kūrinį. Dirbtuves organizuoja "Kūrybos kampas 360°" – socialiai atsakinga organizacija, plėtojanti darnaus vartojimo ir antrinio dizaino idėjas. Organizatoriai tikina: dirbtuvėlėse vaikai ne tik smagiai leis laiką, bet kartu susipažins su aplinką tausojančio gyvenimo principais ir praplės savo kūrybinio mąstymo ribas.


Šiame straipsnyje: Pažaislio muzikos festivalis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Lina

Lina portretas
Kaip ir kiekvienais metais troleibusai koncerto dieną keleivius veš iki pat galutinės stotelės "Kauno marios", todėl koncerto vietą patogiai pasiekti ir po koncerto grįžti namo bus galima viešuoju miesto transportu.

linaaa

linaaa portretas
Troleibusas Nr.9 važiuoja iki Kauno marių susotjimo, o nuo ten iki Pažaislio vienuolyno jau visai netoli pėsčiomis.

Senjora

Senjora portretas
O kaip ten patekti,jeigu neturiu savo automobilio?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių