Valstybės atmintis – tekstilės gijose

Seime atidaryta kaunietės tekstilininkės Marijonos Sinkevičienės darbų paroda "Atmintis", kurioje kūrybos gijomis susiejami tautinio audimo tradicija, Lietuvos valstybingumo tvarumo ženklai, Sausio 13-oji ir kiti Lietuvai svarbūs istoriniai įvykiai.

"Parodoje eksponuojamų darbų ciklas byloja apie mūsų tautos istoriją, įvykius, kuriuos Lietuva patyrė: Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metis, atkurta nepriklausomybė, Sausio 13-oji ir kt., – atidarant parodą pastebėjo žinoma menininkė. – Kūriniuose įprasminta Lietuvos istorinė atmintis, kaip mūsų tautos dokumentas, kuris visuomet primena, kad laisvė turi savo kainą, aplaistytą didvyrių krauju, siekiama perteikti tautos nueitą kelią ir ryžtą išsaugoti globalias vertybes."

M.Sinkevičienės kūriniai sujungia klasikinę tekstilę ir modernumą, jie įvairūs savo tematika ir tekstilės technologijomis.

Parodoje pristatomuose gobelenuose autorė įvairiomis faktūromis audžia Lietuvos himno, dainos "Lietuva brangi" eilutes, tarsi žaidžia jų fragmentais, apeliuoja į kiekvieno lietuvio istorinę atmintį, tautinės tapatybės ir savivertės jausmus. Kituose parodos kūriniuose M.Sinkevičienė improvizuoja tradicinių liaudies raštų ornamentika ir spalvomis, juos modernizuoja, šiuolaikine tekstilės kalba kviečia dialogui apie istorinę atmintį ir jos kaitą.

M.Sinkevičienės kūriniai sujungia klasikinę tekstilę ir modernumą, jie įvairūs savo tematika ir tekstilės technologijomis.

Tauragėje gimusi tekstilininkė gyvena ir kuria Kaune. 1971 m. Kauno Stepo Žuko taikomosios dailės technikume ji įgijo rūbų modeliavimo-konstravimo specialybę. 1976–1982 m. studijavo Vilniaus dailės akademijoje, įgijo tekstilininkės specialybę. Dirbo dėstytoja Kauno kolegijoje, vėliau tapo docente. Nuo 1987 m. M.Sinkevičienė yra Lietuvos dailininkų sąjungos ir tekstilės dailininkų grupės "Esame" narė.

Menininkė aktyviai dalyvauja grupinėse parodose, rengia personalines parodas Lietuvoje ir užsienyje. Dalyvauja pleneruose ir kūrybinėse dirbtuvėse, įgyvendina tekstilės projektus. M.Sinkevičienės kūrinių yra įsigiję Lenkijos Gdynės, Krosnos, Lietuvos dailės muziejus, Nacionalinis M.K.Čiurlionio ir Raseinių krašto istorinis muziejus. Tekstilės darbų yra sukūrusi Nacionaliniam Kauno dramos teatrui (1986), Ukrainos Slavičiaus vaikų darželiui-lopšeliui sukūrė penkių gobelenų ciklą "Metų laikai" (1987).

M.Sinkevičienės darbai eksponuojami III Seimo rūmų galerijoje iki sausio 31 d. Parodos partneris VšĮ Gabrielės meno galerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių