Vaikų rankomis sušildyta keramika

Kauno rajono muziejaus padalinyje, Antano ir Jono Juškų etninės kultūros muziejuje Vilkijoje veikia Rumšiškių kultūros centro keramikos būrelio vaikų darbų paroda.

Muziejaus kieme ir ant namo, menančio XIX a. čia gyvenusį garsųjį tautosakininką, leksikografą, etnografą kunigą Antaną Jušką, sienų karaliauja darbai, kuriuose dar justi šiltas vaikiškų rankų prisilietimas prie labai žemiškos medžiagos – molio.

Žemiškos ir nežemiškos būtybės – žmonės, angelai, egzotiniai gyvūnai, augalai – matyti kartais nuoširdžiuose, atviruose ir vaikiškai naiviuose, kartais – solidžiuose, tarsi juos lipdant būtų buvusi pridėta ir suaugusiojo ranka, darbuose. "Nuo pat pirmųjų būrelio parodų vis atsirasdavo abejojančiųjų, ar tokius darbus gali sukurti vaikai. Aš esu daug molio išminkiusi – galiu daug duoti ir vaikams. Be to, būna, kad ir ranką pridedu prie vaikų darbų: jei darbelis smenga, griūva – sulipdau. Pasakau, parodau, pakoreguoju. Vieni klauso, kiti – ne ir daro savaip. Kartais neklausydami padaro geriau, nei galėtum tikėtis", – sakė būreliui vadovaujanti keramikė Audronė Skarbaliūtė. Būrelio užsiėmimai vyksta dailininkės ir jos vyro grafiko bei kalvio Leono Glinskio sodyboje Pravieniškių I kaime.

Keramikė pastebi, kad šiuolaikiniams vaikams dažnai pritrūksta kantrybės ir pareigingumo. "Vieną kartą, žiūrėk, tas vaikas dirba su ugnele, kitą – visai pamiršta ateiti į užsiėmimą. Turi skambinti, priminti. Vieno darbelis – grubus, kito – toks lygus, tarsi išlaižytas. Ypač mergaitės paauglystėje ima taip dirbti, į detales labai atkreipia dėmesį", – sakė su vaikais dirbanti dailininkė.

Būrelio narių darbai dažnai dalyvauja parodose, tarp jų – ir respublikinėse. Geriausi vaikų darbai visai vasarai į Vilkiją atkeliauja šeštus metus iš eilės. Pasak būrelio vadovės, savo darbų per tą laiką vaikai labai pasiilgsta.

A. ir J.Juškų etninės kultūros muziejų Vilkijoje A.Skarbaliūtė vadino idealia keramikos darbams eksponuoti. Paroda veiks iki rugsėjo 30 d. Pravieniškių vaikų keramikos darbų paroda šiuo metu veikia ir Kauno miesto Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Panemunės filiale (Vaidoto g. 26).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių