Vaikai mokėsi kepti kalėdinę duoną

  • Teksto dydis:

Kepti duoną pagal senovinius receptus galima išmokti Pyplių kaime įsikūrusioje kepykloje, į kurią noriai atvyksta mokiniai, šeimos, įmonių kolektyvai. Senovinėje troboje, prie jaukios duonkepės krosnies, smagu švęsti giminės, šeimos šventes.

Kepyklos šeimininkai įspėjo, kad būtina užsiregistruoti iš anksto, nes lankytojų srautas, ypač prieš šventes, būna didelis.

Pirmadienį kalėdinės duonos, kūčiukų ir imbierinių sausainių kepimo procesą stebėjo Garliavos A. Mitkaus pagrindinės mokyklos Mastaičių filialo auklėtiniai, atvykę į kepyklą su mokytoja.

Kepykloje apsilankė ir „Lietuvos ryto“ televizijos laidos „Arčiau namų“ kūrybinė grupė.

„Kompiuterių amžiuje gimę vaikai dažniausiai būna nutolę nuo tradicijų, todėl nusprendėme parodyti, kaip gyveno mūsų seneliai ir proseneliai, kaip jie dirbo, ką valgė“, – sakė laidos prodiuseris Saulius Novikas.

Žurnalistus lydėjęs Kauno rajono meras Valerijus Makūnas gyrė gražią iniciatyvą ir prisiminė savo vaikystę. „Pamenu, kaip kepdavo duoną mano močiutė. Užuosti po namus sklindantį šviežios duonos kvapą - neapsakomas, visam gyvenimui įsiminęs jausmas“, – kalbėjo meras.

Edukacinių programų metu dalinamasi ne tik duonos kepimo paslaptimis, bet ir pasakojamos įdomios Pyplių kaimo istorijos. Šeimininkai dalinasi šimtmečiais išsaugotu, duonkubiliuose išnešiotu - stebuklingos duonos receptu. Visi programos dalyviai dalyvauja kepimo procese: suformuoja savo kepaliuką, jį pašauna į autentišką duonkepę krosnį, o iškepusią - parsiveža namo.

Pakaunės krašte duonos kepimas – populiarus amatas. Čia veikia daugiau kaip 20 mažų kepyklėlių ir kelios didesnės kepyklos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių