V. Rumšas: svetur toks renginys būtų tiesiog bomba

Prasmingą tradiciją Kauno pilies prieigose pristatyti spektaklį istorine tema puoselėjantis Pažaislio muzikos festivalis šiemet kviečia į Vytauto Rumšo režisuotą Vinco Krėvės dramą "Šarūnas". Spektaklis vyks šiandien 21.30 val. Kauno pilyje.

"Per "Šarūną" norėjau parodyti aukojimosi svarbą", – per spektaklio išvakarėse vykusią repeticiją sakė V.Rumšas. Ne pirmus metus istorinį spektaklį prie Kauno pilies kuriantis režisierius atsakingai ėmėsi V.Krėvės dramos, kurios centre – vienišas, nesuprastas, kompleksuotas dėl savo išvaizdos, atstumtas aplinkinių, maištaujantis, nepripažįstantis tradicijų Dainavos kunigaikštis Šarūnas. Gyvendamas pagonybės ir krikščionybės takoskyroje, remdamasis amžinomis moralinėmis vertybėmis jis suburia vieningą tautą.

Spektaklyje vaidina Evaldas Jaras (Šarūnas), Toma Vaškevičiūtė (Šarūno žmona Voverė), Remigijus Vilkaitis (Gelovinės tvirtovės valdovas Gelovinis), Rimantė Valiukaitė (mama kunigaikštienė Viltė), Kipras Chlebinskas (Šarūno dvasia-šešėlis), Marcelė Zikaraitė (Šarūną įsimylėjusi Eglė), Saulius Siparis (Voverės tėvas Džiangis), Algimantas Butvilas (Balyno tvirtovės viršininkas Briedis), Dalia Brenciūtė (Džiangio žmona Kirvė).

– Ne pirmus metus Kauno pilyje statote Valstybės dienai paminėti skirtus spektaklius. Savo vasarą tikriausiai pradedate mintimis apie būsimą spektaklį?

– Tikrai taip. "Šarūno" pjesė man buvo užkliuvusi jau anksčiau. Ji yra itin didelės apimties – 450 puslapių su visomis dainomis ir šokiais. Galite įsivaizduoti, kiek reikia laiko norint pastatyti tokį veikalą.

– Pažaislio muzikos festivalio metu jau statėte spektaklius apie Herkų Mantą, Vytautą, Mažvydą, Skirgailą. Kodėl šiais metais pasirinkote būtent V.Krėvės "Šarūną"?

– Manau, kad kai subręstame, kiekvienas prieiname prie tam tikrų dalykų. Taip buvo ir su "Šarūnu". Šis veikalas mane patraukė savo mintimi, kad, norėdami kažką gauti, turime kažką ir paaukoti. O gal tiesiog aš scenarijų pasukau tokia linkme.

Žmogaus gyvenime šalia pramogų, laimės valandėlių lygiagrečiai turėtų eiti ir kančia, auka. Tačiau ne blogąja prasme. Kad ir kaip būtų, kančia taurina žmogų. To reikia, kad mes nenuklystume į paviršutinišką, žmogų naikinančią laimės būseną. Nesuprantu šiuolaikinių žmonių noro visada gyventi gerai, lengvai, nuolat pramogauti. Tai nėra kelias į savęs pažinimą ar tobulėjimą. Jei žmogus yra sąmoningas, jis supras, kad turi ir kažką duoti tėvynei, kitiems žmonėms.

Taigi šiais metais tai norėjau parodyti būtent per "Šarūną", kuris, būdamas kompleksuotas, fiziškai nepatrauklus ir nuskriaustas gyvenimo, siekia tokių dalykų, apie kuriuos niekas aplinkui nė negalvoja. Jis nėra herojus ar idealas – jau labiau neharmoningas žmogus, bet turi puikų siekį ir nebijo dėl jo aukoti savęs. Net ir kalbėdamas apie didžiąją garbę ir siekdamas jos, jis pasiekia nuostabų tikslą – suvienija Dainavos šalį. Tad, broliai lietuviai, norint kažko pasiekti, reikia nemažai ir paaukoti.

– Kaip sekėsi ruoštis spektakliui? Kas buvo sunkiausia jį statant?

– Iššūkiai, su kuriais susidūrėme, buvo paprasti, bet svarbūs. Pirmiausia visi aktoriai yra labai užimti, tad didžiausias iššūkis buvo suburti juos. Pasiekti, kad bent keliose repeticijose būtų visi artistai, nebuvo lengva. Kolektyvą sudaro net 20 žmonių, o vasarą aktoriams prasideda pats darbymetis. Antra, turėjome būti pasiruošę gamtos iššūkiui. Yra buvę įvairių atvejų. Pavyzdžiui, spektaklio "Kazimieras Sapiega" metu aktoriai turėjo vaidinti per siaubingą liūtį, kuri nenurimo 15 min. Keista, bet mikrofonai neišsijungė ir viskas puikiai pavyko. Juk kliūtys ir yra tam, kad jas įveiktum. Jos yra tavo pakopos į viršų. Puiku, jei pasiseka su orais, o jei ne, tai irgi yra be galo įdomu.

– Ką statydamas šį spektaklį būtumėte daręs kitaip, jei jis būtų rodomas uždaroje patalpoje?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Victoria MURANO

Victoria MURANO  portretas
Sveiki Esu tikras, siūlančią paskolas asmenims, kurie reikia spręsti su finansiniais sunkumais ir išeiti iš aklavietės kad sukelti bankai pagal savo paskolų paraiškos bylos atmetimo .Aš Esu finansų ekspertas galėtų paskolos jums reikia ir su sąlygomis, kad padarys jūsų gyvenimą lengviau. mes teikti paskolas svyruoja nuo € 3000 iki € 2 mln už palūkanų normą 2%, priklausomai nuo prašomos sumos Kontaktą mane ir leiskite man žinoti sumą, kurią norite skolintis. Laukiama išgirsti iš tavęs. Prašome susisiekti su manimi mano pašto adresas: leningcredit0000@gmail.com

tai

tai portretas
Tegu daro bombas cia, o ne padaro kazka ir paskui mykia kad svetur tai butu bomba.

Akli TS-LKD-istų valios vykdytojai:

Akli TS-LKD-istų valios vykdytojai: portretas
Spjaukit per petį į DELFI! Tai yra TS-LKD-istų skylė. DELFI dangsto jų vagis ir korupcininkus! Blokuoja komentarus!!! Juos trina! ( Jūs, delfistai, stojat niešybės pusėn!!! Sveikinu!!) Dar į kompą visokius agentus įkišinėja! Bando sugadinti naršykles! Kiečiau komentuojantiems blokuoja IP adresus, tam tikras nepatogias frazes. DELFI-stai palieka tik prastesnius, sunkiai skaitomus, grubius, nerišlius ir pan. komentarus, tuo notėdami parodyti, jog komentaruose lieja pyktį tik kažkokie "nedakepėliai". ŠLYKŠTU!!! DELFI-istai yra akli TS-LKD-istų valios vykdytojai! Delfi skaitytojas irgi turi teisę žinoti! Jei kam nepatinka, - niekas Jūsų neverčia skaityti. Ei jūs ten "laisvoji žiniasklaida"! Gal jūs galvojate, jog žmonės nesupranta, kad laisvos žiniasklaidos Lietuvoje nėra.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių