V. Putvinskio gatvės šventė subūrė gyventojus, turistus ir praeivius

Gatvėje piešiami Mikalojaus Konstantino Čiurlionio portretai, Tai Či treniruotės, blusturgiai, ekskursijos, galimybė patekti į vietos gyventojų namus, parodos ir filosofinės diskusijos. Visa tai vietos gyventojus ir praeivius šeštadienį vilioja į V.Putvinskio gatvės dieną.

Punktualiai skelbtu šventės pradžios metu – 11 val. – ant pievelės priešais Nacionalinį M.K.Čiurlionio dailės muziejų – jau mankštinosi tradicinio kinų sveikatingumo, savigynos būdo ir dvasinio tobulėjimo kelio Tai Či gerbėjai. „Mažinkite sukinių amplitudę – tada daugiau dirba stuburo sąnariai“, – plastiškus sukinius demonstravo Tai Či specialistas Aidas Žilinskas.

Ant motorolerio, dviračio ir paspirtuko atmainos, kviesdamas visus į šventę, ratus po V.Putvinskio g. suko dailininkas Gintautas Velykis. Menininkų namų skverelyje įsikūrė blusturgis, kur daiktus galima ne tik pirkti, bet ir mainytis arba pasiimti nemokamai, biblioteka po atviru dangumi, hamakai, programą „Kaunas 2022“ primenantys juodi gimnastikos kamuoliai. Čia prasidedančią veiklą smalsiai apžiūrinėjo vienas kitas turistas. Tuo pat metu iš kito gatvės galo – nuo funikulieriaus – į ekskursiją leidosi būrelis smalsuolių. Apžiūrėjęs gatvės menininko Morfai ryškiomis spalvomis papuoštą V.Putvinskio g. 36 medinuką, šalia esantį garsųjį banko tarnautojų daugiabutį, tarpukariu žavėjusį išskirtiniais tam laikotarpiui patogumais, būrelis patraukė toliau. Šventės proga žmonėms iš gatvės savo namus atvėrė V.Putvinskio g. 42 gyvenantis keramikas Gediminas Šibonis. „Mano butas prasideda čia“, – atidaręs duris, vedančias iš gatvės į laiptinę, tarstelėjo pečius siekiančiais žilstelėjusiais plaukais plevėsuojantis menininkas, ir žengė laiptais į antrąjį aukštą, gausiam būriui svečių (ekskursantų) rodydamas kelią į savo rezidenciją. Įėjus į butą, pribloškia patalpų aukštis – 4,2 m, didžiulės ąžuolinės durys, išskirtinis lubų dekoras ir meno kūrinių gausa. „Esu šioje gatvėje gimęs, tiesa, ne šiame name. Vaikystėje čia nuo kalno rogutėmis važinėdavomės, – prisiminė menininkas. – Kai nusipirkau šį butą, jo sienos buvo burokėlių spalvos, lubų dekoras – taip pat. Pagal likučius, atkūriau jį iš gipso.“

Apie 1900 m. iškilęs dviejų aukštų mūrinis namas priklausė Marijai ir Vladui Bandzevičiams-Bandžiams. Ilgą laiką namas buvo nuomojamas, tarpukariu – miesto reikmėms: čia veikė kelių valstybių diplomatinės atstovybės. Ar G.Šibonis nesibaimino, savo namų duris atverdamas praeiviams? „Aš tik du kambarius atvėriau“, – šyptelėjo menininkas. Bute, kuriame išsaugotas originalus išplanavimas – šeši kambariai, dvi vonios, dvi virtuvės, ir, kaip pabrėžė pats menininkas, septyniolika masyvių ąžuolo durų.

Šventę, kur kauniečiai ir miesto svečiai kviečiami susipažinti su legendomis apipinta, išskirtine architektūra ir žaliais skverais pasižyminčia V.Putvinskio gatve ir dalintis istorijomis, inicijavo Kauno menininkų namai ir Vytauto Didžiojo universiteto daugiafunkcinis mokslo ir studijų centras. Tai galima daryti keliaujant Žaliakalnio funikulieriumi, sėdint prie vaišių stalo, tyrinėjant neatrastas vietas ekskursijose, dalyvaujant kūrybinėse bei edukacinėse veiklose. Šventė šeštadienį truks iki 21.30 val. Vienu pagrindinių šventės akcentu taps 19 val. vyksiantys grupės ,,Arklio galia“ koncertas  ir ,,Candee Train“ pasirodymas kartu su šokio teatru ,,Aura“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Baltas

Baltas portretas
Kodel meras netvarko to vaiduoklio? O ziuri Tik savo interesus

Marija

Marija  portretas
Daugiau Kaunui tokių iniciatyvų, ir būsim Europos kultūros sostinė nelaukiant 2022 m.

Jolita

Jolita portretas
Jau i popiet atsiduriau Putvinskio gatveje, pasivazinejau aukstyn zemyn funikulieriumi, prie menininku namu gavau kavos ir kepto samo gabala muzikai grojant, perlekiau su cia aprasytu motoroleriu gatve, net vejas svilpe. Smaginausi kaip mazas vaikas. Putvinskio gatve nuostabi, gaila, kad nespejau uzsiregistruoti i Ekskurso ekskursija po namu interjerus. Kaip graziai vasaros pradzioje Kaune zydi kastonai.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių