Užsienio ir Lietuvos studentų akiratyje – istoriniai Kauno kvartalai

  • Teksto dydis:

Jau prasidėjo visą šią savaitę truksiantys tarptautinės vasaros mokyklos, kurią inicijavo „Kaunas 2022“ programa „Modernizmas ateičiai“, užsiėmimai. 17 studentų iš Amerikos, Turkijos, Nyderlandų, Ukrainos, Latvijos, Baltarusijos, Italijos ir Lietuvos tyrinėja keturis Kauno centre ir Žaliakalnyje esančius kvartalus bei semiasi teorinių žinių apie paveldosaugą ir architektūrą.

„Siekiant šiuolaikiškumo: istorinis modernizmo miestovaizdis ir jo vertė“ – taip pavadinta mokykla, kuri yra Jungtinio programavimo iniciatyvos „Kultūros paveldas ir globaliniai pokyčiai – nauji iššūkiai Europai“ programos „Paveldo praktika“ dalis.

Kviestiniai mokyklos dėstytojai – Bartleto architektūros mokyklos (UCL) Londone atstovai Edward Denison ir Hannah Corlett. Jiems ir studentams talkina „Office de Architectura“ arhcitektai Andrius Ropolas, Jautra Bernotaitė ir Paulius Vaitiekūnas, suprojektavę Lietuvos paviljoną Venecijos bienalėje. Stovyklos kuratoriai – „Kaunas 2022“ programos „Modernizmas ateičiai“ atstovai Žilvinas Rinkšelis ir Vaidas Petrulis.

Į keturias grupes pasiskirstę studentai šiuo metu tyrinėja buvusio prekybos centro „Merkurijus“, V. Putvinskio gatvės link Žaliakalnio, Miško gatvės ir K. Donelaičio gatvės priešais Kauno paveikslo galerija kvartalus. Skirtingos jų problematikos bei įvairios galimybės tapti patraukliems tiek gyventojams, tiek miesto svečiams – šie dalykai atsispindės baigiamajame stovyklos rezultatų pristatyme visuomenei. Sužinoti, kaip istorinio Kauno ateitį mato būsimieji architektūros ir paveldosaugos specialistai, atstovaujantys skirtingoms Europos mokykloms, bus galima penktadienį, birželio 29 d., 16 val. Pristatymo renginys vyks „Pienocentro“ bendrovės pastate.

 

Šiame istoriniame pastate vyksta ir praktiniai užsiėmimai bei miestiečiams atviros mokyklos paskaitos. Antradienį, birželio 28 d., 18 val. Edward Denison kalbės tema „Modernizmo miestai ir istoriniai miestovaizdžiai“. Taip pat antradienį 19 val. vyks Hannah Corlett paskaita „Istorinė aplinka ir kūrybiškumas“. Ketvirtadienį, birželio 28 d., Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) vadovas diena kviečia pradėti paskaita provokuojančiu pavadinimu – „Kodėl paveldas yra blogai?“. Šios paskaitos pradžia – 9.30 val.

Ši mokykla – tai platesnio renginių ciklo, skirto Europos paveldo metams, dalis. 2018-ieji Europos Sąjungoje paskelbti Europos kultūros paveldo metais, įprasminant šį palikimą kaip atminties, tapatybės, dialogo, sanglaudos ir kūrybiškumo šaltinį. Ši iniciatyva sutampa su Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiu, tad Lietuvoje ypatingas dėmesys skiriamas modernizacijos ženklams, ypač modernizmo architektūrai – tuometinės Europos veržlumo ir optimizmo liudininkei.

Rugsėjį Kaune vyks tarptautinė paveldosaugos konferencija, skirta aktualizuoti modernizmo palikimą, likimus ir reikšmę šiandieniniame gyvenime, taip pat – Modernizmo miestų forumas, kurio dalyviai kalbės apie galimybes ir poreikį kurti bendrą modernizmo miestų tinklą, orientuojantis į modernizmą kaip į patrauklų turizmo išteklių. Šį forumą „Kaunas 2022“ ir Kauno miesto savivaldybė rengia kartu su Kultūros paveldo departamentu prie LR Kultūros ministerijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių