UNESCO vertinimai: kiti dizaino tinklo miestai iš Kauno galėtų daug ko pasimokyti

  • Teksto dydis:

Kauno miestui ir „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ vykdomoms paveldo ir architektūros „Modernizmas ateičiai“ ir dizaino „Dizainas laimei“ programoms atiteko puikūs UNESCO Kūrybinių miestų tinklo vertinimai. Tokia nuomonė buvo išreikšta Kauno narystės UNESCO Kūrybinių miestų stebėsenos ataskaitoje.

„Iki šiol Kaunas kukliai dalijosi savo pasiekimais, tačiau turėtų savo pažanga labai didžiuotis: čia vyksta puikūs dizaino projektai, atskleidžiantys jo architektūrą ir įtraukiantys dizainerius. Kiti dizaino tinklo miestai iš Kauno galėtų daug ko išmokti“ – sakoma UNESCO Kūrybinių miestų tinklo vertinime.

Buvo vertintas visų keturių metų architektūros, dizaino ir kitų miesto kultūrą skatinančių programų progresas, Kauno miesto ir jo bendruomenių įsitraukimas į tinklą bei pasiektas proveržis nuo pat 2015-ųjų, kada Kaunui buvo suteiktas UNESCO Dizaino miesto statusas iki 2019 ųjų.

„Kaunas, tapęs Europos kultūros sostine ir įsijungęs į UNESCO Kūrybinių miestų tinklą, atgaivino miesto energiją, o pasiektas rezultatas yra puikus. Kauno įgyvendinami projektai yra verti sklaidos kūrybinių miestų tinklo viduje ir atvirkščiai – dalyvavimas tinkle yra naudingas ir pačiam miestui. Raginame Kauną pasinaudoti tinklo teikiamomis galimybėmis kuriant tvarų, įtraukų ir atvirą miestą“ – teigiama išvadoje.

Tarp pagyrų sulaukusių sėkmingų programų, skatinančių pokytį mieste, pateko ir „Kaunas 2022“ įgyvendinamos programos „Dizainas laimei“ planai, apibūdinami kaip gerai apgalvotas projektas, sujungiantis žmones ir vieni su kitais, ir su jų aplinka, bei skatinantis tyrinėti žmonių tarpusavio ryšius bei santykius. „Dizainas laimei“ siekia atkreipti dėmesį į sunkiau prieinamus miesto kultūrinio gyvenimo aspektus ir sukuria naują aplinką visų žmonių grupių dalyvavimui. Į programą įtraukta Tarptautinės laimės dienos šventė yra vertinama kaip puikus būdas išplėsti šią iniciatyvą ir kasmet įsigilinti į vis kitas temas.

Palankiai įvertinti taip pat „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ jau du metus iš eilės organizuoti Europos kultūros sostinės forumai, bendradarbiavimui sutelkiantys verslo, mokslo, politikos bei kultūros atstovus bei pritraukiantys dalyvius iš visos Europos bei programos „Modernizmas ateičiai“ surengta konferencija, pristačiusi geriausias praktikas.

Per pastaruosius dvejus metus Kaunas savyje sutelkė nemažai tarptautinių iniciatyvų, skatinančių kultūros svarbą mieste, o pastarųjų metų dalyvavimas UNESCO Kūrybinių miestų tinklo veikloje gerokai suaktyvėjo.

Miestui sparčiai keliaujant link 2022-ųjų – Europos kultūros sostinės metų, UNESCO Kūrybinių miestų tinklas skatina gerąja patirtimi dalintis dar aktyviau – tai yra puiki platforma idėjų sklaidai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių