TV bokštas – laisvės be cenzūros simbolis

Vilniaus televizijos bokšto (TV) rekonstrukcijos koncepcijos konkurso nugalėtoju pripažintas sostinės architektūros studijos "Plazma" projektas "Vilniaus akis". Tris pagrindinius bokšto taurės aukštus siūloma sujungti laiptais, devynioliktame aukšte siūloma įrengti uždarą apžvalgos aikštelę, 3D kino salę, interaktyvius ekspozicijos elementus. 20-ame aukšte įrengti atvirą apžvalgos aikštelę.

Antra vieta atiteko kauniečių architektų projektui "Vilniaus TV bokštas be cenzūros". Jame kūrėjai stengėsi ne tik pritaikyti bokštą naujoms funkcijoms, bet ir žadinti mūsų istorinę atmintį, suteikti bokštui daugiau nematerialaus turinio.

Nuo 1981 m. veikiantis 326,4 m aukščio, daugiau nei 25 tūkst. tonų sveriantis bokštas yra ne tik aukščiausias pastatas Lietuvoje. Nuo 2000 m. jis virsta viena didžiausių pasaulyje Kalėdų eglių. Vis dėlto labiausiai jis asocijuosi su kova už laisvę, su kruvinais Sausio 13-osios įvykiais. Būtent į tai atsižvelgė kauniečiai architektai Justina Padvarskaitė-Venslovienė, Lukas Venslovas, Gytautas Mikeliūnas, Simonas Slučka, rengdami bokšto rekonstrukcijos konkurso projektą.

"TV bokštas, įgyvendinus mūsų parengtą rekonstrukcijos projektą, turėjo priminti laisvo žodžio ir objektyvios informacijos svarbą. Kurdami bokšte ir aplink jį erdves be cenzūros, išvalydami iš jų nereikalingus dekoro elementus, parodydami tarp bendros ekspozicijų tematikos, kaip veikia propaganda ir įvairios manipuliacijos priemonės, galėtume pasiekti minėtus projekto tikslus. Tai turėtų suteikti bokštui išskirtinumo ir patrauklumo ne tik Lietuvos, bet ir tarptautiniame kontekste", – įsitikinusi kauniečių projekto bendraautorė J.Padvarskaitė-Venslovienė.

Teritorijoje aplink bokštą kauniečiai architektai pasiūlė išskirti aktyvaus ir pasyvaus poilsio zonas. Gerbdami istorinę atmintį, stengėsi išlaikyti erdvės aplink bokštą rimtį, išryškinti vietas, kuriose žuvo laisvės gynėjai. Pasak pašnekovų, šiuo metu įėjimas į bokštą nėra akcentuotas, labiau pritaikytas darbuotojams, o ne lankytojams, todėl jie pasiūlė įrengti pagrindinį įėjimą iš Sausio 13-osios g. projektuojamu tuneliu, sujungtu su planuojama požemine automobilių aikštele. Kauniečių architektų nuomone, TV bokšto aplinka turėtų tapti ne pramogų objektu, o ramaus prasmingo poilsio vieta.

Remontuojant bokštą – šį ypatingos svarbos inžinerinį statinį, kauniečiai siūlė atsisakyti visų nereikalingų detalių. "Mes iš esmės nekeitėme eksterjero, nedailinome interjero – siekėme išryškinti pagrindinį konstrukcinį karkasą ir statinio struktūrą, atidengti esamas konstrukcijas, asketišką ir grublėtą betono faktūrą. Numatėme panaudoti, pavyzdžiui, vaikų žaidimams iki šiol neprieinamą lankytojams aštuonioliktą aukštą, kuriame gerai matyti pagrindiniai konstrukciniai elementai, laikantys bokšto "taurę". Atviroje apžvalgos aikštelėje, terasoje, suprojektavome prieigas ekstremalioms pramogoms – pavyzdžiui, šuoliams su lynu. Suprantama, bokšte numatėme barus, restoranus, kavines, apartamentus ir visa kita, kas numatyta konkurso sąlygose", – aiškino L.Venslovas, drauge su bendraminčiais kūrybiškai įvertinęs bokšto architektūrą, jo interjerą bei aplinką ir visa tai sujungęs su tautos istorine atmintimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.

. portretas
Šitas projektas tikrai geriausias buvo, arčiausiai brutalistinės bokšto autentikos ir istorinių įvykių idėjos. Deja, pasirinko daryt standartinį euroremontą. Nykybė. Visi tie šviečiantys užapvalinimai po 10 metų bus taip pat atsibodę ir senamadiška, kaip dabartinis Paukščių Tako interjeras.

Cha

Cha portretas
Tikrai be cenzūros? Juokaujat tikriausiai?

gartraukis

gartraukis portretas
Puiki antros vietos laimėtoju idėja! Ko pritruko?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių