Turizmas pakaunėje tampa vizitine kortele

Rugsėjo 27-oji – Pasaulinė turizmo diena. Pakaunėje vyks dar keli pažintiniai ir pramoginiai renginiai, mat Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centras rugsėjį paskelbė aktyvaus turizmo mėnesiu. Rugsėjo 22 d. Raudondvario menų inkubatoriuje jau pasidžiaugta sėkmingu turizmo sezonu, pasveikinti žaidimo „Keliaukime Smaragdo keliu po Kauno rajoną“ nugalėtojai ir padėkota tiems, kurių dėka Kauno rajonas turistams tapo įdomesnis, patrauklesnis ir svetingesnis.

Kuria kartu

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas pasidžiaugė, kad turizmas tampa Kauno rajono vizitine kortele: sparčiai gražėja kurortiniai miesteliai, atsiranda naujų traukos objektų, tokių kaip neseniai Zapyškyje atidaryta fotomenininko Antano Sutkaus galerija po atviru dangumi arba kultūrai pritaikyta žemkasė „Nemuno7“.

Šeštoji iš 60 šalies savivaldybių pagal gyventojų skaičių dažnai pristatoma kaip tradicijas puoselėjančių žemdirbių kraštas, kuriame kitas kertinis akmuo yra verslas. Turizmas, kaip viena verslo sričių, taip pat reprezentuoja Kauno rajoną, kuria darbo vietas, teikia paslaugas, gražina gamtos ir istorinių objektų turtingą kraštą. Didelį indėlį įneša savivaldybė: tvarko piliakalnius, tiesia dviračių takus, kuria kitą turizmo infrastruktūrą.

Sėkmingi metai

Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro (KRTVIC) direktorė Raminta Popovienė šventės dalyvius pakvietė būti šio krašto ambasadoriais, kad turistai norėtų sugrįžti dar ne kartą.

Direktorė pasidžiaugė: šie metai jai ir jos vadovaujamai komandai buvo ypatingi. Iš dalies tai lėmė, kad Kaunas ir Kauno rajonas yra Europos kultūros sostinė, savo renginiais ir iniciatyvomis priviliojusi į pakaunę daugiau turistų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio.

Vienas pagrindinių centro uždavinių – reprezentuoti Kauno rajoną, sukurti patrauklų jo įvaizdį ir pristatyti tarptautinėse parodose. „Mūsų dalyvavimas konkurse „Adventur 2022“ buvo labai sėkmingas, komanda pateko tarp geriausiųjų, tapome žurnalo „Savivaldybių žinios“ veidu. Mums tai buvo šventė“, – sakė R.Popovienė.

Vystant turizmą labai svarbus yra tarptautinis bendradarbiavimas. Su kolegomis iš Latvijos vykdytas projektas „Gyvenimas prie upių“. Visos jo veiklos buvo svarbios ir įdomios, buvo sukurti maršrutai mobiliojoje programėlėje, kad būtų lengviau keliauti ne tik po Kauno rajoną, bet ir Aizkraukės savivaldybę Latvijoje. Neseniai KRTVIC pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Pietų Moravijos Bata kanalo direkcija, ji suteiks daugiau galimybių įgyvendinti įvairius projektus vandens kelių ir laivybos srityje.

Šventė: Turizmo diena šiemet paminėta Raudondvario menų inkubatoriuje. / R. Zakšensko nuotr.

KRTVIC administravo laivą „Zapyškis“ ir keltą „Nevėžis“: atkūrė maršrutus, organizavo ekskursijas, nuomojo laivą įvairioms šventėms. Įgyvendinti laivybos projektus labiausiai sekėsi bendradarbiaujant su Kauno rajono visuomenės sveikatos biuru – tai buvo „Pamokos kitaip“ Kauno rajono moksleiviams. Populiarios buvo ir „Sveikatos popietės“ Kauno rajono bendruomenės žmonėms.

„Organizuojant paslaugas, svarbiausia yra atliepti žmonių lūkesčius, o tie lūkesčiai buvo labai aiškūs: žmonės norėjo keliauti, dalyvauti pėsčiųjų žygiuose. Juos rengėme kiekvieną mėnesį, pradedant kovu ir baigiant rugsėju „Palydint gerves“, – sakė R.Popovienė.

KRTVIC komanda ne tik pati kūrė maršrutus, bet ir pakvietė tai daryti bendruomenes. Eksperimento rezultatas – konkursui pateikti devyni nauji maršrutai.

Smaragdų paieškos ir dalybos

KRTVIC kartu su „Kaunas 2022“ sukūrė maršrutą ir leidinį, o sezono pradžioje pakvietė dalyvauti žaidime „Keliaukime Smaragdo keliu po Kauno rajoną“. Užduotis buvo paprasta – aplankyti kuo daugiau leidinyje esančių objektų, nusifotografuoti prie jų ir atsiųsti nuotraukų.

Programa: šventinę nuotaiką kūrė Renata ir Deivis. / R. Zakšensko nuotr.

Daugiausia Smaragdo kelio objektų aplankė ir nuotraukų su jais atsiuntė Dangiras Petraitis ir Viktorija Adamavičiūtė, Lukas Kriščiūnas ir Meda Mikalauskaitė, Milda Stanaitytė ir Jurgis Kameneckas. Jie apdovanoti specialiais prizais, o visi žaidimo dalyviai pakviesti į ekskursiją Raudondvario dvare.

Šventės metu smaragdus simbolizuojantys prizai įteikti KRTVIC partneriams: gražiai bendradarbiaudamas Kauno rajonas turistams galėjo pasiūlyti visą puokštę skirtingų turizmo patirčių.


Šio turizmo sezono nominantai:

VšĮ Raudondvario dvaras – už turistų trauką į Kauno rajoną.

Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka – už virtualiųjų turų po Kauno rajoną sukūrimą.

Paulius Vilkevičius – už aktyvaus laisvalaikio populiarinimą.

Gintarė ir Gytis Ramanauskai, kavinės „Piliakalnio kiemelis“ savininkai – už kurortinį svetingumą.

VšĮ Kauno tvirtovės parkas – už išskirtinį indėlį į tvarų turizmą.

Lina Čekanauskienė – už teatralizuotų ekskursijų populiarinimą.

Emilis Grigonis, picerijos „Kumeliuko sapnas“ vadovas – už drąsų startą.

Aistė Ivanovaitė-Petraitienė, Kačerginės seniūnė – už turizmo iniciatyvas Kačerginėje.

Kristina Jurevičiūtė, kaimo turizmo sodybos „Onupis“ savininkė – už draugiškiausią apgyvendinimo vietą piligrimams.

Kauno rajono visuomenės sveikatos biuras – už kryptingą bendradarbiavimą turizmo srityje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių