Trio iš Norvegijos pakvies į magišką muzikos pasaulį

  • Teksto dydis:

Šios savaitės Pažaislio muzikos festivalio koncertus sieja ne programos ar atliekamos muzikos žanrai, bet intymumas. Trio iš Norvegijos apgaubs tobulu nesenos klasikos atlikimu, o senojoje Zapyškio bažnyčioje atsivers virtualūs vartai į puošniojo baroko laikus.

Trio iš Norvegijos

Svečiai iš Norvegijos – fortepijoninis trio "Grieg trio" – pakvies į magišką kelionę po muzikos pasaulį. Per tris gyvavimo dešimtmečius kolektyvas išlaikė aukštą muzikavimo kokybę ir tarptautiniu lygiu išliko tarp lyderiaujančių šio žanro kolektyvų.

Trio kūrybinį kelią žymi gausybė prizų, pelnytų prestižiniuose konkursuose, festivaliuose, kritikų puikiai vertinami jų įrašyti šiuolaikinės muzikos kompozitorių kūrybos albumai. "Jų grojimas atspindėjo tai, ko geriausio galima tikėtis iš fortepijoninio trio: tai ir preciziškumas, nepakartojamas balansas, ir nuostabūs niuansai bei tobulas formos pojūtis, leidžiantys publikai pažvelgti į pačias muzikos kūrinio gelmes", – po kolektyvo koncerto garsiojoje "Carnegie Hall" rašė spauda.

Programos, pavadintos "Muzikos magija", metu skambės nemaraus Vienos klasiko Josepho Haydno, pirmojoje XX a. pusėje kūrusio šveicarų kilmės amerikiečių kompozitoriaus Ernesto Blocho, ekscentriškos ir giliaprasmės muzikos meistro Dmitrijaus Šostakovičiaus ir subtilaus čekų romantiko Antonino Dvorako kūriniai.

Kolektyvo sudėtis nesikeičia nuo pat įsikūrimo 1987-aisiais: tai smuikininkas Sølve Sigerlandas, violončelininkė Ellen Margrete Flesjø ir pianistas Vebjørnas Anvikas, – tad ilgą laiką muzikuodami kartu atlikėjai pasiekė ypač aukštą ansambliškumo lygį. Penkerius metus "Grieg trio" buvo Stavangerio tarptautinio kamerinės muzikos festivalio meno vadovais, o spaudoje nuolatos mirga tokie jų atlikimą vertinantys epitetai: "Trio sukūrė muzikinį kosmosą, palikusį publiką be žado."

Trio sukūrė muzikinį kosmosą, palikusį publiką be žado.

Ansamblio įkūrėjas, pianistas V.Anvikas baigė Norvegijos Oslo muzikos akademiją ir Budapešto Ferenzo Liszto akademiją. Jo karjerą puošia daugybė solo rečitalių, koncertų su orkestrais, solinių kompaktinių plokštelių įrašai. Už savo meną jis buvo apdovanotas prestižiniu Levin prizu, o sukauptomis žiniomis dalijasi su Norvegijos muzikos akademijos studentais.

Smuikininkas S.Sigerlandas taip pat mokėsi Norvegijos ir Vengrijos prestižinėse aukštosiose mokyklose, o po studijų savo karjerą skyrė kamerinei muzikai. Smuikininkui teko koncertuoti solo su Šiaurės šalių simfoniniais orkestrais, o ypatingo pripažinimo sulaukė jo atlikti Wolfgango Amadeus Mozarto koncertai smuikui. Puikius kritikų įvertinimus bei apdovanojimus pelnė atlikėjo įrašai, atlikti su kitais instrumentalistais ir su "Grieg trio".

Violončelininkė E.M.Flesjø studijavo Oslo Østlandets muzikos konservatorijoje, Norvegijos muzikos akademijoje ir Budapešto akademijoje, žinias gilino žymiausių pasaulio violončelininkų meistriškumo kursuose. Jos kūrybinį kelią ženklina gausybė prizų prestižiniuose konkursuose, o įsiliejus į "Grieg trio" gretas atlikėjos karjera pasuko ansamblinio muzikavimo kryptimi. Neapsiribodama vien trio veikla, atlikėja sėkmingai muzikuoja su kitomis Norvegijos bei viso pasaulio kamerinės muzikos žanro įžymybėmis, taip pat atlieka solo partijas grodama su Skandinavijos šalių orkestrais.

Baroko puošmenos

Liepos 22 d. Pažaislio muzikos festivalis vėl atvers Zapyškio paminklinę Šv.Jono Krikštytojo bažnyčią: čia skambės į įmantrų baroko muzikos pasaulį klausytojus nukelsianti programa, skirta kompozitoriaus Claudio Monteverdi 450-osioms gimimo metinėms paminėti. Koncertą, kurio pavadinimas "Sugrįžimas į Arkadiją: pastoralinės scenos Claudio Monteverdi muzikoje" žada dvasinio peno ne tik ausims, bet ir akims, parengė ansamblis "Duo Barocco", kuriame dainuoja dvi patyrusios senosios muzikos atlikėjos, mecosopranai Saulė Šerytė ir Renata Dubinskaitė bei klavesinininkas Balys Vaitkus.

Graikų mitologijoje Arkadija minima kaip vieta, kurioje gyveno miškų dievas Panas, kartu su nimfomis ir kitomis draugiškomis gamtos dvasiomis. Ilgainiui Arkadija tapo poetine sąvoka, išreiškiančia idilišką tyros gamtos viziją, harmoningą, civilizacijos nesugadintą pastoralinį pasaulį, kuriame gyvena nekalti piemenėliai ir gamtos dievybės. Tai tarsi prarastas rojus, į kurį visi trokštame sugrįžti. Kaip teigia patys atlikėjai, Arkadijos idėja ir pastoralinės temos itin būdingos vėlyvojo renesanso ir ankstyvojo baroko poezijai bei muzikai. Jos ypač spalvingai išsiskleidžia C.Monteverdi muzikos kūriniuose, kuriuose personažų išgyvenimai perteikiami per tiesioginį sąlytį su gamta, nuo sudėtingos polifonijos dažnai sugrįžtant prie trejinio metro, šokio ritmo, išreiškiančio liaudiškąjį pradą, tyrą, nesugadintą jausmą.

S.Šerytė studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA) ir Graco (Austrija) meno universitete. Atlikėja savo meistriškumą tobulino garsiausių pedagogų vedamuose meistriškumo kursuose, pelnė prizus tarptautiniuose festivaliuose, dalyvavo prestižiniuose muzikos festivaliuose. Dar studijų metu dainininkę sudomino senosios muzikos kryptis, kuriai ji skyrė savąjį atlikėjos kelią, o jos apginta meno daktaro disertacija "Italų ir prancūzų baroko vokalinės muzikos ornamentika. Traktatai ir jų lyginamoji analizė" dar labiau įprasmino baroko muzikos subtilybių paieškas.

R.Dubinskaitė – profesionali dailėtyrininkė ir dainininkė, baigusi visas dailės studijų pakopas nuo bakalauro iki doktorantūros. Apie baroko muziką atlikėja kalba taip: "Matyt, sutampa jos ir mano sielos rezonansas. Jokia kita muzika manęs taip stipriai nejaudina, kaip ši." Dainininkė teigia, kad pradėjusi gilintis į baroko muzikos atlikimą suprato, kiek mažai dar žino apie ją pavergusią sritį, tad ėmėsi profesionalių vokalo studijų Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Sėkmingai užbaigusi vokalo studijas, atlikėja dainuoja senosios muzikos ansambliuose "Canto fiorito" ir "Duo Barocco". Barokas ir toliau liko jos aistra: "Tai buvo radikalių jausmų epocha. Barokas tiesiog praplyšta jausmais. Regis, vienoje arijoje telpa rojaus, palaimos jausmas ir kritimas į pragarą, pyktis, kerštas, skausmas, pagieža – taip stipriai išreikštų emocijų neturi jokia kita muzika."

B.Vaitkus – profesionalus pianistas, klavesinininkas, vargonininkas, senosios muzikos žinovas. Baigęs fortepijono studijas LMTA, vėliau gilinosi į vargonavimo subtilybes Prahos menų akademijoje ir Liubeko (Vokietija) aukštojoje muzikos mokykloje. Grojimo klavesinu pagrindus atlikėjas gavo Prahoje, studijuodamas pas legendinę lietuvių kilmės klavesinininkę Giedrę Lukšaitę-Mrazkovą, vėliau įgūdžius tobulino Hagos karališkojoje konservatorijoje ir Paryžiuje. Prieš dvejus metus atlikėjas apgynė menų daktaro laipsnį.


Kas? Koncertas "Muzikos magija". Dalyvauja "Grieg trio" (Norvegija).

Kur? Birštono kurhauze.

Kada? Liepos 21 d. 19 val.

Kas? Koncertas "Muzikos magija". Dalyvauja "Grieg trio" (Norvegija).

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? Liepos 23 d. 17 val.

 

Kas? Koncertas "Sugrįžimas į Arkadiją: pastoralinės scenos Claudio Monteverdi muzikoje".

Kur? Zapyškio paminklinėje Šv.Jono Krikštytojo bažnyčioje.

Kada? Liepos 22 d. 17 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių