Trejų metų sukakčiai – trys muzikinės dovanos

  • Teksto dydis:

Trečiąjį gimtadienį švenčiantis Kauno fortepijoninis trio klausytojus pradžiugins muzikiniu projektu – trimis koncertinėmis programomis.

Kiekvienas miestas gali pagrįstai didžiuotis jame užgimusiu profesionalių muzikų kolektyvu, pasiryžusiu garsinti savo miesto vardą ne tik šalyje, bet ir už jos ribų. Prieš trejus metus tarsi meteoras į muzikinę miesto padangę įsiveržęs Kauno fortepijoninis trio pateisino klausytojų lūkesčius su kaupu.

Šio kolektyvo narės – gerai miesto publikai pažįstamos muzikės, dažnos kamerinės muzikos projektų iniciatorės ir dalyvės, pelniusios ne vieną apdovanojimą šalies ir tarptautiniuose konkursuose: Lina Krėpštaitė (fortepijonas), Indrė Čepinskienė (smuikas) ir Asta Krištaponienė (violončelė).

Pirmieji trys ansamblio gyvavimo metai buvo paženklinti ieškojimų ir atradimų, kolektyvas tapo aktyviu Kauno miesto ir regiono kultūrinio gyvenimo dalyviu, o jo veikla pelnė ne tik publikos simpatijas, bet ir muzikos kritikų pripažinimą.

Per gana trumpą laiką trio paruošė arti dešimties skirtingos stilistikos programų, surengė kone aštuoniasdešimt koncertų, dalyvavo ne viename prestižiniame muzikos festivalyje, pelnė laurus dviejuose tarptautiniuose konkursuose. Ypatingą dėmesį entuziastingas ir naujų idėjų nestokojantis kolektyvas skyrė edukaciniams projektams, kuriuose jaunoji klausytojų karta betarpiškai ir originaliai supažindinama su akademine muzika.

Ieškodamas kūrybinės krypties, originalaus skambėjimo ir tik šiam kolektyvui būdingo braižo trio atrado savo veiklos nišą, kurios esminiai akcentai – aktyvus bendradarbiavimas su nūdienos kompozitoriais ir atlikėjais, Kauno kompozitorių muzikos populiarinimas, jaunajai kartai skirti edukaciniai renginiai ir bendri projektai su kitų meno sričių atstovais.

Kūrybiniame trio kelyje skambėjo ne vieno kūrinio pasaulinė premjera, buvo pristatyti Lietuvoje dar neatlikti kūriniai, surengta keletas tarpdisciplininio meno projektų, bendradarbiaujant su poetais, aktoriais ir dizaineriais.

Švęsdamas trečiąjį gimtadienį Kauno fortepijoninis trio magišką skaičių trys sumanė padauginti iš trijų ir per tris mėnesius pateikti publikai net tris skirtingas programas.


Nešabloniniai koncertai

Pirmąją programą "Kauno veidai" klausytojai išgirdo vakar Kauno menininkų namuose. Šios programos sumanymas kilo siekiant klausytojus supažindinti su ryškiausiais Kauno kūrėjais. Paneigdamas mitą, kad mūsų miesto kompozitorių muzika atliekama tik minint jų sukaktis, trio, kartu su baritonu Giedriumi Prunskumi, kviečia atrasti Kauno kompozitorių kūrinius fortepijoniniam trio ir balsui. Atlikėjai neabejoja, kad muzikinis Kauno veidas spalvingas, nuotaikingas, svajingas, dramatiškas, kartais labai atviras, o kartais – paslaptingas.

Antroji kolektyvo gimtadienio programa – bendras projektas su itin retai Kaune pasirodančia soliste, išraiškingo mecosoprano balso savininke Egle Šidlauskaite. VDU Didžiosios aulos muzikos draugijos kvietimu spalio 7 d. bus surengtas koncertas Muzikos dienai "Viva la Música!" Koncertinėje programoje Lietuvos kompozitorių vokalinė muzika įsipins į siautulingą ispanų ir lotynų Amerikos kūrėjų instrumentinės muzikos sūkurį.

Trečioji Kauno fortepijoninio trio rengiama programa sceną išvys lapkričio mėnesį. Intriguojantis tardisciplininio meno projektas "Skambantis šokis" – išties naujas potyris tiek kolektyvui, tiek miesto kultūrinio gyvenimo sekėjams. Koncerte trys žavios Kauno fortepijoninio trio narės ir šokėjas Marius Pinigis pateiks klausytojams plastiškai vizualizuotą akademinę muziką, o publika turės galimybę lengviau, artimiau, o galbūt visiškai naujai ir savitai suvokti kompozitorių mintis, užkoduotas natų partitūrose.


Šiame straipsnyje: muzikakoncertairenginiai Kaune

NAUJAUSI KOMENTARAI

2spiKe

2spiKe portretas
Slamsta susirask pats-nors afisu pilna.Ko dar reikia.

Spike

Spike portretas
Viskas būtų gerai, mielai paklausyčiau, bet... tokius įvykius reikėtų bent jau kažkaip pareklamuoti. Patikėkit - daugybė užimtų žmonių, paprasčiausiai neturi kada ieškoti tokių įvykių pranešimų specializuotuoje medijoje.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių