Tikrovė ir iliuzijos trupiniai

  • Teksto dydis:

Lydima garsinės Algirdo Martinaičio instaliacijos gegužės 11-ąją atidaroma 65-oji Algio Griškevičiaus tapybos, fotografijos ir objektų paroda "Iliuzijos".

Ekspozicijoje – didžiausiame iš iki šiol Kaune surengtų šio menininko pristatymų – bus galima pamatyti darbus, kurtus dar 2002-aisiais, ir vos prieš kelias savaites nuo molberto nuimtas drobes.

A.Griškevičiaus kūrybai būdingas kritinis dabarties vertinimas, visuomenės būsenų ir nuostatų aktualizacija, nevengiant ironijos ir tragikomiško pasaulio suvokimo.

Parodos pavadinime "Iliuzijos" užkoduoti vieni kertinių autoriaus kūrybos principų – paveikslai, fotografijos ir objektai, kupini neišsipildžiusių svajonių, vilties ir kiekvienam savos jutimų paklaidos, sukeliančios kitokį tikrovės suvokimą.

A.Griškevičius meistriškai manipuliuoja realybe – tapybos darbuose nėra neegzistuojančių objektų, vyrauja visai šalia, didmiesčių ir apleistų kraštovaizdžių aplinkoje užfiksuoti motyvai, tačiau spalva ir šviesos žaismu sukuriama atmosfera visiškai neadekvati tai tikrovei. Tai tarsi vienas ant kito uždėti du pasauliai, iš kurių vienas – konkretus ir atpažįstamas, o kitas – lyg iš paralelinės tikrovės ar sapnų bei fantazijų pasaulio.

Susiliedami į vieną vaizdinį, šie du pasauliai ir sukuria tą magišką atmosferą arba, kitaip tariant, jutimų paklaidą, sukurtą meninėmis priemonėmis.

"Gal ir klystu, o tai galbūt ir dar viena iliuzija, žvelgdamas iš meno istorijos perspektyvos, pastebiu, kad romantizmas mene suklestėdavo po didžiųjų imperijų žlugimo ar tam tikrų esminių santvarkos lūžių. Buvusių pilių ir kitų didingų statinių griuvėsiai menininkams sukeldavo nepaaiškinamą ekstazę, ir jie su didžiausiu entuziazmu ir atsidavimu puldavo tapyti tuos griuvėsius, juos romantizuodami", – sako A.Griškevičius.

Menininkas pastebi: tuoj po Sovietų Sąjungos žlugimo atsirado nemažai žmonių, romantizuojančių tą imperiją. "Tai man, kaip menininkui, suteikė puikią galimybę į tai pasižiūrėti per ironijos prizmę. Taigi, romantiškoje šviesoje nutapęs buvusios imperijos apgriuvusias fermas ar siloso bei vandens bokštus, aš bandau padėti susikurti naujajai postsocrealistinei romantizmo krypčiai Lietuvoje", – sako menininkas.

Akivaizdu, kad ironija ir humoras lydi autorių ir jo kūrybą visose jos sferose, o tai tiek Lietuvoje, tiek užsienyje pelno visuomenės simpatiją ir kritikų įvertinimą. Paroda Kaune papildyta pačiais naujausiais ir dar nerodytais A.Griškevičiaus darbais, tad kauniečiai ir miesto svečiai turės galimybę pamatyti pačią iki šiol išsamiausią autoriaus kūrybos retrospektyvą.


Kas? A.Griškevičiaus parodos "Iliuzijos" atidarymas. Dalyvaus autorius sopranas V.Kartušas ir Kauno styginių kvartetas.

Kur? Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus Paveikslų galerijoje.

Kada? Gegužės 11 d. 18 val., veiks iki birželio 18 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuostabu

nuostabu portretas
sliazas tempe savo bendrazygi vagisa is dainavos,geras vaizdelis,liuks
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių