Tegu menas ateina pas žmones

Fotografijos menu užsikrečia vis daugiau žmonių, tačiau nuotraukas daro tik savo malonumui, o į menininkų darbus retas ateina pažiūrėti. Kauno "Saulės" gimnazijos moksleivės įsitikinusios, kad reikia daugiau reklamos ir įdomios formos.

Parodos įspūdis

"Kauno diena" tęsia rašinių ciklą, kuriame pasakoja, kaip į meną ir kultūrą žiūri jaunimas. Šį kartą kartu su dvyliktokėmis Aurelija ir Gabija kalbėjome apie Kauno Rotušės aikštėje vykusią analogų neturėjusią "Kaunas Photo" parodą, kurioje užsienio menininkai fiksavo Savanorių prospekto gyvenimą ir atskiras detales.

Spalį Rotušės aikštės lankytojus dienomis ir naktimis pasitiko analogų neturinti festivalio "Kaunas Photo" paroda po atviru dangumi. Tai buvo baigiamasis VšĮ "Šviesos raštas" dalyvavimo Europos masto projekte "Flaneur: naujieji miesto naratyvai" rezultatas, tad įvairūs menininkai demonstravo, ką pamatė Savanorių prospekte.

Stikliniuose kubuose šviečiančios fotografijos tiek dieną, tiek naktį kvietė miestiečius prieiti, pasivaikščioti, prisėsti ar pasilsėti mėgaujantis Kauno arterijos vaizdais. Taip paroda Kaune buvo eksponuojama pirmą kartą ir sulaukė nemažai teigiamų praeivių reakcijų. Kauno jaunimui paroda taip pat nepraslydo pro akis.

"Patiko pati idėja, kad žmonių dėmesį gali patraukti tam tikros detalės, kurių paprastai nematome dėl šiuolaikinių technologijų. Tai priminė neskubėti. Gal kai kuriuos žmones privertė susimąstyti, kad svarbiausia – ne telefonas, ir pamatyti tai, kas yra aplinkui. Viešajame transporte žmonės kažkodėl bijo vieni kitiems ir į akis pažiūrėti. Jaučiu, kad daugiau nei pusė Kauno gyventojų nėra matę tam tikrų pagrindinės gatvės pastatų. Ši paroda ir asocijavosi būtent su tuo, ko mes kasdienybėje nepastebime", – apie parodą sakė Aurelija.

Ji tikino, kad festivalio "Kaunas Photo" darbuose kiekvienas žmogus galėjo atrasti ką nors sau priimtino, nes jei prie vienos fotografijos suburtum šimtą žmonių, jie visi papasakotų skirtingas istorijas. Dėl to fotografija ir patraukli, nes kiekviena išryškina skirtingas detales, kurios atgaivina prisiminimus ar kelia kitokias asociacijas.

"Atkreipia dėmesį į tam tikrus elementus ir leidžia pažiūrėti kitomis akimis, kurios mato mūsų kasdienybę. Mes visada lekiame, nors mūsų pasaulis yra labai gražus ir galėtume tą grožį į save įsileisti, o dabar viskas temdoma technologijų šešėliu", – Aurelijai pritarė ir Gabija.

Merginos įsitikinusios, kad, norint suprasti, ką sako fotografija, reikia įdėmiai į ją įsižiūrėti, o ne tik prabėgomis peržvelgti kūrinius. "Žiūrėti į nuotrauką tiesiog dėl to, kad yra užfiksuotas vaizdas, manau, beprasmiška", – pridūrė Gabija.

Pateikimo būdas

Parodos organizatoriai kūrybiškumą demonstravo ne tik fotografijose, bet ir jų pateikimo stiliuje. Dideli kubai naktimis švietė ir kūrė labai jaukios atmosferos vaizdą. Iki šios parodos fotografijas buvo galima pamatyti nebent galerijose arba keliose miesto vietose, tačiau sukabintas ant paprastų stendų. Kauno jaunimui naujoviškas pateikimo būdas paliko įspūdį ir kvietė žvilgtelėti iš arčiau.

"Pirmas įspūdis buvo, kad jei kitaip, vadinasi, pačios nuotraukos turėtų būti ne klasikinio stiliaus, nes jos būtų pateiktos įprastai, sukabintos ant baltų sienų. Labai smagu, kad meną bandoma skleisti ten, kur jį gali pamatyti kuo daugiau žmonių. Netgi tie, kurie nemėgsta vaikščioti po galerijas, eina pro šalį ir bent kažkiek susipažįsta su menu", – sakė Gabija.

Abiturientė mano, kad įvairios meno pateikimo formos turėtų būti priimtinos, nes kiekviena jų leidžia atskleisti vis kitą požiūrį. Moksleivės teigimu, toks pateikimas verčia prieiti ir pasidomėti. Aurelija džiaugėsi pastangomis meną priartinti prie žmonių.  "Kadangi žmonės nemato reklamų ar neišdrįsta nueiti į tam tikrą parodą, geriau tegu paroda ateina pas juos", – sakė kaunietė.

Fotografo akis

Kultūra besidominčios merginos tikino, kad fotografas, kaip ir bet kuris kitas menininkas, turi turėti talentą. Jei jis savo amato išmoksta, gali padaryti viską labai techniškai tvarkingai, tačiau tai nepalies žmogaus širdies.

Pačios moksleivės, kaip ir dauguma šiuolaikinių žmonių, yra bandžiusios fotografuoti, tačiau, jų manymu, jei turi fotoaparatą ar nuotraukas fiksuoji mobiliuoju telefonu, dar negalima savęs laikyti tikru fotografu. Be to, ateiti į parodas skatina ir tai, kad jos galėtų pamatyti pasaulį kitokį, nei visi draugai jį nuotraukomis pateikia socialiniuose tinkluose.

"Stengiuosi fotografuoti tai, kas užkliūva už akių, kai žiūri, dairaisi, pamatai ką nors kitokio ir įamžini. Yra gražių vaizdų ir mieste, ir gamtoje. Visur galima kažką atrasti, tik reikia žiūrėti pro kitokią prizmę. Daugelis eina gatve ir nieko nemato, o kitam viskas gražu ir įspūdinga", – apie savo pomėgį fotografuoti pasakojo Gabija, tačiau užsiminė, kad ateities su profesionalia fotografija ji nesieja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių