Teatras prie troškinio puodo

  • Teksto dydis:

Pradėjęs savo kelionę Lietuvos teatro sąjungoje, ją tęsęs Žaliakalnio turgaus teatro festivalyje, šį kartą Maisto teatras kviečia į gastroles. Netradicinio teatro mylėtojams pristatomas teigiamų įvertinimų už originalumą sulaukęs režisieriaus Husamo Abedo spektaklis "Sklandus gyvenimas".

Palestiniečio, šiuo metu Čekijoje kuriančio režisieriaus H.Abedo spektaklis "Sklandus gyvenimas"  (ang. "The Smooth of Life") – neeilinis pasirodymas, jau spėjęs apkeliauti pusę Europos. Jo metu vos šešiolikai žiūrovų bus atskleista jaudinanti, kupina autobiografinių detalių, vienos šeimos istorija. Kartu su tarptautiniu dokumentinių filmų festivaliu "Nepatogus kinas", Maisto teatras spektaklį kviečia pamatyti ir Kaune.

Tai spektaklis, kuriame susipina tradicinio pasakojimo ir lėlių teatro menas, o visą šią simbiozę papildo ir vainikuoja maistas. Režisierius, kuris pats ir vaidina, pasakoja apie palestinietį vyrą, gimusį ir augusį pabėgėlių stovykloje.

Šeimos gyvenimą, kupiną Rytų kultūros tradicijų, prie kiekvieno mūsų priartins bendražmogiški išgyvenimai: meilė, viltis ir lūkesčiai, nepaisantys jokių sienų.

"Prieš keletą metų šį spektaklį pamačiau Prahoje ir buvau maloniai nustebinta. Atvirai papasakota Husamo gyvenimo istorija – tai ne tik išpažintis apie mums mažai pažįstamus islamo kultūros klodus, bet ir apie ypatingą tėvo ir sūnaus santykį, – pasakoja Maisto teatro vadovė Paulina Nešukaitytė. – Tik pasitaikius progai intensyviame Husamo gastrolių kalendoriuje, suskubome pasinaudoti galimybe spektaklį parodyti Lietuvoje. Džiaugiuosi galėdama visus pakviesti pamatyti, išgirsti, užuosti ir paragauti ne taip lengvai pasiekiamų islamo kultūros kertelių."

Pirmu smuiku griežiantis minimalizmas ir paprastumas, tik įžengus į pasirodymo erdvę, gali pasirodyti apgaulingas. Prie apskrito stalo pasakojamai istorijai pasirenkami netradiciniai, netikėti, tačiau abejingų nepaliekantys teatriniai elementai.

Juodosios arbatos aromatas, palestinietiška muzika, ryžiai, lėlės, varžybos ant Rytų Europos žemėlapio, tradicinio patiekalo "Maqlubas" degustacija, autobiografinės nuotraukos – tai spektaklio sudedamosios dalys. Jos meistriškai supinamos į vieną žmogaus istoriją, kuri dar ilgai nepaleidžia dalyvavusiųjų šiame intymiame ir itin jautriame teatriniame išgyvenime.

Pasirodymas pastebėtas ir įvertintas aukščiausiais prizais ne viename teatro festivalyje: už originalią meninę koncepciją žiuri prizu Tarptautiniame teatrų festivalyje Lomžoje, Lenkijoje (2015), už išskirtinumą žiuri prizu festivalyje "Lėlė irgi žmogus" Varšuvoje, Lenkijoje (2015). Spektaklis rodytas įvairiuose festivaliuose Čekijoje, Lenkijoje, Slovakijoje, Rumunijoje, Norvegijoje, Austrijoje, Portugalijoje, Kazachstane.

H.Abedas – lėlininkas, muzikantas, kuris savo kūrybinę veiklą plėtoja tiek Prahoje (Čekija), tiek ir Amane (Palestina). Studijavęs ir įgijęs netradicinio (alternatyvaus) bei lėlių teatro režisieriaus meistro diplomą Atliekamųjų menų akademijoje (DAMU) Prahoje, čia įkūrė ir lėlių teatrą "Dafa". Jo sukurti vaidinimai dažniausiai skirti jaunimui, atliekami pabėgėlių stovyklose, vargingai gyvenantiems vaikams. Spektakliuose režisierius ir atlikėjas meistriškai supina tradicinio istorijos pasakojimo ir lėlių teatro meną.

H.Abedas yra vienas "Skrendančios laisvės" festivalio (angl. "Flying Freedom Festival") Čekijoje ir Amano teatro laboratorijos (ang. Amman Theatre Lab.) Jordanijoje, steigėjų bei UNIMA (Tarptautinė lėlių teatro asociacija, Prancūzija) narys.


Kas? H.Abedo spektaklis "Sklandus gyvenimas".

Kur? "Čiop Čiop" studijoje.

Kada? spalio 12 d. 18 ir 21 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių