Tautodailininkės parodoje – iškarpyta meilė gimtinei

  • Teksto dydis:

Žinoma tautodailininkė Eglė Dvarionaitė-Vindašienė pristato personalinę karpinių parodą "Kalno sakmė", kurią skiria Piliakalnių metams, gimtajam Žaliakalniui, savo šeimai, mokiusiai ištikimybės Lietuvai.

E.Dvarionaitė-Vindašienė karpo iš popieriaus jau daugiau nei 30 metų. Dabar ji – tikra šio amato meistrė, viena žymiausių karpytojų Lietuvoje, nuo 1990-ųjų ji priklauso Lietuvos tautodailininkų sąjungai. Kaunietės darbai buvo eksponuojami Švedijoje, Prancūzijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Baltarusijoje, Turkijoje.

2013 m. Kauno miesto savivaldybė už etninės kultūros ir paveldo puoselėjimą tautodailininkei skyrė kultūros ir meno stipendiją.

Muzikų Dvarionų giminės atžala su lietuvių kultūros lobynu susipažino dar vaikystėje. Vėliau studijų metais dalyvaudama kraštotyros ekspedicijose rinko tautosaką, autentiškas liaudies dainas, kurias ir šiandien dainuoja, moko kitus pajusti nepaprastą jų jėgą. Pasak autorės, senasis lietuvių folkloras yra mūsų šventraštis – lyg indų Vedos. Ji vienintelė Lietuvoje karpo laiškus, o tradicinių popieriaus užuolaidėlių mokėsi pas garsiąją karpytoją Juliją Daniliauskienę (Putvytę).

Pagrindiniai menininkės darbų motyvai susipina su baltų ženklais ir simboliais, kurie yra indoeuropietiškos kultūros dalis. Pasaulis vaizduojamas kaip ant kalno augantis medis, jungiantis požemį (šaknys), žemę (kamienas) ir dangų (šakos). Galima atpažinti žaltį, ugnį, marias, saulę, paukštį, bitę, pajusti žmogaus santykį su gamta ir Kūrėju. Autorės teigimu, "žmogaus dermė – sutapti su Pasaulio kalnu, arba Kosminiu medžiu, ir tapti Visatos ašimi". Pasaulio kalnas jungia šį ir aną pasaulius – gyvuosius ir išėjusiuosius už jūrų marių. Jis jungia praeitį, dabartį ir ateitį. Jis beribis laike ir erdvėje. Jis buvo, yra ir bus... Neatsitiktinai karpiniuose matome kankles, luotą, kuriuo motina ir tėvas plaukia per Gyvenimo vandenyną.


Kas: E.Dvarionaitės-Vindašienės karpinių paroda "Kalno sakmė".

Kur: Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje (Radastų g. 2, IV a. fojė).

Kada: Veikia iki gegužės 29 d. Parodos pristatymas – gegužės 12 d. 17 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių